Viranomaisepäily: Venäjä pyrkii tukemaan Bernie Sandersin presidentin­vaali­kampanjaa Yhdysvalloissa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Viranomaisepäily: Venäjä pyrkii tukemaan Bernie Sandersin presidentin­vaali­kampanjaa Yhdysvalloissa

Viranomaiset ilmoittivat Bernie Sandersille epäilyistään. Sanders tuomitsi mahdolliset vaikutusyritykset sopimattomiksi.

Julkaistu: 22.2. 5:40, Päivitetty 22.2. 10:30

Venäjän väitetään tukevan Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Bernie Sandersia, kertoi Washington Post -lehti perjantaina. Lehden mukaan yhdysvaltalaisviranomaiset ovat kertoneet Sandersille epäilyistä, joiden mukaan Venäjä pyrkii tukemaan Sandersin kampanjaa vaikuttaakseen demokraattien ehdokasvalintaan.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, millaista väitetty vaikuttaminen on ollut. Sanders kertoi myöhemmin medialle kuulleensa epäilyistä noin kuukausi sitten. Hänen mukaansa kaikki Venäjän vaikutusyritykset ovat täysin sopimattomia.

”Toisin kuin nykyinen presidentti, en pidä (Venäjän presidenttiä) Vladimir Putinia hyvänä ystävänä. Hän on itsevaltainen roisto, joka yrittää tuhota demokratian ja murskata toisinajattelun Venäjällä”, Sanders sanoi lausunnossaan.

Sandersin mukaan hän aikoo presidenttinä varmistaa, ettei Putin enää sekaannu Yhdysvaltojen politiikkaan.

Demokraattien ehdokaskamppailun ennakkosuosikkeihin kuuluva Sanders antoi ymmärtää, että väitetty Venäjän vaikuttaminen on voinut ilmetä sosiaalisen median kommentointina. Joidenkin Sandersin kannattajiksi esittäytyneiden on moitittu käyttäytyneen nettikeskusteluissa vihamielisesti muita demokraattien ehdokkaita kohtaan.

”He yrittävät luoda kaaosta ja kylvää vihaan Amerikkaan”, Sanders totesi medialle Kaliforniassa.

Washington Postin mukaan havaituista vaikutusyrityksistä on informoitu myös nykyistä presidenttiä Donald Trumpia. Sekä Trump että Venäjän hallinto kiistivät perjantaina syytökset Venäjän sekaantumisesta tämän vuoden vaaleihin.

Yhdysvalloissa on aiemmin todettu Venäjän vaikuttaneen vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja tukeneen tuolloin vaalit voittanutta Trumpia. Tuolloin vaikutuksen todettiin olleen erityisesti sosiaalisen median viestintää, jossa pyrittiin kritisoimaan Trumpin vastaehdokasta, demokraattien Hillary Clintonia.

Nevadan kasinotyöntekijät taistelivat itselleen kattavan terveyden­huollon, ja seuraavaksi he antavat painavan sanansa Yhdysvaltain presidentistä

Kirjeenvaihtajan kommentti|Demokraattien viimeöinen vaali­väittely oli brutaalia katsottavaa