Presidentti Xi Jinping: ”Koronavirus on Kiinan suurin terveyshätätila” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Presidentti Xi Jinping: ”Koronavirus on Kiinan suurin terveyshätätila”

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi sunnuntaina, että koronavirus on suurin terveyskriisi koko Kiinan kansantasavallan aikana.

Kiinan presidentti Xi Jinping esiintyi kasvosuojain yllään tutustuessaan koronaviruksen estämiseen ja hillintään tähtäävän työhön Pekingissä 10. helmikuuta. Kuva: Pang Xinglei / Zuma Wire

Julkaistu: 23.2. 16:00, Päivitetty 23.2. 18:06

Kiinan presidentti Xi Jinping kutsuu koronavirusta maan ”suurimmaksi kansanterveyden hätätilaksi” sitten Kiinan kansantasavallan perustamisen vuonna 1949, kertoo uutistoimisto AFP.

Xi Jinping kommentoi asiaa sunnuntaina kokouksessa, jossa käsiteltiin koronavirusepidemian hillitsemistä. Hän sanoi, että koronavirus tarttuu poikkeuksellisen nopeasti ja se leviää hyvin laajalle.

”Se on ollut kaikkein vaikein estää ja hillitä”, Xi Jinping sanoi Kiinan valtio-omisteisen tv-yhtiön CCTV:n julkistamien kommenttien mukaan.

Hän myös kommentoi Kiinan johtajalta harvinaiseen tapaan, että Kiinan toimissa virukseen liittyen on ”paljastunut ilmeisiä puutteita”, joista tulee ottaa opiksi.

Xi Jinping kertoi, että Kiinan toimet virukseen liittyen ovat tehokkaita, vaikka tilanne koronaviruksen kanssa on edelleen vakava ja monimutkainen. Jinpingin mukaan ”matalan riskin alueilla” asuvien ihmisten tulisi palata normaaliin arkeen mahdollisimman nopeasti.

Aiemmin Xi Jinping on kommentoinut, että koronaviruksen odotetaan heikentävän Kiinan taloutta. Nyt hän korosti, että vaikka viruksen vaikutukset ovat merkittäviä, ne ovat hallittavissa eivätkä jää pitkäaikaisiksi. Hän totesi, että tilanteesta erityisesti kärsineille pienille yrityksille tulisi järjestää tukea.

Koronavirukseen on Kiinassa kuollut yli 2 400 ihmistä. Suurin osa kuolemista on raportoitu Wuhanin miljoonakaupungista, josta virus lähti leviämään viime vuoden lopulla. Virallisten tilastojen mukaan yksin Wuhanissa on yli 45 000 tartuntatapausta ja noin 1 700 ihmistä on kuollut virukseen.

Kiina on toteuttanut laajamittaisia karanteeneja estääkseen koronaviruksen leviämisen. Kiinan kansallinen terveyskomitea on todennut karanteenien toimivan. Osa asiantuntijoista tosin arvioi ihmisten eristämisen johtavan siihen, että sairastuneet eivät hae apua. Tällöin virusta voi olla vaikeampi kontrolloida.

Viikko sitten kerrottiin, että noin kymmenen prosenttia maailman väestöstä on jonkinasteisessa karanteenissa koronaviruksen takia. Tuolloin arvioitiin, että Kiinassa noin 760 miljoonan ihmisen liikkumista on rajoitettu.

Kiinan mukaan tartunnan saaneita maassa on nyt noin 77 000. Kiinan ilmoittamien tartuntalukujen todenperäisyyttä on kyseenalaistettu. Kiina on aiemmin kertonut, että se on muuttanut tartuntojen määrittely- ja laskentatapoja. Kiina on myös ilmoittanut löytäneensä tilastoistaan päällekkäisyyksiä, mikä on vaikeuttanut lukujen seurantaa.

Kiinan keskushallitus on irtisanonut kommunistisen puolueen johtajia ja muita päättäjiä lepyttääkseen kansaa, joka ei ole ollut vaikuttunut viranomaisten toimista epidemian aikana.

Yhteensä tartuntoja on tavattu noin 30 maassa. Kiinan ulkopuolella on todettu noin 1­500 tartuntaa. Iran esimerkiksi kertoi sunnuntaina AFP:n mukaan kolmesta uudesta kuolonuhrista.

Myös Etelä-Korea nosti sunnuntaina valmiustilaansa viruksen takia. Etelä-Koreassa on todettu yli 600 vahvistettua koronatartuntaa.

Lisäksi koronavirus on levinnyt Italiassa, jossa on yli sata tartuntaa. Ranskassa taas on vahvistettu 12 tapausta.

Italiassa nyt eniten koronavirus­tartuntoja Aasian ulkopuolella: Itävalta lopetti juna­liikenteen maahan, ensimmäistä tartunnan saanutta etsitään

Koronavirus tappoi sedän ja vei isän teholle, sitten äiti ja tätikin sairastuivat – tytär kertoo HS:lle Wuhanin arjesta, jossa sairaaloissa ei ole tilaa eikä kunnon hoitoa saatavilla

Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

Seuraa uutisia tästä aiheesta