Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

Nygårdin tiedottaja kertoo HS:lle, että suurartikkeli tukee Nygårdin argumenttia, jonka mukaan ryhmäkanteen raiskausväitteet ovat maksettuja valheita. Nygårdin naapuri ja vihamies Louis Bacon puolestaan ylisti naisia rohkeudesta ja sanoi, että asia kuuluu nyt viranomaisille.

Peter Nygård saapumassa Night Of 100 Stars -juhliin Beverly Hilton -hotelliin Beverly Hillsissä vuonna 2015. Kuva: Phil Roach / Globe Photos

Julkaistu: 24.2. 13:24

Suomalais-kanadalainen monimiljonääri Peter Nygård on päättänyt hiljaisuutensa häntä vastaan viime aikoina esitetyistä raiskausväitteistä. Nygård ilmoittaa tiedottajansa välityksellä, että sunnuntaina julkaistu laaja selvitys The New York Times -lehdessä vahvistaisi Nygårdin argumenttia häneen kohdistuvasta ”salaliitosta”.

Nygårdin tiedottajan HS:lle lähettämässä kannanotossa todetaan, että häntä vastaan esitetyissä raiskausväitteissä on kyse ”opportunististen naisten” yrityksistä hyötyä seksuaalirikoksiin keskittyvästä #MeToo-liikkeestä sekä Nygårdin miljardöörinaapurin Louis Baconin rahoittamasta ”salaliitosta”, jolla naiset pyrkivät ”kiristämään Nygårdia maksamaan myös heille”.

Opportunismilla tarkoitetaan pyrkimystä hyötyä jostakin tilanteesta.

Nygård aikoo tiedotteen mukaan jatkaa tarmokkaasti Bahaman kartanonaapuriaan Baconia vastaan jo aiemmin käynnistämäänsä oikeusprosessia. Lisäksi hän aikoo vaatia vahingonkorvauksia niiltä, jotka ovat Nygårdia valheellisesti syyttäneet ja osallistuneet Baconin masinoimaan kieroiluun, mukaan lukien medialta.

Nygårdia edustavan tiedottajan mukaan Baconin juoni olisi nyt paljastettu, mutta aiheen julkisuus on vahingoittanut Nygårdia sekä hänen yritystoimiaan. Suomessa syntynyt ja Kanadassa asuva Nygård on koonnut satojen miljoonien eurojen omaisuuden muun muassa muotibisneksillään.

Nygårdin kannanotto on melko lyhyt ja valikoiva. Hän ei esimerkiksi ota kantaa nimeltä mainittujen naisten kertomuksiin, joiden mukaan hän olisi raiskannut heidät. Heistä yksi on tanskalaisnainen, joka kertoo tulleensa raiskatuksi jo vuonna 1980 ja joka ei ole mukana ryhmäkanteessa.

Sen sijaan Nygård kiinnittää huomion äskettäin nostettuun joukkokanteeseen, jonka heikkoudet The New York Timesin selvitys toi Nygårdin mukaan selvästi esille.

”Vaikka The New York Times ei kertonut suoraan, että Nygårdia vastaan nostetut oikeusjutut olisivat vilpillisiä”, lehden toimittajat ilmeisesti päätyivät käsitykseen, jonka mukaan Bacon on maksanut naiset valehtelemaan Nygårdin rikoksista, tiedotteessa todetaan.

Miljardööri Louis Bacon on käynyt vuosia oikeustaistoja Peter Nygårdin kanssa. Miesten kartanot ovat naapureita Bahamalla. Kuva: Mike Coppola

Bacon puolestaan julkaisi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä paikallista aikaa tiedotteen, jossa hän sanoi ”ihailevansa rohkeita naisia, joilla oli uskallusta jakaa kokemuksensa The New York Timesille”.

”Minä en tätä taistelua halunnut, mutta kun kuulin yhä uudestaan uskottavia kertomuksia… että Nygård käyttää hyväkseen nuoria ja haavoittuvia naisia, en voinut jättää tätä järkyttävää tietoa sikseen. Minä olen pyrkinyt auttamaan ja voimaannuttamaan oletettuja uhreja löytämään tiensä viranomaisten puheille. Sinne tämä asia kuuluu”, Baconin tiedotteessa todettiin.

Nygård nosti viime vuonna Baconia vastaan oikeusjutun, jossa hän syyttää Baconia hänen vastaisten syytösten tehtailusta. Bacon on Nygårdin mukaan maksanut ihmisille, jotta nämä syyttäisivät häntä seksirikoksista ja jopa Baconin murhan valmistelusta.

