Hanaun joukkoampumiset toivat suurta symboliikkaa Saksan paikallis­vaaleihin: Natsit ulos, huudettiin vaali-iltana Hampurissa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|HS-analyysi

Hanaun joukkoampumiset toivat suurta symboliikkaa Saksan paikallis­vaaleihin: Natsit ulos, huudettiin vaali-iltana Hampurissa

Hampurin paikallisvaaleissa osattiin odottaa AfD:lle heikkoa tulosta, ja viime viikon tapahtumien valossa se tuntui monille erityisen tärkeältä, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Hanna Mahlamäki.

Hampurin demarit iloitsivat sunnuntai-iltana vaalivoitostaan ja AfD:n huonosta tuloksesta Saksan paikallisvaaleissa. Kuva: CHRISTIAN MANG / Reuters

Julkaistu: 24.2. 8:39, Päivitetty 24.2. 8:47

Nazis raus – natsit ulos, on perinteinen antifasistien slogan Saksassa. Sen alkuperä tulee uusnatsien käyttämästä, rasistisesta ulkomaalaiset ulos -vaatimuksesta.

Harvoin näitä huutoja politiikan kentillä kuullaan, mutta nazis raus oli sunnuntai-illan hokema Hampurin paikallisvaaleissa, joissa jännitettiin, menettääkö oikeistopopulistinen, kansalliskonservatiivinen ja ääriaineksiakin sisältävä AfD (Vaihtoehto Saksalle) kokonaan paikkansa Hampurin osavaltioparlamentissa.

Nazis raus, huudettiin viikonloppuna myös eri puolilla Saksaa jalkapallostadioneilla Hanaun terrori-iskun takia. Siitä tuli sunnuntai-iltana Twitterissä myös Hampurin paikallisvaaleihin viittaava aihetunniste, koska AfD keikkui illan mittaan viiden prosentin rajan ylä- ja alapuolella.

Alapuolelle jääminen tarkoittaisi ulosjääntiä parlamentista, ja AfD:n mahdollisessa ulosjäännissä moni näki suurta symboliikkaa. Lopullisissa tuloksissa AfD sai kuin sai kuitenkin 5,3 prosenttia äänistä, eikä joutunut ulos.

Viime viikolla Saksaa syvästi järkyttänyt ulkomaalaistaustaisiin kohdistunut terroriteko Hanaussa toi Hampurin vaaleihin ylimääräisen latauksen.

Saksa elää nyt vaihetta, jossa muistetaan tilanne ennen Hanauta ja Hanaun jälkeen, ja nämä olivat ensimmäiset poliittiset vaalit iskun jälkimainingeissa.

Jo ennen iskua Saksan politiikka on ollut koko alkuvuoden varsin sekavassa tilassa. Erityisesti liittokansleri Angela Merkelin puolue CDU on vailla suuntaa, sillä sen puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti luopuvansa tehtävästään.

Myös CDU:n hallituskumppani SPD kamppailee uskottavuudestaan.

Moni haluaa siksi nähdä Hampurin vaalituloksessa laajemman ilmapuntarin, joka kuvaa Saksan tilaa. Saksan huipulla näyttää olevan juuri nyt jonkinlainen valtatyhjiö, ja sen täyttyminen on vielä täysi arvoitus.

AfD:n heikko menestys ja mahdollinen putoaminen synnyttivätkin sunnuntai-iltana valtavia riemunpurkauksia. Hampurin SPD:n Twitterissä jakama video osoittaa, että demarit hurrasivat AfD:n heikolle tulokselle jopa enemmän kuin omalle ykkössijalleen.

Asiallisesti ottaen AfD:tä ei voi sanoa natsipuolueeksi, mutta sen piirissä on fasisteja ja holokaustin vähättelijöitä, eikä puolue tee selvää pesäeroa oikeistoradikaaleihin.

AfD:lle ennustettiin ennen vaalipäivää noin seitsemää prosenttia äänistä, joten vähän yli viiteen prosenttiin jäänyt tulos ei ollut suuri yllätys. Hampuri ei ole oikeistopopulistien vahvaa aluetta. Hampurissa valtaa ovat pitäneet sosiaalidemokraatit, ja siellä heihin ovat useammat olleet tyytyväisiä kuin koko maan tasolla.

