Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

Koronavirus leviää nyt voimakkaasti Kiinan ulkopuolella. Italiassa kuolemantapauksia on seitsemän.

Julkaistu: 24.2. 6:45, Päivitetty 25.2. 6:21

Helsinki / Milano

Suomi päivitti maanantaina Italiaa koskevaa matkustustiedotettaan sen jälkeen kun Italia oli ilmoittanut koronavirustartuntojen ja kuolemantapausten lisääntyvän.

Suomen suosituksen mukaan Italiaan matkustavien kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta ja seurata viranomaisohjeita. Matkustamista ei kuitenkaan kehoteta välttämään, eikä myöskään EU ole ainakaan toistaiseksi rajoittamassa Schengen-alueen vapaata liikkumista. Varasuunnitelmia kuitenkin tehdään, sanoi EU:n kriisienhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčič maanantaina.

Tiistaina uutisoitiin, että italialaisella turistilla on todettu koronavirustartunta Teneriffalla. Asiasta uutisoi muun muassa italialainen La Repubblica. Uutisen on vahvistanut Kanariansaarten aluejohtaja Angel Victor Torres.

Italialaismatkaajan kerrotaan olevan lääkäri alueelta, jossa virustartunnat ovat Italiassa viime päivinä levinneet. Hän on mediatietojen mukaan mahdollisesti Lombardiasta.

Italiassa on todettu perjantain jälkeen yli 220 koronatartuntaa, kertovat italialaisviestimet, kuten La Repubblica. Maanantai-iltaan mennessä koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrä Italiassa oli noussut seitsemään.

Tartuntoja on Italiassa enemmän kuin missään maassa Aasian ulkopuolella. Epidemian alkulähdettä etsitään kuumeisesti.

Euroopassa tilanne on Italian vuoksi huolestuttava, arvioi EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan. Unioni irrottaa 230 miljoonaa euroa viruksen vastaiseen taisteluun, ja YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n edustajat matkustavat Italiaan tiistaina.

Koronavirustartuntoja on Pohjois-Italiassa sekä Rooman ympäristössä Lazion alueella. Uusimmat kuolonuhrit olivat lehtitietojen mukaan iäkkäitä ja potivat jo aikaisemmin muita vakavia sairauksia.

Viruksen leviämisen ehkäisemiseksi esimerkiksi Venetsian karnevaalien juhlintaa typistettiin ja Pyhän Markuksen katedraali, Milanon tuomiokirkko sekä museoita ja kirjastoja suljettiin. Yleisötapahtumia on peruutettu elokuvia ja pääsarjan jalkapallo-otteluja myöten. Kouluja on pantu kiinni. Liikkumisrajoituksia on noin kymmenessä kaupungissa.

Turistit käyttivät hengityssuojaimia Venetsiassa maanantaina. Kuva: Andrea Pattaro / AFP

Italian ehdottomasti suurin koronapesäke on pohjoisen vauras Lombardia.

Muun muassa Milanossa on raportoitu ihmisten hamstraavan kaupoista elintarvikkeita ja vettä. Lombardian alueen baarit ja pubit menevät italialaismedian mukaan kiinni jo kello 18.

Sotilasparakkeja on varauduttu käyttämään mahdollisina karanteenipaikkoina.

Hengityssuojaimin varustautunut turistiryhmä otti selfieitä Milanon tuomiokirkon edustalla maanantaina. Kirkko oli suljettu tartuntariskin vuoksi. Kuva: Simona Chioccia / IPA

Milanossa pelätään leimautumista

Maanantai Milanon metropolissa oli tavallista hiljaisempi. Metrossa ei ole ihmisiä ruuhkaksi asti ja kaduilla on paljon tilaa kävellä. Kaupungin pormestari Giuseppe Sala on kehottanut milanolaisia tekemään mahdollisuuksien mukaan etätöitä kotoa käsin. Koulut ja yliopistot ovat kiinni.

Eläkeläinen ja isoisä Andrea Colombo oli lastenlastensa kanssa Guastallan puistossa. Yliopistoa vastapäätä sijaitseva puisto kuhisee yleensä opiskelijoita, mutta nyt Colombon lapsenlapsilla on tilaa leikkiä.

”Ei tässä mitään hätää ole. Nautitaan kauniista aurinkoisesta päivästä ja vietetään aikaa lasten kanssa. Tuli vähän kuin ylimääräinen talviloma”, Colombo sanoi.

