”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

Lehti haastatteli useita naisia, jotka kertoivat joutuneensa Nygårdin ahdistelemiksi tai raiskaamiksi. Kaksi naista kertoi valehdelleensa raiskauksista maksua vastaan ja he sanoivat, etteivät ole edes tavanneet Nygårdia.

Peter Nygård juhlimassa kartanossaan Bahamalla vuonna 2007. Kuva: SplashNews.com / MVphotos

Julkaistu: 23.2. 12:02

Amerikkalainen The New York Times -lehti julkaisi sunnuntaina laajan selvityksen suomalais-kanadalaiseen miljonääriin Peter Nygårdiin kohdistuvista raiskaussyytöksistä. Lehti oli haastatellut useita naisia, jotka syyttävät Nygårdia raiskauksesta tai muista seksuaalisista hyökkäyksistä.

Lehti kertoi tutkineensa muotibisneksillä rikastuneen Nygårdin tapausta kuukausien ajan. Lehden jutussa huomautettiin, ettei Nygårdia ole koskaan tuomittu seksuaalirikoksista, vaikka takavuosina ainakin yhdeksän naista on joko nostanut häntä vastaan oikeusjutun tai ilmoittanut hänestä poliisille Kanadassa tai Kaliforniassa.

Lehti haastatteli nimeltä mainiten esimerkiksi tanskalaista yksinhuoltajaäitiä, joka kertoi entisen työnantajansa Nygårdin raiskanneen hänet työmatkalla Hongkongissa vuonna 1980. Teon aikaan hän oli 32-vuotias. Nainen ei ollut ilmoittanut asiasta poliisille, koska pelkäsi työpaikkansa ja maineensa puolesta.

”Tiesin, että asiasta raportoiminen olisi ollut se, mitä olisi pitänyt tehdä. Mutta jotenkin arvelin, että minä päätyisin häviäjäksi”, nainen kertoi lehdelle, joka haastatteli artikkelia varten kymmeniä ihmisiä.

 ”Jotenkin arvelin, että minä päätyisin häviäjäksi.”

Nygård päätyi suuren kansainvälisen huomion kohteeksi viime viikolla, kun Yhdysvaltain New Yorkissa nostettiin kymmenen naisen ryhmäkanne Nygårdia vastaan. Heistä kaikki kertoivat tulleensa miehen raiskaamiksi, kuusi heistä 14- tai 15-vuotiaina eli alaikäisinä.

HS kertoi ryhmäkanteesta torstaina. Perjantaina taiteilija Katariina Souri kertoi HS:lle joutuneensa ”tosi kovan” seksuaalisen painostuksen ja ”törkeän kielenkäytön” kohteeksi, kun hän vieraili Nygårdin kartanokompleksissa Bahamalla 1980-luvulla.

Nygård ei suostunut puhumaan The New York Timesille eikä hän ole vastannut Helsingin Sanomien haastattelupyyntöihin. Hän on kiistänyt kaikki syytökset tiedottajansa ja asianajajansa välityksellä.

Ryhmäkanteen asianajaja Greg Gutzler kertoi HS:lle, että ryhmäkanteen nostamisen jälkeen yli sata ihmistä oli ottanut yhteyttä jutun asianajajiin joko todistajan tai uhrin roolissa. Syytöksiä esittäneitä naisia on ilmaantunut erityisesti Yhdysvalloista ja Kanadasta, kun ryhmäkanteen naisista yhdeksän on bahamalaisia ja yksi yhdysvaltalainen.

The New York Timesin selvitykseen haastateltiin yhdeksää naista, jotka eivät ole mukana ryhmäkanteessa. He kertoivat lehdelle Nygårdin ehdotteluista, seksuaalisista hyökkäyksistä tai raiskatuksi tulemisestaan.

”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä”, totesi nimeltä mainittu nainen, joka kertoi työskennelleensä viisi vuotta Nygårdin palveluksessa Bahamalla.

