Lentoyhtiö Ryanairin toimitusjohtajaa syytetään rasismista – kertoi britti­lehden haastattelussa haluavansa lisä­tarkastuksia muslimi­miehille - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Lentoyhtiö Ryanairin toimitusjohtajaa syytetään rasismista – kertoi britti­lehden haastattelussa haluavansa lisä­tarkastuksia muslimi­miehille

Britannian muslimineuvoston edustajan mukaan Ryanairin toimitusjohtajan kommentit ovat rasistisia ja syrjiviä.

Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary kritisoi nykyistä turvatarkastusjärjestelmää lentokentillä. O’Leary kuvattuna Lontoossa lokakuussa 2019. Kuva: Peter Nicholls / Reuters

Julkaistu: 22.2. 14:23

Lentoyhtiö Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary on herättänyt huomiota viimeaikaisilla muslimimiehiä koskevilla kommenteillaan. Asiasta kertovat muun muassa brittilehti The Times, Britannian yleisradioyhtiö BBC ja televisioyhtiö al-Jazeera.

O’Leary sanoi The Timesille antamassaan haastattelussa, että jos lentokenttien turvatoimien halutaan estävän terrorismia, muslimimiehet kuuluisi profiloida lentokentillä. Hänen mukaansa yksin liikkuville muslimimiehille tulisi järjestää lisätarkastuksia, kun taas perheellisten turvatarkastuksia olisi syytä helpottaa.

”Ketkä ovat pommittajia? He ovat yksin matkustavia sinkkumiehiä. Jos matkustat perheen tai lasten kanssa, -- mahdollisuudet että räjäytät heidät ilmaan on nolla”, O’Leary sanoi haastattelussa.

”Et saa sanoa asioita, koska se on rasistista, mutta yleisesti ottaen [terroristeja] ovat islaminuskoiset miehet. Kolmekymmentä vuotta sitten heitä olivat irlantilaiset.”

O’Learyn kommentit herättivät kovaa kritiikkiä, ja häntä syytetään rasismista.

”Tämä on islamofobian määritelmä”, Britannian muslimineuvoston edustaja sanoi BBC:lle ja totesi, että O’Learyn kommentit ovat rasistisia ja syrjiviä.

Muslimineuvoston edustaja sanoi, että muslimit kohtaavat institutionaalista syrjintää monilla eri elämänalueilla.

”On sääli, että rasismia ilmaistaan niin avoimesti, ja että ison lentoyhtiön toimitusjohtaja haluaa syrjiä asiakkaitaan niin julkeasti”, neuvoston edustaja sanoi.

BBC:n mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun O’Learyn lausunnot ovat herättäneet arvostelua. Hän on esimerkiksi kutsunut ylipainoisia lentomatkustajia ”hirviöiksi, jotka voivat joutua ostamaan kaksi istuinpaikkaa”.