Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

”Sen jälkeenkin, jos katsotaan, että leviämistä ei voida pysyvästi estää, voidaan tehdä asioita leviämisen hidastamiseksi”, zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti sanoo.

Professori Olli Vapalahden mukaan näyttää yhä todennäköisemmältä, että uudenlaisen koronaviruksen aiheuttamasta taudista on tulossa niin sanotun pandemian kaltainen ilmiö. Kuva: Tuomas Selänne

Julkaistu: 25.2. 2:00, Päivitetty 25.2. 7:07

Rajusti viime päivinä useissa maissa levinneet koronavirustapaukset ovat saaneet asiantuntijat varoittamaan, että jonkinlainen käännekohta taudin etenemisessä on lähellä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tavoite saada uudenlaisen koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin leviäminen rajatuksi Kiinan rajojen sisäpuolelle näyttää olevan jäämässä vain haaveeksi. Viime päivien aikana tauti on levinnyt ärhäkästi muun muassa Italiassa, Iranissa ja Etelä-Koreassa. Uudet tapaukset eivät vaikuta enää olevan kytköksissä Kiinaan.

”Covid-19:n etenemisen suunnassa on ollut merkittävä käänne viimeisimpien parin päivän aikana”, totesi muun muassa professori Devi Sridhar Edinburgin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta uutistoimisto AFP:n mukaan sunnuntaina.

Myös zoonoosivirologian eli eläimistä ihmisiin siirtyviä tauteja tutkivan tieteenalan professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta uskoo, että jonkinlainen käännekohta voi olla lähellä.

”[Käännekohta on] varmasti erittäin lähellä. On hyvä muistaa, että tilanne ei ole ihan 6–0, vaan tässä on varmasti joka tapauksessa Kiinan toimenpiteiden avulla ostettu aikaa tälle. Sen jälkeenkin, jos katsotaan, että leviämistä ei voida pysyvästi estää, voidaan tehdä asioita leviämisen hidastamiseksi”, Vapalahti sanoo.

Suomi päivitti Italiaa koskevaa matkustustiedotettaan maanantaina vain päiviä tilanteen pahenemisen jälkeen. Suomessa taudin etenemisen tilannetta seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä WHO:n ja Euroopan tautiviraston ECDC:n kanssa.

Lue lisää: Teneriffalle matkanneella italialaisturistilla on todettu koronavirustartunta

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kutsuu Italian tilannetta ensimmäisenä EU:n alueella havaittuna ryvästymänä merkittäväksi.

”Ei se tietenkään mikään hyvä merkki sen kannalta ole, että epidemian pysäyttäminen Kiinaan on ollut tavoitteena. Kyllä tässä nyt varmaankin WHO:ssakin pohditaan, että mitä tämä tarkoittaa”, Salminen sanoo.

Jo perjantaina WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti siitä, että aikaikkuna koronavirustapausten saamiseksi hallintaan on kapenemassa ja jopa sulkeutumassa.

”Meidän täytyy toimia nopeasti, ennen kuin mahdollisuus sulkeutuu kokonaan”, hän sanoi muun muassa yhdysvaltalaislehti The Washington Postin mukaan.

”Jos haaskaamme tämän mahdollisuuden, meillä on käsissämme vakava ongelma.”

Myös THL nosti maanantaisessa tiedotteessaan esiin sen, että Italian ryvästymät ja tartuntaketjut tarkoittavat sitä, että tilanne on muuttunut Euroopan kannalta. Myös Salmisen mukaan muutamassa maassa nähdyt laajemmat tartuntaketjut muuttavat tilannearviota.

Asiaa oli tarkoitus pohtia asiantuntijatasolla jo maanantaina esimerkiksi Euroopan tautiviraston kanssa.

Toisaalta Salminen muistuttaa, että suurimmassa osassa maita tapaukset ovat olleet yksittäisiä tai vain pieniä tartuntaketjuja.

”Samaan aikaan on todettava, että myös tämmöisiä maita on, joissa on merkkejä laajemmasta etenemisestä”, hän sanoo esimerkiksi Koreaan ja Iraniin viitaten.

Osa asiantuntijoista on käyttänyt mahdollisesti edessä olevasta käännekohdasta termiä pandemia. Pandemiaksi eli maailmanlaajuisesti levinneeksi ja ihmisestä toiseen tarttuvaksi epidemiaksi kutsuttiin muun muassa vuosina 2009–2010 havaittua H1N1-viruksen aiheuttamaa sikainfluenssaa.

Muun muassa yhdysvaltalaiskanava CNN:n haastattelema yhdysvaltalaisen allergia- ja tartuntatautien instituutin johtaja viittasi taudin tulevaan suuntaan mahdollisena pandemiana. Immunologiaan perehtynyt Anthony Fauci arvioi kanavalle maailman olevan mahdollisen pandemian kynnyksellä.

Myös brittiläisen sanomalehden The Guardianin haastattelema lääketieteen professori Paul Hunter huomautti, että käännekohta, jonka jälkeen globaalin pandemian estäminen ei enää onnistu, vaikuttaa viimeaikaisten tapahtumien perusteella olevan yhä lähempänä.

