HS-analyysi: Venäjän varjo nousi taas Yhdysvaltain vaalien ja demokratian ylle – Amerikkalais­tiedustelu epäilee nyt myös Sandersin avittamista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

HS-analyysi: Venäjän varjo nousi taas Yhdysvaltain vaalien ja demokratian ylle – Amerikkalais­tiedustelu epäilee nyt myös Sandersin avittamista

Demokraattiehdokas Sanders lupasi kitkeä Venäjän vaikutusvallan Yhdysvalloissa, kun taas Trump syytti demokraatteja ”disinformaatiosta”. Vuoden 2016 vaalien sekava muisto on leimannut Trumpin presidenttiyttä, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Mykkänen.

Bernie Sanders puhui kannattajilleen Las Vegasissa perjantaina.

Bernie Sanders puhui kannattajilleen Las Vegasissa perjantaina. Kuva: Frederic J. Brown / AFP

Julkaistu: 22.2. 13:56

Yhdysvaltain kansalaisten uskoa maan demokratian lujuuteen koetellaan jälleen, kun venäläistahojen pelätään sekaantuvan täydellä tarmolla myös tämän vuoden presidentinvaaleihin.

Pekka Mykkänen

Pekka Mykkänen Kuva: Mitro Härkönen

Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät, että Venäjä yrittää avittaa senaattori Bernie Sandersia voittoon demokraattien esivaaleissa. Perjantain julki tullut tieto seurasi raportteja siitä, että Venäjä haluaa taata republikaanipresidentti Donald Trumpille voiton marraskuun vaaleissa.

Mikäli molemmat tiedot pitävät paikkansa, venäläisten ajattelu näyttäisi olevan se, että Trumpin on kaikkein helpointa lyödä hyvin vasemmistolainen Sanders päävaalissa. Siksi Sandersia kannattaisi avittaa voittoon esivaaleissa, joissa hän taistelee oman puolueensa ehdokkaita vastaan.

The New York Times -lehden mukaan Trump on suuttunut kongressin edustajainhuoneessa äskettäin kerrotuista tiedustelutiedoista, joiden mukaan Venäjä haluaa Trumpin toiselle kaudelle. Trumpin arvellaan pelkäävän, että demokraatit hyödyntävät asiaa vaaleissa.

Erityisesti presidenttiä oli ärsyttänyt se, että tiedusteluväki oli kertonut näkemyksiään tiedusteluvaliokunnan demokraattijohtajalle Adam Schiffille. Schiff oli avainroolissa viime syksynä Trumpia vastaan aloitetussa virkarikosprosessissa, joka päättyi Trumpin-vastaisten syytteiden hylkäämiseen helmikuun alussa.

Yhdysvaltain tiedustelulähteet ovat aiemmin päätyneet siihen, että Venäjä yritti monin eri tavoin auttaa Trumpia voittoon vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Trumpin vaalikampanjan yhteyksiä Venäjään tutkittiin viime kesään asti erikoistutkija Robert Muellerin voimin.

Muellerin tutkimukset johtivat monien Trumpin lähiliittolaisten vastaisiin syytöksiin, mutta todisteita presidentin tai hänen kampanjansa ja Venäjän keskinäisestä vehkeilystä Mueller ei löytänyt.

Donald Trump puhui kannattajilleen Las Vegasissa perjantaina.

Donald Trump puhui kannattajilleen Las Vegasissa perjantaina. Kuva: Mario Tama / Getty Images

Ilman uusia paljastuksiakin amerikkalaisten näkemykset Venäjästä ovat erittäin synkät, kertoo Pew-tutkimuslaitos tuoreessa katsauksessaan. Kansasta 72 prosenttia pitää todennäköisenä tai hyvin todennäköisenä, että Venäjä pyrkii sekaantumaan ensi marraskuun vaaleihin.

Demokraateista näin ajattelee yli 80 prosenttia, kun republikaaneilla vastaava pelko on 59 prosentilla.

Kyselyiden mukaan amerikkalaisten näkemykset Venäjästä ovat nyt kielteisimmät yli vuosikymmeneen, Pew kertoo. Vuonna 2007 amerikkalaisista 44 prosenttia suhtautui Venäjään myönteisesti, mutta nyt niin tekee enää alle viidennes kansasta.

