Tutkiva ryhmä Bellingcat: Venäjän salamurhahankkeista epäillylle annettiin diplomaatti­passi – kävi Suomessa valehenkilöyden turvin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Tutkiva ryhmä Bellingcat: Venäjän salamurhahankkeista epäillylle annettiin diplomaatti­passi – kävi Suomessa valehenkilöyden turvin

Bellingcat löysi Venäjän salamurhahankkeisiin liittyvän vakoojan: edusti diplomaattipassilla maailman kauppajärjestössä

Valvontakamerakuvaa huhtikuulta 2015. Hattuun ja hanskoihin pukeutunut mies liikkuu myrkytyksen uhri Emilian Gebrevin yhtiön autotallissa jotain etsien. Bulgarian syyttäjänlaitos julkaisi videon tammikuussa 2020. Kuva: Bulgarian syyttäjänlaitos

Julkaistu: 25.2. 11:02

Bulgarian viranomaiset epäilevät kolmea Venäjän sotilastiedustelun upseeria murhayrityksestä Bulgariassa. Asetehtailija Emilian Gebrev, hänen poikansa ja yksi hänen työntekijöistään saivat erikoisia myrkytysoireita keväällä 2015. Emilian Gebrevin oireet olivat vakavimmat: hän oli viikon verran koomassa.

Perjantaina Bulgarian syyttäjänlaitos päivitti tammikuussa antamaansa kansainvälistä etsintäkuulutusta ja lisäsi sinne epäiltyjen nimikirjaimet. Tänään tiistaina asiantuntijoiden ja nettitutkijoiden ryhmä Bellingcat julkaisi yksityiskohtaisia tietoja epäillystä, joka sai murhayrityksen jälkeen Venäjältä diplomaatin statuksen.

Myrkytyksen jälkeen keväällä 2015 Gebrev hakeutui sairaalaan, jossa lääkäri epäili myrkytystä ja oivalsi pyytää apua. Asetehtailijasta ja hänen pojastaan otettuja veri- ja virtsanäytteitä esitettiin tutkittaviksi yhtäaikaisesti sekä kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:lle että OPCW:n mandaatilla toimivalle laboratoriolle, joka sijaitsee Helsingissä.

Mikä Emilian Gebrevin sairastutti?

Jonkinlainen myrkytys on ollut kyseessä. Ja myrkytystilat eivät synny itsestään.

Sen jälkeen kun Venäjän entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin myrkyttää Britanniassa talvella 2018, asetehtailija Emilian Gebrevin selvittämätön tapaus on alkanut kiinnostaa viranomaisia uudelleen. Vaikka Gebrevistä otetut näytteet tutkittiin Helsingissä huolellisesti, niiden perusteella ei pystytty päättelemään, mistä myrkytyksestä kielivät aineenvaihduntatuotteet olivat syntyneet. Käytetty myrkky ei siis selvinnyt.

Myrkyn laatu ei ole selvinnyt vieläkään, mutta Bellingcatin tutkimuksissa tapauksesta on käynyt ilmi paljon uutta tietoa.

Asiantuntijakollektiivi Bellingcat kertoo, että yksi etsintäkuulutetuista on diplomaatti. Tapaus on poikkeuksellinen, sillä diplomaattien saama koskemattomuus tarkoittaa käytännössä suojaa pidätyksiltä, mutta kansainvälisen etsintäkuulutuksen kohde tulisi kuitenkin pidättää, jos hänet tavataan kotimaansa rajojen ulkopuolella.

Bellingcat on tehnyt tapauksessa yhteistyötä venäläisen Insider-julkaisun sekä sveitsiläisen Tages Anzeiger -lehden kanssa.

Bellingcatin uudet löydöt liittyvät paitsi Emilian Gebrevin, myös Sergei Skripalin murhayritykseen. Skripalin tapaus tunnetaan paremmin, ja murhayrityksen seurauksena yksi sivullinen ihminen kuoli suihkutettuaan roskakorista löydettyä, hajuvesipulloon pakattua hermomyrkky novitšokia iholleen.

