Kommentti: Olof Palmen murhaajan selviäminen olisi jättiuutinen, mutta sen merkitys vähenee vuosi vuodelta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kommentti: Olof Palmen murhaajan selviäminen olisi jättiuutinen, mutta sen merkitys vähenee vuosi vuodelta

Ruotsiin on kasvanut aikuisten sukupolvi, jolle Palmen murha ei ole enää samanlainen trauma, kirjoittaa HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Petja Pelli.

Ruusuja Olof Palmen muistolaatalla hänen murhapaikallaan Tukholmassa.

Ruusuja Olof Palmen muistolaatalla hänen murhapaikallaan Tukholmassa. Kuva: Bob Strong / Reuters

Julkaistu: 22.2. 19:14

Tukholma

Tiistaina kahvit olivat vähällä mennä väärään kurkkuun.

Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen murhatutkintaa johtava syyttäjä Krister Petersson sanoi SVT:lle, että hän uskoo voivansa ”esitellä mitä murhassa tapahtui ja kuka siitä oli vastuussa”.

Murha tapahtui helmikuussa 1986, kun vihattu ja rakastettu Olof Palme oli vaimonsa Lisbeth Palmen kanssa matkalla kotiin Grand-elokuvateatterista Tukholman keskustassa. Ampuja lähestyi Palmea selän takaa, ampui ja pakeni paikalta juosten.

Tutkinta on jatkunut yhtäjaksoisesti siitä lähtien. Murhan on sen kuluessa tunnustanut yli 130 henkilöä. Paperissa mitattuna tutkintamateriaalia on enemmän kuin John F. Kennedyn murhassa.

Poliisi teki alkuvaiheessa ratkaisevia virheitä. Paikalle kutsuttiin ihmeellisen vähän poliiseja. Tukholmasta johtavat tiet ja Arlandan lentokenttä jäivät sulkematta.

”Siinä mentiin jonkinlaiseen koomaan”, sanoi HS:lle vuonna 2016 rikostarkastaja Lennart Gustafsson – ainut Palme-ryhmän jäsen, joka tuolloin oli ollut murhatutkinnassa mukana alusta asti. Gustafsson jäi 30 vuoden Palme-tutkinnan jälkeen eläkkeelle ilman, että hänen elämäntyönsä olisi tuottanut jotakin lopputulosta.

Ainut murhasta tuomittu henkilö on lähes kokonimikaima nykyisen syyttäjän kanssa. Narkomaani Christer Pettersson tuomittiin käräjäoikeudessa vuonna 1989, mutta vapautettiin hovioikeudessa jo samana vuonna. Tuomio oli perustunut Lisbeth Palmen kyseenalaisissa oloissa tekemään tunnistukseen.

Murha on ollut ruotsalaisille trauma ja Ruotsin poliisille pysyvä häpeän aihe.

Nyt syyttäjä sanoo olevansa jäljillä. Lähempi perehtyminen ja historian kokemus kannustavat kuitenkin lukijaa varovaisuuteen.

Lähellä on oltu monta kertaa. Viimeksi lähellä väitti olevansa kirjailija Jan Stocklassa, joka uppoutui murhaan Millenium-kirjailija Stieg Larssonin arkistojen kautta. Myös Larsson oli yrittänyt selvittää murhaa.

Tuolloin kyseessä oli paluu teorioihin, joissa päävastuullinen olisi ollut Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon tiedustelupalvelu. Kirja julkaistiin syksyllä 2018, mutta poliisi ei ole sen tarjoamista johtolangoista sen koommin lausunut mitään.

Mitä syyttäjä konkreettisesti lupasi? Hän lupasi, että viiden kuukauden kuluessa hän tulee joko nostamaan syytteet tai lopettamaan esitutkinnan. Syyttäjä sanoi, että hän on ”optimistinen” ja että heillä on ”jälki, johon he uskovat paljon”.

Esitutkinnan lopettaminen voisi tulla kyseeseen siinä tapauksessa, että todennäköisin epäilty olisi jo kuollut.

”Puhtaan hypoteettisesti, jos olemme tehneet töitä jotakin tekijää kohti ja ajattelemme, että hän on ainut tekijä, emmekä voi syyttää häntä, silloin tutkinta lopetetaan”, syyttäjä sanoi SVT:lle.

Palmen murhan selviäminen olisi yksi alkaneen vuosikymmenen suurimmista uutisista Ruotsissa. Valtava taisteluvoitto, joka ompelisi umpeen pitkään avoimena ollutta haavaa.

Silti on sanottava, että vielä isompi uutinen se olisi ollut kymmenen vuotta sitten. Tai kaksikymmentä vuotta sitten.

Ruotsin uutistoimisto TT haastatteli syyttäjän ilmoituksen jälkeen aiheesta ruotsalaista valtiotieteilijää Dan Hansénia ja kriisipsykiatrian professori emeritusta Tom Lundinia. Uutisen otsikko oli ”Palmen jättämä haava on parantunut – jopa ilman selviämistä”.

Asiantuntijat muistuttivat uutisessa, että Ruotsiin on kasvanut parikin aikuiseksi ehtinyttä sukupolvea, joilla ei ole Palmen murhasta omakohtaisia muistoja. Lisäksi maahanmuutto on kasvattanut Ruotsin väestöä viimeisen 20 vuoden aikana yli miljoonalla ihmisellä.

Nuorille ja maahanmuuttajille Palme-tutkinta on jotakin, josta he ovat kuulleet silloin tällöin uutisista. Jos traumoja on, ne ovat jotakin ihan muuta.

Nuorimmille ruotsalaisille Palme-kysymys hiipuu vuosi vuodelta osaksi historiankirjoitusta.

”Se on juuri henkilökohtainen kokemus, joka jättää jäljet. On aina hyvä selvittää totuus, mutta psykologinen efekti on pienempi kuin se olisi ollut 10–15 vuotta sitten”, kriisipsykiatri Lundin sanoi TT:lle.

Professori emeritus uskoo ajan tehneen töitään myös niiden ruotsalaisten kohdalla, jotka murhan aikaan olivat riittävän vanhoja järkyttyäkseen.

”Voidaan sanoa, että haava on parantunut ja kasvattanut arpikudosta, jonka ansioista ruotsalaisten vastustuskyky on ehkä korkeampi, jos jotakin tällaista tapahtuisi uudestaan.”

30 vuotta Palmen murhaa tutkinut poliisi: En usko, että se oli Pettersson

Olof Palmen murha­tutkinta nytkähti eteenpäin Millennium-kirjailija Stieg Larssonin arkiston avulla – teoria yhdistää Etelä-Afrikan agentit ja Ruotsin Palme-vihaajat

Seuraa uutisia tästä aiheesta