Bernie Sanders antoi vihaisen lausunnon sen jälkeen, kun tiedot Venäjän yrityksistä auttaa hänen kampanjaansa tulivat perjantaina julki. Hän lupasi varmistaa, että Putin ei enää sekaannu Yhdysvaltain asioihin, jos hänestä tulee presidentti.

”Toisin kuin nykyinen presidentti, en pidä [Venäjän presidenttiä] Vladimir Putinia hyvänä ystävänä. Hän on itsevaltainen roisto, joka yrittää tuhota demokratian ja murskata toisinajattelun Venäjällä”, Sanders sanoi.

Uudet tiedot Sandersin avittamisesta vaaleissa eivät tule yllätyksenä niille, jotka seurasivat Robert Muellerin tutkimuksia vuoden 2016 vaaleista. Muellerin tutkinta sai selville, että Pietarissa toimiva niin sanottu trollitehdas oli ohjeistanut työntekijöitään helmikuussa 2016 tukemaan netissä Trumpia ja Sandersia.

”Pääajatus: käyttäkää hyväksenne kaikki tilaisuudet arvostella Hillarya (Clintonia) ja muita (paitsi Sandersia ja Trumpia – heitä me tuemme)”, Internetin tutkimuskeskus -nimellä toimivan trollitehtaan sisäisissä ohjeissa kerrottiin.

Pietarin ”trollitehtaan” rakennus.

Pietarin ”trollitehtaan” rakennus. Kuva: Arja Paananen

Trollitehtaan työntekijät suolsivat sosiaaliseen mediaan mielipiteitä, joita naamioitiin amerikkalaisten kannanotoiksi. Demokraattien esivaalien jälkeen se keskitti voimansa Clintonin vastaisen mielialan lietsomiseen, Muellerin raportissa kerrottiin.

Venäläiset sotilastiedustelun hakkerit tunkeutuivat myös demokraattisen puolueen palvelimelle ja varastivat sähköposteja ja muita tietoja, joita käytettiin Clintonia vastaan.

Muellerin tutkimuksissa ei siis osoitettu Trumpin kampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa. Siitä huolimatta lähes puolet amerikkalaisista on kertonut kyselyissä uskovansa, että Trump teki yhteistyötä Venäjän kanssa, kuten Reutersin teettämä kysely viime vuonna näytti.

Tässäkin asiassa Yhdysvallat jakautuu kahteen eri leiriin: demokraatit uskoivat paljon herkemmin Trumpin ja Venäjän yhteistyöhön kuin republikaanit. Siten myös suhtautuminen Venäjän aiheuttamaan uhkaan näyttää vahvasti politisoituneelta Trumpin kaudella.

Trumpin virkarikos­oikeudenkäynnissä kyse ei ollut Venäjästä vaan Ukrainasta. Demokraattien mukaan Trump yritti painostaa puhelimessa ja muilla tavoin Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä horjuttamaan demokraattien presidentti­ehdokkaasta Joe Bidenia, joka oli pitkään kannatuskyselyiden johdossa ennen kuin Sanders ohitti hänet suosiossa.

Virkarikosjupakan yhteydessä kävi ilmi, että Trump ja hänen lähipiirinsä pitivät elossa salaliittoteoriaa, jonka mukaan vuoden 2016 vaaleihin sekaantui Ukraina, ei Venäjä.

Trump oli maininnut asian esimerkiksi keväällä 2017 uutistoimisto AP:n haastattelussa ja hän nosti sen esiin kohutussa puhelussaan Zelenskyin kanssa viime heinäkuussa. Kyseisen puhelun aiheuttama hämmennys johti Trumpin vastaisen virkarikosprosessin käynnistämiseen.

Venäjä-asiantuntija Fiona Hill todisti kongressin edustajainhuoneessa viime marraskuussa.