Turistien kansoittamassa Milanon ydinkeskustassa koronaviruksen uhkaa ei juuri huomannut. Kaupungin maamerkit, Galleria Vittorio Emanuele -ostoskeskus ja Tuomiokirkon aukio, vilisivät ihmisiä ja vain harvoilla oli kasvoillaan hengityssuojain. Suojaimen hankkiminen olisikin Milanossa jo käytännössä mahdotonta – ne ovat loppuneet. Helsingin Sanomat jututti seitsemää eri apteekkiliikettä Milanossa ja kaikilta oli käsien desinfiointiaineet ja hengityssuojaimet loppuneet.

Kaupan hylly oli tyhjillään Milanossa sunnuntaina. Kuva: Lorenzo De Vidovich / Reuters

”Tilanne räjähti päälle perjantaina ja ihmisiä on ollut kadulle ulottuvaksi jonoksi asti. Kaikki hengitys­suojaimet ja käsien desinfiointiaineet on myyty loppuun jo viikonlopun aikana”, sanoi työnantajansa pyynnöstä nimettömänä pysyvä farmaseutti.

Koronaviruksen kantajaksi leimaantumista pelätään kaupungissa yleisesti ja ihmiset eivät tahdo millään suostua kuvattaviksi.

Apteekkien ohella hamstraamisen kohteena ovat olleet supermarketit ja ruokakaupat. Useiden kaupungissa sijaitsevien ruokakauppojen hyllyt ovat tyhjentyneet kysynnän ylittäessä tarjonnan. Suuremmilla automarketeilla on riittänyt vielä myytävää.

Hotellin vastaanotossa toimittajaa tervehtii hengityssuojain kasvoilla vastaanottovirkailija Jessica Recalcati. Voi vain arvailla hymyileekö hän, koska tuijottavaa silmäparia lukuun ottamatta kasvot ovat täysin suojaimen peitossa.

”Nyt lähtee normaalisti yli 200 euron huone kahdeksallakympillä. Älä vaan kirjoita meidän hotellin nimeä sinne, koska sitten meiltä lähtee viimeisetkin asiakkaat”, Recalcati sanoi

Hän kertoi, että yli puolet tämän viikon varauksista on jo peruttu.

Milanolaisen hotellin vastaanottovirkailija Jessica Recalcati suojautui työpaikallaan hengityssuojaimella. Kuva: Carlo Borean

Romania on jo määrännyt Lombardiasta ja Venetosta tulevat ihmiset kahden viikon karanteeniin, kertoo sanomalehti Corriere della Sera. Itävalta pysäytti sunnuntaina Italiasta tulleen junan tarkastuksia varten ja harkitsee rajatarkastusten aloittamista, kertoi Itävallan sisäministeri Karl Nehammer uutistoimisto Reutersin mukaan.

Toimenpiteitä pohtii myös Ranska.

”Seuraamme tarkkaan ongelmallista tilannetta naapurimaassamme Italiassa”, sanoi terveysministeri Olivier Veran ja kertoi Ranskan pohtivan toimiaan muiden Euroopan maiden kanssa. Liikenneministeri Jean-Baptiste Djebbarin mukaan Italian-vastaista rajaa ei ole tarpeen sulkea, Reuters kertoo.

Komissaari Kyriakides toivoo Euroopan maiden suunnittelevan virukselta suojautumisensa maltillisesti ja yhdessä. Hän huomauttaa, ettei WHO ole suositellut matkustusrajoituksia.

Ranskan Lyonissa eristettiin maanantaina Milanosta tullut bussi sen jälkeen kun bussin voimakkaasti yskinyt kuljettaja oli viety sairaalaan. Alitalian matkustajakone puolestaan pysäytettiin Malediiveilla, ja matkustajille tarjottiin Reutersin mukaan kaksi vaihtoehtoa: jäädä karanteeniin tai palata takaisin Italiaan.

Kiinassa tartuntojen määrä laskussa

Kiinassa uusien koronatartuntojen määrä alkoi maanantaina vähentyä. Viranomaiset tempoilivat lupauksissaan siitä, että terveitä ihmisiä päästettäisiin lähtemään Wuhanin kaupungista.

Varhain aamulla Suomen aikaa Wuhanin eristystä luvattiin tietyin ehdoin raottaa, mutta pian paikallishallinto perui ilmoituksen sanoen, ettei sen antamiseen ollut lupaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Katteettoman lupauksen antajia aiottiin nuhdella.