Oikeistopopulistien heikon tuloksen ohella yksi vaalien ilmiöistä oli vihreiden nousu. Vihreillä on, toisin kuin hallituskoalition muodostavilla puolueilla, myönteinen kierre.

Saksassa vihreät ei ole ainoa vastapooli oikeistopopulisteille, mutta vihreille AfD:n vastustaminen on yksiselitteisen selkeää.

Saksassa myös demarit sanoutuvat selvästi irti oikeistopopulisteista, ja samoin kristillisdemokraattien CDU – ainakin virallisesti. CDU:n tämänhetkisen matalalennon yksi juonne on AfD-yhteistyöhön antautuminen surullisenkuuluisassa Thüringenin osavaltiossa.

Lue lisää: Yhteistyö oikeistopopulistien kanssa mursi poliittisen tabun Saksassa ja sai kansan kaduille: ”Hänet valittiin myös natsien äänillä”

Vihreiden vahvistuminen saattaa olla suurempi kansallinen trendi Saksassa, ja politiikan tarkkailijat pohtivat, onko Saksan vihreistä ”kansanpuolueeksi”, joka voisi nousta jopa liittokansleriasemaan.

Perinteisten hallituspuolueiden toistuvat epäonnistumiset lisäävät sen mahdollisuuksia. Ilmastonmuutoksen vastainen liike ja laaja huoli ilmastosta lisäävät vihreiden kysyntää.

Hampurissa vihreät yli kaksinkertaistivat kannatuksensa vuoden 2015 vaaleissa saamaansa 11,9 prosentin kannatukseen nähden. Vihreiden 24,2 prosenttiin yltävä vaalitulos nousee puolueen toiseksi parhaaksi osavaltiovaalien tulokseksi koko Saksassa. Eteläisessä Baden-Württembergissä vihreät saivat vuonna 2016 tätäkin suuremman osuuden, 30,3 prosenttia äänistä.

Punavihreän rintaman voittoa osattiin odottaa. Demarit menettivät osuuttaan äänistä verrattuna viiden vuoden takaisiin vaaleihin yli kuusi prosenttiyksikköä, mutta säilyttivät selkeän ykkösaseman 39 prosentin kannatuksella.

Vihreissä oli haaveiltu jopa demarien ohittamisesta, joten jonkinlaisesta demarien torjuntavoitosta voi puhua. SPD osaa sittenkin edelleen voittaa, kirjoitti saksalaislehti Der Spiegelin toimittaja Philipp Wittrock osuvasti sunnuntai-iltana.

Valtakunnallisesti puolue on ollut suurissa ongelmissa jo pitkään. Hampurissa demaripuolueen linja ei ole yhtä vasemmistolainen kuin valtakunnallisen puolueen nykyjohdolla, ja siinä saattaa olla yksi syy menestykseen.

Saksaa johtava CDU sen sijaan kuittasi historiansa huonoimman tuloksen osavaltiovaaleissa, 11,2 prosenttia. Kansallisella tasolla CDU on vailla johtajaa, eikä uuden puheenjohtajan valinnan aikataulusta ole vielä tarkkaa tietoa.

”Koskaan ei pidä luopua toivosta”, AfD:n kärkiehdokas Dirk Nockemann sanoi myöhään illalla, kun tuloslaskenta näytti kääntyvän AfD:n kannalta parempaan suuntaan ja asema parlamentissa näytti sittenkin heltiävän.

Toivonrippeitä joutuu keräilemään myös Merkelin puolue CDU. Uusi nousu pitäisi saada aikaan hyvissä ajoin ennen ensi vuonna pidettäviä liittopäivävaaleja, sillä paljon valtaa on jaossa ja ajat ovat vaikeat.

Kommentti: Äärioikeiston väkivalta ja viha ovat hälyttävällä tasolla, ja tilanne Saksassa tuntuu jo hallitsemattomalta

HS-analyysi: Yhteistyö oikeistopopulistien kanssa mursi poliittisen tabun Saksassa ja sai kansan kaduille: ”Hänet valittiin myös natsien äänillä”

Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

Seuraa uutisia tästä aiheesta