Emilian Gebrev Kuva: Nikolay Doychinov / AFP

Emilian Gebrev on bulgarialainen asetehtailija. Huhtikuussa 2015 hän huomasi ensin heikotusta, jota luuli flunssaksi. Samana iltana miehen vointi romahti ja lopulta munuaisten toiminta petti. Gebrev kiidätettiin sairaalaan ja saatiin pidettyä hengissä vaivuttamalla hänet koomaan.

Ennen kuin Emilian Gebrev sairastui huhtikuussa 2015, kolme GRU:n upseeria oli saapunut Moskovasta Bulgariaan.

He käyttivät nimiä Georgi Gorškov ja Sergei Fedotov ja Sergei Pavlov. Mitä he Bulgariassa tekivät, ei ole tarkalleen tiedossa.

Bulgarian syyttäjänlaitos kuitenkin julkaisi tammikuussa 2020 valvontakamerakuvaa Gebrevin sairastumispäivältä miehestä, joka liikkuu Gebrevin yhtiön parkkihallissa päässään iso hattu, pukee hanskoja käsiinsä ja vaikuttaa etsivän jotain. Bellingcatin ja Bulgarian syyttäjänlaitoksen mukaan tämä mies on todennäköisesti ollut ryhmän vanhin ja todennäköinen johtaja, joka käytti peitehenkilöyttä Sergei Fedotov.

Lähtiessään Bulgariasta kaksi miestä kolmesta jätti heille varatut Moskovan-paluulennot käyttämättä. He ilmestyivät esiin Istanbulissa, josta matkustivat Moskovaan, vaikka lennot Sofian kautta oli varattu jo aiemmin.

Emilian Gebrev oli sairaalassa kolmisen viikkoa. Sieltä päästyään hän lähti samoja oireita saaneen mutta lievemmin sairastuneen aikuisen poikansa kanssa rantalomakohde Sinemoretsiin. Toukokuun 26. päivänä Gebrev tunsi jälleen oireita, jotka hän tunnisti aiemmasta kokemuksesta kuukauden takaa. Poika ajoi isänsä kiireesti takaisin Sofian sotilassairaalaan.

Kaksi päivää ennen Gebrevin uusiutuneita myrkytysoireita Sergei Fedotov oli jälleen lentänyt Moskovasta Bulgariaan, vuokrannut auton ja kytkenyt sen GPS-paikannuksen pois päältä, kertoo Bellingcat. Myös kolmas GRU:n upseeri oli saapunut Bulgariaan. Muutamaa päivää myöhemmin Sergei Fedotov jätti jälleen kerran paluulentonsa Moskovaan käyttämättä. Fedotov ja Georgi Gorškov ilmaantuivat sen sijaan Serbian Belgradiin, josta molemmat ottivat lennon Moskovaan.

Sergei Fedotovin ja Georgi Gorškovin oikeat nimet ovat Denis Sergejev ja Jegor Gordijenko.

Muitakin GRU:n upseereita on tunnistettu liikkumassa Bulgariassa ja mahdollisesti valmistelemassa toimenpiteitä Gebrevin kohtaloksi. Keskitytään kuitenkin vain muutamaan, sillä Sergei Fedotovin eli Denis Sergejevin osuus on saanut Bulgariassa ja myös muualla hälytyskellot soimaan.

Bellingcatin selvitysten mukaan sama mies nimittäin lensi Moskovasta Lontooseen kaksi päivää ennen kuin Sergei Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin. Samana päivänä Lontooseen saapuivat myös tuolloin peitehenkilöyksillä liikkuneet pääepäillyt Anatoli Tšepiga ja Alexandr Miškin, jotka tallentuivat valvontakameroihin Salisburyssa.

Ruslan Boširovina ja Alexander Petrovina esiintyneet Anatoli Tšepiga ja Alexandr Miškin päätyivät tv-kanava RT:lle väittämään olleensa Salisburyssa turisteina kahteen eri otteeseen samaan aikaan kun Sergei Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin tappaa. Kuva: Russia Today

Samana iltana kun Sergei Skripal ja hänen tyttärensä lyyhistyivät puistonpenkille, Sergei Fedotovin eli Denis Sergejevin nimiin varattu paluulento jäi käyttämättä. Todellisuudessa Sergejev palasi Moskovaan Lontoon sijaan aivan toisella lennolla Roomasta.