Kiinan kansankongressin jokavuotinen jättikokous on peruutettu ensi kertaa vuosikymmeniin.

Lähi-idässä koronatartunnat ovat lisääntyneet etenkin Iranissa, josta viruksen kerrottiin maanantaina kulkeutuneen ihmisten mukana Kuwaitiin ja ensi kertaa myös Bahrainiin ja Irakiin. Ensimmäisistä tartunnoista ilmoittivat myös Afganistan ja Oman.

Iranin hallitus kiistää väitteet siitä, että epidemian laajuutta maassa olisi vääristelty. Puolivirallinen Ilna-uutistoimisto julkaisi maanantaina Qomin kaupungin paikallisviranomaisilta saamansa tiedon, jonka mukaan kaupungissa olisi koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia jo 50.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Iranin terveysministeriön tiedottaja kumosi tiedot Iranin valtiollisen television lähettämässä tiedotustilaisuudessa. Ministeriö pysyi aiemmassa linjassaan, ja sen mukaan tartuntoja oli maanantaina yhteensä 66 ja kuolonuhreja 12.

Ainakin Saudi-Arabia, Kuwait, Irak, Turkki, Pakistan ja Afganistan sekä lentoyhtiöt Qatar Airways ja Turkish Airlines ovat Reutersin mukaan asettaneet Irania koskevia karanteeniohjeita tai matkustusrajoituksia.

Koronavirusepidemian lähtöpiste Kiinan Wuhan on ollut eristyksissä kuukauden verran eli tammikuun 23. päivästä alkaen. Tähän asti alueelta on lähtenyt lähinnä ulkomaisia avustuslentoja, joilla on tuotu muun muassa suomalaisia Eurooppaan.

Koulun sisäänkäynnin eteen oli asetettu kulkuesteitä Wuhanissa lauantaina. Kuva: Reuters

Myös aamun perutut lupaukset eristyksen avaamisesta olivat hyvin rajoitettuja: helpotukset koskisivat vain terveitä ulkopaikkakuntalaisia ja heitäkin erityisehdoin, kertoo uutistoimisto AFP.

Tartuntatauteja koskevaa valmiustasoa on kuitenkin laskettu Kiinassa ainakin kuudessa maakunnassa, kertoo hongkongilainen South China Morning Post. Neljä maakuntaa on pudotettu ykköstasolta kolmoseen ja kaksi toiseksi korkeimmalle kakkostasolle. Samalla uusien tartuntojen määrä Hubein maakunnan ulkopuolella on pienimmillään yli kuukauteen.

Monet pienet liikkeet ovat avanneet uudestaan ovensa, ja myös presidentti Xi Jinping on kannustanut liike-elämää panemaan taas vauhtia rattaisiinsa.

Kiinassa todettiin uutistoimisto Reutersin mukaan sunnuntaina 409 uutta koronavirustartuntaa. Luku on pienentynyt edellispäivästä, jolloin kerrottiin 648 uudesta tartunnasta. Päivittäisten kuolonuhrien määrä sen sijaan kasvoi edellispäivän 97:stä 150:een.

Kiinan ulkopuolisista maista huolestuttavin tilanne on Etelä-Koreassa, jossa vahvistettiin maanantaina yli 200 uutta tartuntatapausta. Tartuntoja on kaikkiaan yli 800, kertoi maan uutistoimisto Yonhap AFP:n mukaan. On toistaiseksi epävarmaa, mistä Etelä-Korean epidemia on lähtenyt liikkeelle, mutta virusta on levinnyt erityisen paljon Daegun ympäristössä vaikuttavan uskonlahkon kautta.

Daegun kaupungissa asukkaita on käsketty pysyttelemään kodeissaan. Koulujen ja päiväkotien lomaa on jatkettu ja jalkapallon pääsarjan aloitusta lykätty.

Oikaisu klo 8.04: Jutussa kerrottiin aluksi Romanian olevan Italian naapurimaa.

Milanon tuomiokirkko pysyi maanantaina suljettuna. Kuva: FLAVIO LO SCALZO / Reuters

Osa matkustajista piti hengityssuojaimia raitiovaunussa maanantaina. Kuva: Claudio Furlan / LaPresse

Italiassa nyt eniten koronavirus­tartuntoja Aasian ulkopuolella: Itävalta lopetti juna­liikenteen maahan, ensimmäistä tartunnan saanutta etsitään

Presidentti Xi Jinping: ”Koronavirus on Kiinan suurin terveyshätätila”