Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

Karanteenissa olevassa hotellissa on ainakin parikymmentä kahden matkatoimiston välityksellä sinne tullutta suomalaista.

Julkaistu: 25.2. 6:40, Päivitetty 25.2. 17:25

Teneriffalainen hotelli asetettiin tiistaina karanteeniin sen jälkeen kun Teneriffalla olevalla italialaisella turistilla oli havaittu koronavirustartunta.

Matkatoimisto Tuin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen kertoi HS:lle tiistaina, että H10 Costa Adeje Palace -hotellissa on yhtiön kahdeksan pohjoismaista asiakasta, joiden joukossa on neljä suomalaista.

Mari Kanerva Aurinkomatkojen viestinnästä kertoi puolestaan HS:lle, että yhtiöllä on hotellissa kuusitoista varauksen tehnyttä asiakasta. Hän ei vahvistanut asiakkaiden kansalaisuuksia mutta sanoi, että suurin osa Aurinkomatkojen asiakkaista on yleensä suomalaisia.

Kanervan mukaan Aurinkomatkoille on kerrottu karanteenin kestävän neljätoista vuorokautta. Tänä aikana asiakkaat saavat kuitenkin liikkua alueella vapaasti ja esimerkiksi ruokailut järjestetään.

Näkymä hotellin vastaanotosta tiistaina. Kuva: CHRISTOPHER BETTS / Reuters

Espanjan hallinnon edustaja María Jesús Montero sanoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että asiakkaiden on pysyttävä hotellissa ainakin niin kauan, että italialaismiehen koronavirustartunta vahvistetaan toisella testillä.

”Toimiin ryhdytään sen mukaan, mitkä testin tulokset ovat”, Reuters kertoo hänen sanoneen.

HS tavoitti karanteenissa olevassa hotellissa lomailevan pietarsaarelaisen Peter Furun. Hän kertoi HS:lle tiistaina iltapäivällä olevansa parhaillaan allasalueella. Aiemmin päivällä ihmisiä oli Furun mukaan pyydetty pysymään huoneissaan, mutta sitten hotellin vastaanotosta oli soitettu ja sallittu aamupalalle lähteminen.

Lena Smeds-Furu ja Peter Furu lomakuvassa.

Hotellin sulkemisesta oli ilmoitettu hänen mukaansa paperilla oven alta tulleella ilmoituksella. Siinä oli muun muassa pyydetty pysymään huoneissa.

”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”, kuvailee Furu.

”Nyt täällä saa liikkua, mutta kaikki ovet ovat säpissä. Poliiseja näyttää olevan tuolla porttien ulkopuolella.”

Furu kertoo, että hän on lomalla vaimonsa kanssa ja heidän oli ollut tarkoitus vaihtaa hotellia keskiviikkona. Takaisin Suomeen heidän oli ollut määrä palata sunnuntaina.

Kun HS tavoitti heidät, heille ei ollut vielä kerrottu tarkempaa tietoa esimerkiksi karanteenin kestosta.

Furu naurahtaa kuullessaan, että karanteenin on kerrottu kestävän kaksi viikkoa.

”No eihän tässä voi kuin nauraa. Töihin pitäisi päästä”, opettajana työskentelevä Furu sanoo.

”Mutta eihän tälle mitään voi.”

Suomalaisen Peter Furun tiistaina päivällä Instagramissa julkaisema kuva Costa Adeje Palace -hotellin ketjulla suljetusta portista. Kuva: Peter Furu

Furu kertoo HS:lle, että tilannetta ei huomaa tunnelmassa juuri mistään paitsi ehkä siitä, että ihmisillä näkee runsaasti hengitysmaskeja. Muun muassa noin puolella aamupalalla olleella oli Furun mukaan ollut hengitysmaski.

Furu ja hänen vaimonsa olivat varanneet matkat itsenäisesti, eivät minkään matkatoimiston kautta. Jo aikaisemmin samalla matkalla heitä oli ennättänyt koetella hiekkamyrsky, jonka vuoksi oli Furun mukaan täytynyt pysytellä sisätiloissa ja muun muassa hotellin käytävät olivat täyttyneet hienosta hiekasta.

