Viro juhli 102. itsenäisyyspäiväänsä – lähes tuhat sai kutsun illan juhlallisuuksiin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Viro juhli 102. itsenäisyyspäiväänsä – lähes tuhat sai kutsun illan juhlallisuuksiin

Viro julistautui itsenäiseksi Venäjästä 24. helmikuuta 1918.

Kuvituskuva

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Julkaistu: 24.2. 10:29, Päivitetty 24.2. 18:13

Suomen etelänaapuri Viro juhli maanantaina 102. itsenäisyyspäiväänsä. Päivän juhlinta alkoi jo auringonnousun aikaan perinteisellä lipunnostolla Tallinnan Toompean mäellä.

Viron lippu nostettiin Pitkän Hermannin puolustustorniin ensimmäisen kerran vuonna 1918. Se hävisi sieltä kymmeniksi vuosiksi, kun Neuvostoliitto miehitti maan vuonna 1940. Lippu palasi paikoilleen laulavan vallankumouksen myötä helmikuussa 1989.

Itsenäisyyspäivän juhlinta jatkui maanantaina lipunnoston jälkeen jumalanpalveluksella. Sen jälkeen vuorossa oli puolustusvoimien perinteinen paraati, joka järjestettiin tänä vuonna Tallinnan Vapaudenaukiolla. Paraatin otti vastaan presidentti Kersti Kaljulaid ja sitä johti puolustusvoimien päällikkö, kenraalimajuri Martin Herem.

Virolainen Postimees-lehti kertoi, että paraatiin osallistui yli 900 sotilasta ja muuta henkilöstöä sekä puolustusvoimien kalustoa. Maanantaina nähtiin myös Viron ja sen liittolaisten ilmavoimien ylilentoja.

Päivän aikana itsenäisyyttä juhlistettiin lisäksi konserteilla ja seppeleenlaskuilla muistomerkeille. Presidentti Kaljulaid myönsi kunniamerkkejä ansioituneille kansalaisille ja piti televisioidun puheen. Illalla juhlinta huipentui presidentin isännöimään itsenäisyyspäivän juhlaan, johon osallistui lähes tuhat vierasta.

Itsenäinen Viron tasavalta perustettiin vuonna 1918, kun itsenäistymismanifesti julkaistiin virallisesti 24. helmikuuta. Itsenäisyys kuitenkin katkesi, kun neuvostojoukot miehittivät maan vuonna 1940. Viro itsenäistyi uudelleen elokuussa 1991.

Viro ehti olla monen vallan alla ennen itsenäisyyttään – HS esittelee Viron historian

Seuraa uutisia tästä aiheesta