Denis Sergejev on taustoiltaan Venäjän erikoisjoukkojen sotilas ja sotilasarvoltaan poikkeuksellisen korkea-arvoinen eli kenraalimajuri. Jegor Gordijenkon koulutushistoriasta ei Bellingcatin ole juurikaan tietoja, mutta miehen lentotietojen mukaan tiiviit vierailut Ukrainassa viittaavat siihen, että hänellä on voinut jokin rooli Krimin valtauksessa Ukrainalta helmi-maaliskuussa 2014.

Bellingcat on löytänyt vertaisverkoista ladattavissa olleet Venäjän kansalaisten matkustustiedot. Niiden kautta kävi ilmi, että Gordijenko matkusti melko tiheästi Ukrainassa ennen Krimin valtausta. Valehenkilöytensä turvin hän on tehnyt matkoja myös Tadzikistaniin, Turkkiin ja Suomeen.

Emilian Gebrevin murhayrityksen jälkeen Gordijenkosta tuli diplomaatti. Hän oli talvesta 2017 syksyyn 2018 Venäjän nimittämänä edustajana Maailman kauppajärjestö WTO:n valtuuskunnassa. Tiedon on vahvistanut Tages Anzeigerille sekä WTO että Sveitsin ulkoministeriö. Venäjän lähetystö kertoi Tages Anzeigerille ettei ole kuullutkaan Gordijenkosta. Saatuaan lisätietoa lähetystö lakkasi vastaamasta yhteydenottoihin.

Gordijenkon nimeä ei ole löytynyt Venäjän lähetystön julkisilta diplomaattilistoilta, mutta Bellingcatin näkemän venäläisen diplomaattilistan mukaan hän on ollut WTO:n valtuuskunnassa kolmannen lähetystösihteerin tittelillä.

Tehtäväkauden oli tarkoitus kestää neljä vuotta, kuluvan vuoden 2020 loppuun.

Jegor Gordijenko lähti kuitenkin lokakuussa 2018 Genevestä Moskovaan eikä käyttänyt enää hänelle varattua paluulippua. Bellingcatin mukaan Gordijenkon puhelin paikantui heti seuraavana aamuna hänen paluunsa jälkeen GRU:n päämajaan Moskovassa.

Gordijenko palasi lentokentälle kolme päivää myöhemmin, jolloin hänelle oli varattu paluulippu Geneveen. Hän meni kuitenkin vastaan perhettään, joka palasi Genevestä.

Tämän ajankohdan jälkeen Gordijenkosta ei ole matkustustietoja.

Gordijenkon paluumatka osui ajankohtaan, jossa Bellingcat oli vastikään julkaissut Sergei Skripalin myrkyttämisestä epäiltyjen todelliset nimet.

Gordijenkon mahdollisesta osuudesta Sergei Skripalin murhayritykseen ei ole näyttöä.

Bellingcatin kahdesta eri lähteestä saamat valokuvat Georgi Gorškovista ja Jegor Gordijenkosta. Kuvakaappaus Microsoftin Azuren kuvantunnistusohjelmasta näyttää, että ohjelman mukaan varsin todennäköisesti kyseessä on sama henkilö. Kuva: Bellingcat

Bellingcat ja Tages Anzeiger –lehti selvittivät kuitenkin viime kesänä, että loppuvuoden 2016 ja alkuvuoden 2018 välillä Denis Sergejev teki ainakin neljä matkaa Sveitsiin. Loka-marraskuussa 2017 Genevessä olivat samaan aikaan myös Skripal-murhayrityksen pääepäillyt Tšepiga ja Miškin.

Denis Sergejevin matkapuhelimen paikannustiedot, jotka Bellingcat on saanut omilta lähteiltään, paljastavat että Sergejev vieraili useasti nimenomaan WTO:ssa. Jegor Gordijenko oli tuolloin WTO:ssa töissä.

Sergei Skripalin murhayritystä on pidetty jonkinlaisena kostona. Emilian Gebrevin murhayrityksessä sen sijaan on paljon epäselvää. Miksi hänet yritettiin murhata? Yhdeksi syyksi on arveltu hänen työtään asetehdas Emcon omistajana. Emco on myynyt aseita Georgialle silloin, kun Venäjä oli sodassa Georgiaa vastaan 2008. Vuonna 2015 hän hieroi kauppoja Ukrainan kanssa sen jälkeen kun Venäjä oli vallannut Krimin ja aiheuttanut paikallisen sodan itäisessä Ukrainassa. Varmuudella motiivin tietävät kuitenkin vain tekijät ja teon tilaajat.

Gebrev on ollut aloitteellinen yrittäessään selvittää, mikä häneen iski. Kun kävi ilmi, että OPCW:n tutkimuslaboratorio Verifin säilyttää näytteitä vähintään viisi vuotta, Gebrev on pyytänyt näytteidensä tutkimista uudestaan. Vuonna 2015 ainakin Neuvostoliiton kehittämästä hermomyrkky novitšokista tiedettiin paljon vähemmän kuin Sergei Skripalin tapauksen myötä on nyt selvinnyt.

Oliko Gebrev novitšok-myrkyn henkiinjäänyt uhri kuten Skripal? Toistaiseksi ei ole tiedossa, että Verifin olisi tutkinut Gebrevin näytteitä uudelleen. Gebrev lähestyi Verifin-instituuttia näytteistä ja uusien tutkimusten mahdollisuudesta talvella 2019. Myös Bulgarian syyttäjänlaitos on ollut yhteydessä Verifinin kanssa.

Gebrev kysyi Verifiniltä näytteidensä kohtalosta viimeksi maanantaina 24. helmikuuta. HS on saanut luettavakseen tämän lähettämän muodollisen yhteydenoton.

Jegor Gordijenko, Denis Sergejev, Anatoli Tšepiga, Alexandr Miškin ja muut Bellingcatin artikkelissa mainitut tiedustelu-upseerit on liitetty Venäjän sotilastiedustelu GRU:n hallinnoimaan ”toiminnalliseen yksikköön” 29155:een.

Sen arvioidaan olevan ensisijaisesti Venäjän armeijan erikoisjoukkojen upseereista koostuva yksikkö, jonka tehtävänä on toteuttaa ”likaisia temppuja” Euroopassa. Muita yksikön upseereita on yhdistetty muun muassa Montenegrossa vuonna 2016 tapahtuneeseen vallankaappausyritykseen ja Bellingcatin mukaan myös Krimin valtaamiseen Ukrainalta vuonna 2014.

Bellingcatin mukaan Jegor Gordijenko asuu nykyään Moskovassa samassa kerrostalokompleksissa kuin Skripalin murhan pääepäillyt Anatoli Tšepiga ja Alexandr Miškin. Osoitteesta annetaan asuntoja ansioituneille veteraaneille.

Asetehtailija Emilian Gebrevin murhayritys ja siinä käytetty myrkky ovat edelleen selvittämättä.

Bulgaria aikoo karkottaa kaksi venäläisdiplomaattia vakoilun takia, kolmesta venäläisestä etsintäkuulutus asetehtailijan murhan yrityksestä

Iskikö Venäjän sotilas­tiedustelu myrkyllä Britannian lisäksi Bulgariassa? Suomalainen tutkimus­laitos selvitti tapausta

Kun ensimmäiset väitteet Iranin syyllisyydestä tulivat julki, Bellingcatin kahdeksikko oli heti tutkimassa mitä todella tapahtui – Mikä on tämä totuuksia selvittävä verkosto?

Bulgarialaisen asekauppiaan myrkytys auttoi tiedustelu­palvelut venäläisten sala­murhaajien jäljille, kertoo The New York Times

NYT: Euroopassa on toiminut vuosia huippu­salainen venäläis­yksikkö, jonka tarkoitus on aiheuttaa epä­vakautta