Nygårdin tiedottajan mukaan The New York Timesin artikkeli todistaa, että Bacon maksoi kahdelle bahamalaiselle rikolliselle kaksikon väittämän murhasuunnitelman todistamisesta.

”[Rikollisten kuvaamat] videot eivät osoittaneet mitään merkkejä, että Nygård suunnitteli murhaa. ’En minä voi ryhtyä tappamaan’, hän [Nygård] toteaa The Timesin haltuunsa saamalla videolla”, lehti kertoi.

New Yorkissa nostettiin 13. helmikuuta ryhmäkanne, jossa kymmenen naista kertoo Nygårdin raiskanneen heidät. Kuusi naisista kertoo kanteessa olleensa 14- tai 15-vuotias väitettyjen rikosten tekohetkellä.

The New York Times kertoi sunnuntaina laajassa artikkelissaan, kuinka kaksi bahamalaisnaista olivat pyörtäneet syytöksensä Nygårdia vastaan ja kertoneet, että heidät oli maksettu ja koulittu valehtelemaan raiskausväitteensä. Toinen oli aiemmin väittänyt, että Nygård raiskasi hänet 10-vuotiaana.

Lisäksi lehti kertoi, että Nygårdin entinen työntekijä oli palkattu etsimään uhreja ryhmäkanteeseen. Neljä kanteeseen päätynyttä naista oli hänen omia sukulaisiaan tai hänen ystävänsä sukulaisia.

Peter Nygård juhlimassa kartanossaan Bahamalla 2007. Kuva: SplashNews.com/MVphotos

The New York Timesin artikkelissa kerrotaan myös, että yhdeksän naista on 40 vuoden aikana nostanut Nygårdia vastaan oikeusjutun tai ilmoittanut hänestä poliisille seksuaalirikosten vuoksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Nämä tapaukset eivät liity ryhmäkanteeseen, joka on Nygårdin mukaan petosta.

Nygårdin tiedotteessa ei kyseenalaisteta The New York Timesin esittämiä tietoja eikä käydä laajan artikkelin yksityiskohtia muutenkaan läpi. Artikkelissa esimerkiksi kerrotaan, että Nygårdilla on yhteensä ”ainakin kymmenen lasta kahdeksan eri naisen kanssa” – enemmän kuin mikä aiemmin vallitseva käsitys on ollut.

Nygård ei ole vastannut Helsingin Sanomien haastattelupyyntöihin eikä hän puhunut The New York Timesille, joka oli kerännyt artikkelinsa tietoja kuukausien ajan. Lehti haastatteli kymmeniä ihmisiä – esimerkiksi kaikki ryhmäkanteessa mukana olevat naiset sekä useita muita naisia, jotka väittävät Nygårdin ahdistelleen heitä seksuaalisesti tai raiskanneen heidät.

Nygård ja hänen Bahaman-kartanonsa naapuri Louis Bacon ovat nostaneet toisiaan vastaan ainakin 25 oikeusjuttua. The New York Timesin haastattelemista naisista jotkut arvostelivat molempia miehiä heidän hyväksikäyttämisestään oikeussotansa välineenä.

”He sotkevat ihmisten elämät taistelunsa keskelle”, kertoi nimellään esiintyvä bahamalaisnainen, joka kertoi tulleensa Nygårdin raiskaamaksi 16 vuoden iässä.

Ryhmäkanteen asianajaja Greg Gutzler kertoi HS:lle aiemmin, että ryhmäkanteen nostamisen jälkeen yli sata ihmistä oli ottanut yhteyttä jutun asianajajiin joko todistajan tai uhrin roolissa.

Gutzler kertoi New York Timesille ja HS:lle, ettei hänen lakifirmansa saa rahaa Baconilta, eikä todistajille tai uhreille ole maksettu. Hänen mukaansa kanne pohjautuu riippumattomiin tutkimuksiin ja hänen omiin selvityksiinsä.

Nygårdia vastaan nostettu ryhmäkanne on siviilioikeudellinen ja sillä pyritään hakemaan korvauksia naisten kertomista kärsimyksistä. Kyseessä ei ole rikosjuttu, jonka perusteella voitaisiin antaa esimerkiksi vankeustuomio.

Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n mukaan Bahaman poliisilla on käynnissä aktiivinen tutkinta Nygårdin väitetyistä raiskauksista. Lisäksi häntä vastaan on tammikuussa nostettu kaksi oikeusjuttua seksuaalirikoksista Kaliforniassa.

Nygårdia ei ole koskaan tuomittu seksuaalirikoksista.

Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

Seuraa uutisia tästä aiheesta