WHO kuitenkin kertoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei se enää luokittele tauteja pandemioiksi samaan tapaan kuin aikaisemmin. WHO on julistanut uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin kansainväliseksi terveysuhaksi samaan tapaan kuin polion ja ebolan.

Vapalahden mukaan mahdollisessa käännekohdassa kyse on ennen kaikkea siitä, kuinka tartuntaketjut saadaan hallintaan. Hänen mukaansa näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä, että taudista on tulossa niin sanotun pandemian kaltainen ilmiö.

”Luulen, että joka tapauksessa tämä viikko on ratkaiseva siinä, että miten ehkä näitä uusia tapauksia paljastuu ja minkä kokoisiksi uudet ryvästymät paljastuvat”, Vapalahti sanoo.

Hänen mukaansa tietyssä mielessä kyse on jo pandemiasta.

”Useammalla mantereella tämä leviää, joten tietyllä tavalla sen tyyppisestä [ilmiöstä] tässä on kyse joka tapauksessa.”

Salminen taas muistuttaa siitä, että tautia ei ole havaittu vielä aivan kaikissa maailman kolkissa, mikä kuuluu pandemian määritelmään. Toisaalta tartuntoja on havaittu aiempaa laajemmalla alueella, minkä vuoksi kansainvälistä tilannetta on käyty läpi jo maanantain aikana.

”Se, minkälaista nimitystä siitä sitten halutaan käyttää, on vähän toinen asia minun mielestäni”, Salminen sanoo.

Yhteensä tapauksia on havaittu maailmanlaajuisesti jo lähes 80 000. Ylivoimaisesti suurin osa tapauksista on havaittu Kiinassa, mutta esimerkiksi Etelä-Koreassa sunnuntaihin mennessä havaituista 602 tapauksesta vain 13 oli varmuudella jäljitetty Kiinaan. Siihen mennessä sairastuneista ainakin 353 oli saanut taudin Etelä-Koreassa.

WHO:n julkaisema sunnuntainen tilanneraportti taudin etenemisestä osoittaa, että vielä esimerkiksi tammi–helmikuun vaihteessa suurin osa Kiinan ulkopuolella havaituista tapauksista oli saanut tartunnan todennäköisesti Kiinassa. Helmikuun alusta lähtien suurin osa Kiinan ulkopuolisista altistuksista on kuitenkin todennäköisesti saatu siinä maassa, missä tautia on havaittu.

Kauppahallin työntekijät olivat pukeutuneet suojavarusteisiin desinfioidessaan hallin tiloja sunnuntaina Etelä-Korean Daegussa, jossa on ollut eniten maan koronatartunnoista. Kuva: -

Jos virustautitilanne muuttuisi pandemiaksi, kaikkein synkimpien tilannearvioiden mukaan jopa kaksi kolmasosaa ihmiskunnasta saattaisi saada tartunnan, kertoo muun muassa Washington Post.

Asiantuntijat ovat toppuutelleet paniikkia toteamalla, että vaikka sanalla pandemia on synkkä kaiku, se viittaa taudin levinneisyyteen, ei tappavuuteen. Vaikka taudin vaarallisuudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa, se ei ainakaan toistaiseksi vaikuta yhtä vakavalta kuin muun muassa sen sukulaistauti sars.

”On kuitenkin hyvä muistaa, että suurin osa tapauksista jopa Kiinassa on ollut lieviä”, sanoo myös THL:n Salminen.

Hän nostaa esiin sen, että Suomessa havaittu yksi tapaus ei johtanut jatkotartuntoihin.

Salmisen mukaan tilanteen seuraamista jatketaan tiiviisti. Jo maanantaina tilannetta arvioidaan THL:ssä uudelleen Italian tilanteen vuoksi.

”Periaatteessa tämän tyyppisiin tilanteisiin on Suomessa varauduttu jo kymmeniä vuosia. Näiden parin kuukauden aikana on tehty paljon akuuttia varautumista siltä varalta, että tulisi runsaammin tapauksia myös Suomessa”, hän sanoo.

Salmisen mukaan Italiassa tehdyistä toimista ei kannata vetää suoria johtopäätöksiä Suomen osalta. Mikäli Italiaa vastaava tilanne tulisi eteen myös Suomessa, esimerkiksi Helsingissä, varautumista on Salmisen mukaan jo tehty.

”Helsingin kaltaisessa kaupungissa on toki pätevä terveydenhuolto, jossa on varautumista tehty”, Salminen sanoo.

EU yrittää estää korona­viruksen leviämistä – ja pelkää samalla, että jäsen­maat alkavat sulkea rajoja viruksen vuoksi

Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

Koronavirus­tartuntojen määrä kaksinkertaistui Etelä-Koreassa vuorokaudessa, WHO:n mukaan mahdollisuudet epidemian pysäyttämiseksi vähenevät

Italiassa nyt eniten koronavirus­tartuntoja Aasian ulkopuolella: Itävalta lopetti juna­liikenteen maahan, ensimmäistä tartunnan saanutta etsitään

Osakkeiden hinnat laskivat kautta maailman: Uudet korona­tartunnat nostivat huolen siitä, että kyseessä onkin ”aivan eri mitta­luokan asia”

Presidentti Xi Jinping: ”Koronavirus on Kiinan suurin terveyshätätila”