Ruotsalainen kirjakustantaja tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen Kiinassa valtion­salaisuuksien vuotamisesta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Ruotsalainen kirjakustantaja tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen Kiinassa valtion­salaisuuksien vuotamisesta

”Kysymysmerkkejä on vielä paljon”, sanoo sananvapausjärjestö Penin puheenjohtaja.

Kiinalaissyntyinen Ruotsin kansalainen Gui Minhai esiintyi kyltissä vuonna 2016 Hongkongissa, jossa hänen kirjakauppansa sijaitsi. Kuva: Philippe Lopez / AFP

Julkaistu: 25.2. 5:55, Päivitetty 25.2. 10:16

Kiinalainen tuomioistuin on tuominnut kiinalaissyntyisen ruotsalaisen kirjakustantajan Gui Minhain kymmeneksi vuodeksi vankeuteen valtionsalaisuuksien vuotamista, kertoo uutistoimisto AFP. Tuomio annettiin tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Eliittiä arvostelleen kirjakustantamon omistaja ja toisinajattelija Gui Minhai on Ruotsin kansalainen, jonka kiinalaiset agentit sieppasivat tämän loma-asunnolta Thaimaasta vuonna 2015 ja veivät Kiinaan. Ruotsi on vaatinut hänen vapauttamistaan, ja tapaus on viilentänyt Kiinan ja Ruotsin välejä.

Ruotsin kulttuuriministeri Amanda Lind jakoi Gui Minhaille viime vuoden marraskuussa sananvapausjärjestö Penin palkinnon, mikä suututti Kiinaa entisestään. Kiinan suurlähettiläs uhkasi Ruotsia myös taloudellisilla seurauksilla.

Ruotsin yleisradion SVT:n mukaan kirjakustantajasta tuli Ruotsin kansalainen vuonna 1996, mutta hänen väitetään hakeneen Kiinan kansalaisuuttaan takaisin pari vuotta sitten. Kiina ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta.

SVT:n mukaan kiinalainen tuomioistuin kertoi, ettei Gui aikoisi valittaa tuomiostaan. Median Aasian-kirjeenvaihtaja arvioi, että Gui joutuisi istumaan tuomiostaan vähintään viisi vuotta, kun mukaan lasketaan hänen jo Kiinassa vangittuna viettämänsä vuodet.

Gui Minhain tytär Angela Gui kertoo ruotsalaislehti Expressenille yllättyneensä tuomiosta.

”En tiennyt mitään. Hongkongilainen toimittaja soitti minulle ja kertoi nähneensä tuomiosta tiedotteen”, tytär kertoo.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde vaati tiistaina kirjakauppiaan vapauttamista.

”Olemme aina tehneet selväksi, että vaadimme Gui Minhain vapauttamista yhdistääkseen hänet tyttärensä ja perheensä kanssa. Tämä vaatimus pysyy”, Linde sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

SVT:n lähteiden mukaan EU myös aikoo vastustaa tuomiota, jota se kuvaa ankaraksi.

Kiinan ulkoministerin tiedottaja vakuutti tiistaina, että Gui Minhain kaikista oikeuksista on pidetty huolta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tiedottaja kertoi, ettei ruotsalaisdiplomaateilla ole tällä hetkellä koronavirusepidemian vuoksi mahdollisuutta vierailla Guin luona.

Sananvapausjärjestö Penin Ruotsin osaston puheenjohtaja Jesper Bengtsson toteaa SVT:lle, että tieto Gui Minhain tuomiosta on järkyttävä.

”Tiedämme vielä hyvin vähän, mutta tulee olemaan mielenkiintoista, miten kiinalaisviranomaiset perustelevat tuomiota ja mitä todisteita heillä on. Kysymysmerkkejä on paljon”, Bengtsson sanoo.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö raportoi hiljattain, että Kiinan painostus Ruotsin mediaa kohtaan on yltynyt.

Kiina on raportin mukaan painostanut kovin sanankääntein ruotsalaisia mediataloja ja jopa yksittäisiä toimittajia.

Kiinan painostus Ruotsin mediaa kohtaan yltyy: viestimille lähetetty painostus­kirjeitä ja toimittajia musta­maalattu

Ruotsin Pen myönsi sananvapaus­palkinnon siepatulle Gui Minhaille, Kiina uhkailee Ruotsia vastatoimilla

Seuraa uutisia tästä aiheesta