”Meille tuli nyt kaikki kerralla”, hän kuvailee tilannetta.

Espanjalainen El País -lehti kertoi, että hotellissa olevat lähes tuhat turistia on eristetty terveysviranomaisten kehotuksesta. Viranomaisten mukaan turisteja ja henkilökuntaa, joiden epäillään ollaan kontaktissa koronaviruspotilaan kanssa, testataan tartunnan varalta.

Karanteenissa olevan hotellin asukkaita uima-altaalla tiistaina. Kuva: Peter Furu

El Paísin ja paikallisen Diario de Avisos -median mukaan hotellissa oli yöpynyt italialainen turisti, jolla on vahvistettu koronavirustartunta. Yksi koronavirustartunnan varalta testattu matkailija on italialaisturistin vaimo, jota on Espanjan hallinnon edustajan María Jesús Monteron mukaan pidetty toistaiseksi eristyksissä.

Myös Tuin viestintäpäällikkö Aaltonen kertoi aiemmin tiistaina, että hotelli oli eristetty epäillyn koronavirustartunnan vuoksi. Hänen mukaansa hotellissa on myös heidän ruotsalaisia ja tanskalaisia asiakkaitaan. Hänellä ei ollut tietoa karanteenin kestosta.

Hotellia käyttää suomalaisista matkanjärjestäjistä myös Matkavekka, jonka myyntijohtaja kertoi Iltalehdelle, että yhtiön asiakkaita ei ole hotellissa.

Näkymä karanteeniin joutuneen hotellin sisäpihalta. Kuva: Peter Furu

Hotellin ympäristössä on poliiseja ja terveysviranomaisia, jonkin verran mediaakin, kuvaili naapurissa sijaitsevan vaatekaupan myyjä Ida, joka halusi kertoa vain etunimensä.

”Tunnelma on kuitenkin hyvin rauhallinen, ei yhtään alarmistinen. Kaikki vaikuttaa olevan hallinnassa”, hän sanoi HS:lle puhelimitse.

Vaatekauppa on pienessä ostoskeskuksessa aivan hotellin vieressä. Ida kertoi aamupäivällä, että asiakkaita ei juuri näkynyt, koska suuri osa heistä on tullut karanteeniin asetetusta hotellista.

Kyseinen hotelli sijaitsee Adejessa Teneriffan eteläosissa. Se on rannalla sijaitseva suuri neljän tähden hotelli, joka on ennen kaikkea lapsiperheiden suosiossa. Hotelli tarjoaa runsaasti toimintaa lapsille, ja sen läheisyydessä on muun muassa tenniskenttä ja uima-altaita.

Costa Adeje Palace -hotellin ikkunoista katseli eristyksiin joutuneita hotellivieraita tiistaina. Kuva: Desiree Martin / AFP

Jo aiemmin tiistaina oli kerrottu, että italialaisella turistilla on todettu koronavirustartunta Teneriffalla.

Teneriffalla tartunnan saaneen italialaismatkaajan kerrotaan olevan lääkäri Italian siltä alueelta, jossa virustartunnat ovat viime päivinä levinneet. Hän on mediatietojen mukaan mahdollisesti Lombardiasta.

Espanjassa on todettu kolme virustartuntaa, kertoo South China Morning Post -lehden laskuri.

Teneriffalla todetusta tartunnasta kertoi Suomessa aiemmin Ilta-Sanomat.

Sunnuntaina Costa Adeje Palacen ovella varoitettiin turisteja kovasta tuulesta. Kuva: Lehtikuva

Costa Adeje Palace -hotellin ravintola viime sunnuntaina. Kuva: Lehtikuva

Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

EU yrittää estää korona­viruksen leviämistä – ja pelkää samalla, että jäsen­maat alkavat sulkea rajoja viruksen vuoksi

Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

Enää yksi yhtiö lentää Helsinki-Vantaalta Manner-Kiinaan – Aasian-lennoilla jaetaan ohjeita korona­viruksesta

Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

Seuraa uutisia tästä aiheesta