Nygårdin tuntevien mukaan hän kutsuu naisia tai tyttöjä ”vessoiksi” (mikä saattaa jutun sanamuotojen perusteella olla viittaus naisten takamuksiin).

”Näettekö nuo vessat?” Nygård totesi lehden näkemällä videolla, jossa Nygård katseli naisia auton ikkunasta.

Suuri osa The New York Timesin jutusta keskittyy Nygårdin ja tämän miljardöörinaapuri Louis Baconin vuosia kestäneeseen oikeustaisteluun, jossa miehet ovat nostaneet toisiaan vastaan ainakin 25 oikeusjuttua. Bacon on syyttänyt Nygårdia jopa hänen murha-aikeistaan, kun taas Nygård on syyttänyt Baconia maineensa mustaamisesta.

Miljardööri Louis Bacon on käynyt vuosia oikeustaistoja Peter Nygårdin kanssa. Miehet ovat kartanonaapureita Bahamalla. Kuva: Mike Coppola / Getty Images

Nygårdin tiedottaja kertoi HS:lle aiemmin tällä viikolla, että ryhmäkanne on Baconin masinoima juttu, jossa syytökset on ostettu rahalla. Hän vakuutti, että Nygård pystyy puhdistamaan lopulta maineensa ja osoittamaan syytökset ”pahansuovaksi ja ilkeäksi salaliitoksi”.

The New York Timesin haastattelemista naisista kaksi on perunut aiemmat syytöksensä raiskauksista. Lehden mukaan naiset – siskokset – olivat tulleet katumapäälle ja myöntäneet, että heille oli maksettu Nygårdin vastaisten syytösten esittämisestä ja että he eivät olleet koskaan tavanneetkaan Nygårdia.

Siskosten mukaan heidät lahjoi ja kouli valehtelemaan nainen sukunimeltään Ross, jonka Baconin asianajaja Fred Smith oli palkannut etsimään Nygårdin uhreja. Lehden mukaan kaksi ryhmäkanteeseen päätynyttä naista olivat Rossin sukulaisia ja kaksi hänen hyvän ystävänsä sukulaisia.

Ross oli aiemmin työskennellyt hierojana Nygårdin kartanossa. Hän kiisti maksaneensa naisille näiden tarinoista ja lehden mukaan hän olisi saanut puhtaat paperit valheenpaljastuskokeessa.

Ross spekuloi, että Nygård olisi lahjonut siskokset hiljaiseksi, minkä siskokset kiistivät.

 ”Se, että väittää tätä salaliitoksi, on hirvittävä teko uhreja vastaan.”

Peter Nygård kahden juhlavieraan kanssa Toronton elokuvajuhlilla vuonna 2005. Kuva: John Shearer / Wired Images

The New York Timesin mukaan Bacon on välillisesti rahoittanut osan Nygårdiin kohdistuvasta tutkinnasta, jonka seurauksena häntä vastaan on nostettu kanne raiskauksista.

”Hehän tarjoavat vastaajalle [Nygårdille] argumenttinsa”, totesi lehden haastattelema newyorkilainen asianajaja Jeanne Christensen, joka on erikoistunut seksuaalisen häirinnän juttuihin.

Asianajaja Gutzler kertoi sekä New York Timesille että HS:lle, ettei hänen lakifirmansa saa rahaa Baconilta, eikä todistajille tai uhreille ole maksettu. Hänen mukaansa kanne pohjautuu riippumattomiin tutkimuksiin ja hänen omiin selvityksiinsä.

”Olen tavannut ja puhunut kymmenien uhrien kanssa ja voin kertoa, että minä uskon heidän tarinoitaan. Se, että väittää tätä salaliitoksi, on hirvittävä teko näitä uhreja vastaan ja naisten oikeuksille, ja se on kaikkea muuta kuin totta”, Gutzler totesi HS:lle.

The New York Timesin mukaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja turvallisuusvirasto DHS olivat pariin otteeseen selvittäneet Nygårdiin kohdistuneita seksikauppasyytöksiä, mutta jutut eivät edenneet todisteiden puutteen vuoksi.

”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata