Italiassa nyt eniten koronavirus­tartuntoja Aasian ulkopuolella: Itävalta lopetti juna­liikenteen maahan, ensimmäistä tartunnan saanutta etsitään - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Italiassa nyt eniten koronavirus­tartuntoja Aasian ulkopuolella: Itävalta lopetti juna­liikenteen maahan, ensimmäistä tartunnan saanutta etsitään

Italia on ryhtynyt toimiin hillitäkseen tartuntojen leviämisen maan pohjoisosassa. Itävalta lopetti junaliikenteen maiden välillä.

Oireileva potilas vietiin ambulanssilla sairaalaan Casalpusterlengossa Italiassa lauantaina.

Oireileva potilas vietiin ambulanssilla sairaalaan Casalpusterlengossa Italiassa lauantaina. Kuva: FLAVIO LO SCALZO / Reuters

Julkaistu: 23.2. 7:53, Päivitetty 23.2. 23:33

Euroopassa koronavirus on levinnyt voimakkaasti Italiassa, jossa tartuntojen määrä alkoi nousta jyrkästi lauantaina. Maassa on viikonlopun aikana kuollut virukseen kolme ihmistä.

Tartuntoja on todettu erityisesti Pohjois-Italiassa Lombardian ja Veneton alueilla. Venetsiassa järjestettävät karnevaalien viimeiset päivät on peruttu viruksen vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Italiassa on yli 150 tartuntaa. Italiassa on nyt eniten tartuntoja Aasian ulkopuolisista maista. Euroopassa Saksassa on todettu 16 tartuntaa ja Ranskassa 12.

Uutistoimisto Reutersin mukaan terveysviranomaiset eivät tiedä, mistä Italian virustartunnat ovat alkaneet, eli kuka on ollut alueen ensimmäinen koronaviruspotilas.

Pohjois-Italiassa tartunnan saaneita saattavat yhdistää esimerkiksi sama kantabaari tai tuttavapiiri, viranomaiset arvioivat lauantaina. Alun perin tartuntojen levittäjäksi epäiltiin liikemiestä, joka oli hiljattain palannut Kiinasta, mutta hän ei ollutkaan saanut tartuntaa. Sen jälkeen Venetossa testattiin kahdeksan kiinalaismatkailijan ryhmä, mutta heidänkin testituloksensa olivat negatiiviset.

Veneton kuvernööri Luca Zaia totesi Reutersille, että paikalliset viranomaiset ovat enenevissä määrin huolissaan siitä, että ensimmäinen potilas, niin kutsuttu ”patient zero” on vielä tunnistamatta.

Kun koronavirustartunnat alkoivat tammikuussa levitä Kiinasta muualle maailmaan, oli Italia ensimmäisiä maita, jotka keskeyttivät lentoliikenteen Kiinaan. Italian ensimmäiset koronavirustartunnat todettiin kahdella Kiinan Wuhanista saapuneella turistilla tammikuun lopulla Roomassa.

Italian pohjoinen rajanaapuri Itävalta on Oe24-sivuston mukaan keskeyttänyt kaiken junaliikenteen maiden välillä. Aiemmin sunnuntaina Itävalta esti Italiasta tulevan junan saapumisen maahan. Taustalla oli epäily, jonka mukaan kaksi matkustajista olisi saanut koronavirustartunnan.

Itävallan sisäministeriö vahvisti junan pysäyttämisen ja kertoi, että kyseessä oli Venetsiasta Müncheniin matkalla ollut juna. Juna jäi odottamaan Italian puolelle rajaa eikä ole varmaa, milloin sen matka jatkuu.

STT:n mukaan Suomen ulkoministeriö tarkkailee tilannetta, mutta ainakaan vielä Italian matkustustiedotetta ei ole muutettu.

Farmaseutti oli varustautunut hengityssuojaimella apteekissa Codognossa Milanon lähistöllä lauantaina.

Farmaseutti oli varustautunut hengityssuojaimella apteekissa Codognossa Milanon lähistöllä lauantaina. Kuva: Miguel Medina / AFP

Maan pääministeri Giuseppe Conten mukaan Pohjois-Italiassa eristetään alueita, joissa on todettu paljon tartuntoja. Alueille pääsee ja niiltä voi poistua vain luvalla. Koulut ja kaupat ovat kiinni. Monia yleisötapahtumia, esimerkiksi Serie A:n sunnuntain jalkapallo-otteluita, on peruttu.

Milanon muotiviikoilla Giorgio Armani piti sunnuntain muotinäytöksensä tyhjälle katsomolle ja striimasi sen nettiin. Muista näytösmuutoksista ei ole kerrottu. Useiden suomalaismallien Pradan näytös oli jo torstaina.

Jo lauantaina kerrottiin, että jopa 50 000:ta ihmistä on neuvottu pysymään kotosalla alueilla, joilla uusia virustartuntoja oli havaittu. AFP:n mukaan ihmisiä on kehotettu varautumaan jopa viikkojen eristykseen. Conten mukaan karanteenin pituus riippuu siitä, millaista tietoa viruksen itämisajasta saadaan, mutta liikkumisrajoitusten arvioidaan kestävän vähintään pari viikkoa.

La Republica -lehden mukaan pääministeri sanoi tiedotustilaisuudessa luottavansa kansalaisten yhteistyökykyyn. Tarvittaessa poistumiskieltoja valvovat kuitenkin poliisi ja asevoimat, Conte sanoi.

”Emme muuta Italiaa sairaalaksi”, Conte vakuutti lehden mukaan.