Venäjä-asiantuntija Fiona Hill todisti kongressin edustajainhuoneessa viime marraskuussa. Kuva: Loren Elliott / Reuters

Virkarikosjutussa todistanut Kansallisen turvallisuusneuvoston entinen Venäjän ja Euroopan asioiden johtaja Fiona Hill muistutti kongressin edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan edessä, miten poliitikkojen keskustelussa ovat puurot ja vellit menneet sekaisin.

”Jotkut teistä tässä valiokunnassa tunnutte uskovan, että Venäjä ja sen turvallisuuspalvelut eivät toteuttaneet maamme vastaista kampanjaa – vaan että ehkä, jotenkin, Ukraina toteutti. Tämä on Venäjän turvallisuuspalveluiden luoma fiktiivinen tarina”, Hill sanoi.

Vaikka Hill suuntasi sanansa kongressiedustajille, hän käytännössä sanoi, että Yhdysvaltain presidentti uskoo enemmän Venäjän tiedustelupalvelun tuottamaa disinformaatiota kuin oman maansa tiedustelupalveluja ja diplomaatteja.

Sen lisäksi, että Venäjä saattaa pitää Trumpia mieluisana presidenttinä, maan tavoitteena on kylvää Yhdysvaltoihin kaaosta ja demokratiaan kohdistuvaa epäluuloa, toteaa The Wired -lehti analyysissään.

Lehti kertoi esimerkin, millaista disinformaatiota eli tahallisesti vääristeltyä tietoa Pietarin trollitehdas kylvi vuoden 2016 esivaalien aikana. Tuolloin trollien perustama Facebook-tili esimerkiksi levitti tietoa, jonka mukaan Clinton olisi ryövännyt Iowassa pidetyissä vaalikokouksissa ääniä Sandersilta ja sama olisi tapahtunut Browardin piirikunnassa Floridassa.

Hillary Clinton tammikuussa.

Hillary Clinton tammikuussa. Kuva: MARIO ANZUONI / Reuters

Jälkimmäisen trollien sepittämän väitteen twiittasi eteenpäin esimerkiksi Trumpin poika Donald Trump Jr. Tämä kertoi siitä, miten uskottavia trollien operaatiot voivat olla.

Kyseisestä esimerkistä huokui myös Yhdysvaltain vaalijärjestelmän ja historian hyvä tuntemus: Browardin piirikunta oli yksi keskipiste, kun Yhdysvaltain presidentinvaalit ajautuivat kaaokseen vuonna 2000. Venäjän trollit onnistuivat vuonna 2016 myös yllyttämään amerikkalaisia mielenosoituksiin.

Alliance for Securing Democracy -järjestön tutkimusjohtaja Jessica Brandt kertoi The Wired -lehdelle, että venäläiset olivat tämän vuoden helmikuun alussa edistämässä salaliittoteorioita, jotka liittyivät demokraattien esivaalit käynnistäneisiin Iowan vaalikokouksiin. Tulosten valmistuminen meni sekaisin teknisistä syistä ja netissä kiersi jälleen väitteitä siitä, kuinka jokin taho yrittää viedä voiton Sandersilta.

Trumpia vastustavia amerikkalaisia hämmentää myös se, että presidentti on toistuvasti asettanut Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen keräämät tiedot kyseenalaisiksi. Perjantaina Trump totesi, että tiedustelutiedot siitä, että Vladimir Putin haluaisi hänet presidentiksi, on demokraattien ”huijaus numero 7”.

”Minulle kerrottiin viikko sitten, että he aikovat käynnistää huhun. Se on disinformaatiota. Se on ainoa asia, missä he ovat hyviä. He eivät saa mitään aikaiseksi”, Trump sanoi perjantaina Las Vegasissa pitämässään joukkotilaisuudessa.

Myös Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti syytökset Venäjän sekaantumisesta vaaleihin.

”Nämä ovat vain uusia vainoharhaisia ilmoituksia, jotka meidän harmiksemme lisääntyvät, mitä lähempänä vaaleja olemme. Niillä ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa”, Peskov totesi The Moscow Times -lehden mukaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Alexander Zemlianichenko / AFP

Viranomaisepäily: Venäjä pyrkii tukemaan Bernie Sandersin presidentin­vaali­kampanjaa Yhdysvalloissa