Saksan kristillis­demokraatit järjestävät ylimääräisen puolue­kokouksen löytääkseen Angela Merkelin seuraajan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Saksan kristillis­demokraatit järjestävät ylimääräisen puolue­kokouksen löytääkseen Angela Merkelin seuraajan

Saksan suurin puolue CDU ilmoitti pitävänsä ylimääräisen puoluekokouksen joko huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa.

Annegret Kramp-Karrenbauer ja Angela Merkel kaksi viikkoa sitten, kun Kramp-Karrenbauer ilmoitti luopuvansa puolueen puheenjohtajuudesta. Kuva: Odd Andersen / AFP

Julkaistu: 24.2. 12:43

Berliini

Saksan suurin puolue kristillisdemokraatit (CDU) järjestää ylimääräisen puoluekokouksen joko 25. huhtikuuta tai 9. toukokuuta, puolueen johto päätti maanantaiaamuna. Asiasta kertoivat saksalaismediat ja uutistoimisto AFP.

Puoluejohto totesi, että korjausliike CDU:n kriisiin ei voi enää odottaa. CDU sai sunnuntaina Hampurissa pidetyissä osavaltiovaaleissa huonoimman vaalituloksensa 70 vuoteen.

CDU:n nykyinen puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti kaksi viikkoa sitten luopuvansa tehtävästään. Häntä oli pidetty todennäköisenä kansleriehdokkaana Angela Merkelin seuraajaksi. Merkel jatkaa tehtävässään ensi vuonna pidettäviin liittopäivävaaleihin asti.

Kramp-Karrenbauer sanoi eroilmoituksensa yhteydessä kaksi viikkoa sitten, että kahden kärjen malli ei ole toiminut puolueessa: puheenjohtajuutta ja liittokansleriutta ei pitäisi erottaa toisistaan.

CDU on ollut jatkuvasti vaikeuksissa niin hallituskumppani SPD:n kanssa kuin oman poliittisen linjansa sekä puheenjohtajan uskottavuudenkin suhteen.

Viimeinen niitti oli, kun Annegret Kramp-Karrenbauer ei saanut poliittisessa kriisissä rypevässä Thüringenin osavaltiossa puolueensa toimijoita CDU:n linjalle. Eroilmoitus tuli pian sen jälkeen.

Lue lisää: Merkelin seuraajasta syntynyt kriisi heijastuu koko Euroopan poliittiseen järjestelmään

Kramp-Karrenbauerin seuraajaksi on ilmoittautunut vasta yksi ehdokas, entinen ympäristöministeri ja nykyinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen. Kolmea muuta miesehdokasta pidetään todennäköisinä: he ovat Armin Laschet, Jens Spahn ja Friedrich Merz.

Ennen Röttgenin ilmoittautumista saksalaislehdet raportoivat, että Kramp-Karrenbaeur aikoo valita seuraajansa kulisseissa, jotta nyt jo vaikeassa tilanteessa oleva puolue ei joudu repivään johtajakisaan. Röttgenin ilmoittautuminen muutti kuitenkin puheenjohtajakilvan dynamiikkaa.

HS-analyysi|Hanaun joukkoampumiset toivat suurta symboliikkaa Saksan paikallis­vaaleihin: Natsit ulos, huudettiin vaali-iltana Hampurissa

Miksi Eurooppa ei puhu miljoonasta syyrialaispakolaisesta nyt, vaan vasta kun he ovat täällä, Saksan johtoon pyrkivä yllätysehdokas kysyy