Kiellon rikkomisella voi olla rikosoikeudellisia seuraamuksia, kertoo puolestaan uutistoimisto Ansa.

Etelä-Korea nosti sunnuntaina valmiustilaansa, kun maassa todettiin nopeasti lähes 170 uutta koronavirustartuntaa. Maassa on Kiinan jälkeen toiseksi eniten vahvistettuja koronatartuntoja, yli 600.

Suoja-asuinen henkilökunta ruiskutti desinfiointiainetta marketissa Daegussa Etelä-Koreassa sunnuntaina

Suoja-asuinen henkilökunta ruiskutti desinfiointiainetta marketissa Daegussa Etelä-Koreassa sunnuntaina Kuva: Yonhap / AFP

Kuolleita on kuusi ja parantuneita 16, kertoi Johns Hopkins -yliopiston seuranta sunnuntaina iltamyöhään Suomen aikaa.

Nyt liikkeellä oleva koronavirus voi aiheuttaa hengityselininfektion nimeltä covid-19.

”Covid-tapauksissa on tapahtunut vakava käänne. Tulevat päivät ovat kriittisiä”, presidentti Moon Jae-in sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tartuntatauteihin liittyvä valmiustila on nyt asteikon korkeimmalla portaalla Etelä-Koreassa. Koulujen ja päiväkotien kevätlomaa on pidennetty viikolla koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Jumalanpalvelukseen osallistujat käyttivät hengistyssuojaimia Soulissa sunnuntaina.

Jumalanpalvelukseen osallistujat käyttivät hengistyssuojaimia Soulissa sunnuntaina. Kuva: KIM HONG-JI / Reuters

Noin puolet Etelä-Korean uusista tartunnoista liittyy uskonnolliseen yhteisöön nimeltä Shincheonji Church of Jesus. Virusta kantanut 61-vuotias nainen on osallistunut ainakin neljään kirkon tilaisuuteen eteläisessä Daegun kaupungissa, kertoo uutistoimisto AFP. Noin 9 300 kirkon jäsentä on karanteenissa tai määrätty olemaan kotonaan.

Shincheonji-kirkon jäsenten myötä koronavirukseen liittyvä huoli kasvoi myös Israelissa, jossa 180 koululaista ja opettajaa on AFP:n mukaan määrätty kotikaranteeniin. He olivat olleet tekemisissä Israelissa vierailleiden korealaiskirkon jäsenten kanssa. Koronatartuntoja Israelissa on vahvistettu yksi.

Lue lisää: Koronavirustartuntojen määrä kaksinkertaistui Etelä-Koreassa vuorokaudessa, WHO:n mukaan mahdollisuudet epidemian pysäyttämiseksi vähenevät

Koronavirustartuntoja on tavattu noin 30 maassa. Yhteensä Kiinan ulkopuolella on todettu noin 1 500 tartuntaa.

Sunnuntaina esimerkiksi Iran kertoi kolmesta uudesta kuolonuhrista. Iranissa on nyt kuollut koronavirukseen kaikkiaan kahdeksan ihmistä. Kuolleita on siis toiseksi eniten Kiinan jälkeen.

Armenia, Turkki, Pakistan ja Afganistan kertoivat sunnuntaina sulkevansa toistaiseksi rajansa Iraniin estääkseen tartunnat. Maat ovat ilmoittaneet myös lentoliikenteen keskeyttämisestä Iranin suuntaan. Irak ja Kuwait ovat kieltäneet matkustamisen Iranin ja kotimaan välillä.

Myös Kiinassa koronavirustartunnan seurauksena kuolleiden määrä jatkaa nousuaan. Tartuntojen keskiöstä Hubein maakunnasta raportoitiin sunnuntaina lähes sata uutta kuolemantapausta. Yhteensä Manner-Kiinassa on viruksen seurauksena kuollut yli 2 400 ihmistä.

Suurin osa kuolemista on raportoitu miljoonakaupunki Wuhanista, josta virus lähti leviämään joulukuun lopulla.

Hongkongissa ilmestyvän South China Morning Post -lehden (SCMP) mukaan Hubein paikallisviranomaiset kertoivat sunnuntaina 630 uudesta tartunnasta. Luku on muutamia satoja suurempi kuin parina aikaisempana päivänä. Yhteensä tartunnan saaneita on Kiinan mukaan nyt noin 77 000. Viruksen aiheuttamasta taudista toipuneita arvioidaan olevan yli 20 000, SCMP kertoo.

Kiinan ilmoittamien tartuntalukujen todenperäisyydestä on maailmalla kannettu jatkuvaa huolta. Maa on aiemmin esimerkiksi kertonut muuttaneensa tartuntojen määrittely- ja laskentatapoja sekä löytäneensä tilastoistaan päällekkäisyyksiä, mikä on vaikeuttanut lukujen seurantaa.

Oireileva potilas vietiin ambulanssilla sairaalaan Casalpusterlengossa Italiassa lauantaina.

Oireileva potilas vietiin ambulanssilla sairaalaan Casalpusterlengossa Italiassa lauantaina. Kuva: FLAVIO LO SCALZO / Reuters

Koronavirus tappoi sedän ja vei isän teholle, sitten äiti ja tätikin sairastuivat – tytär kertoo HS:lle Wuhanin arjesta, jossa sairaaloissa ei ole tilaa eikä kunnon hoitoa saatavilla

Globaali tappaja vai Kiinaan hiipuva tauti? Koronavirusepidemiassa ”kaikki skenaariot ovat yhä mahdollisia”

Seuraa uutisia tästä aiheesta