EU-mailta lähtölaukaus kauppaneuvotteluille Britannian kanssa: ”On pysyttävä valppaana” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

EU-mailta lähtölaukaus kauppaneuvotteluille Britannian kanssa: ”On pysyttävä valppaana”

EU:n ja Britannian neuvottelut alkavat maanantaina. EU-johtajat vaativat Britanniaa täyttämään aiemmat sitoumuksensa, jotta luottamus säilyisi.

Britannian lippu korvattiin EU-lipulla Euroopan parlamentin edustalla 31. tammikuuta.

Britannian lippu korvattiin EU-lipulla Euroopan parlamentin edustalla 31. tammikuuta. Kuva: Johanna Geron / Reuters

Julkaistu: 25.2. 11:26, Päivitetty 25.2. 18:58

Lontoo

EU-maat antoivat tiistaina lähtölaukauksen neuvotteluille EU:n ja Britannian brexitin jälkeisestä suhteesta. Uudesta suhteesta pitää sopia, koska Britannia erosi EU:sta tammikuun 31. päivänä.

Brysselissä tiistaina kokoontuneet eurooppaministerit valtuuttivat komission hoitamaan neuvotteluja jäsenmaiden puolesta. Ministerit hyväksyivät samalla 46-sivuiset neuvotteluohjeet.

”Mandaatti hyväksyttiin yksimielisesti. Moni näkee, että EU:n vahvuus on nyt se, että pysymme yhtenäisinä”, Suomea kokouksessa edustanut eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen sanoi tiistaina.

Edessä ovat nyt vaikeat neuvottelut.

”Britit haluavat ottaa etäisyyttä – – EU ei voi kuitenkaan antaa periksi reunaehdoista. Sisämarkkinat ja tasavertaiset toimintaedellytykset pitää turvata”, Tuppurainen sanoi ja tyrmäsi brittien mahdollisesti havitteleman ”kermankuorinnan”.

Tuppuraisen mukaan monet Lontoosta kuuluvat kovat puheenvuorot liittyvät sisäpolitiikkaan ja ovat tarkoitettu kotimaiseen kulutukseen. EU:n ei auta olla Britannian kanssa kuitenkaan sinisilmäinen.

”Samaan aikaan on pysyttävä valppaana.”

Valppautta peräänkuulutti myös EU-maiden puolesta neuvotteluja käyvä Michel Barnier.

Barnier sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa, että neuvottelut alkavat jo ensi maanantaina. Neuvotteluviikot järjestetään vuorotellen Lontoossa ja Brysselissä. Maaliskuun alussa käynnistetään heti kymmenen eri neuvottelualuetta.

Kesällä Barnier aikoo tarkastaa, kuinka Britannia on edistynyt erosopimuksessa sovittujen velvoitteiden noudattamisessa.

”Keskinäinen luottamus edellyttää, että kaikki se mistä on jo sovittu – – pitää saattaa voimaan.”

EU tavoittelee nyt ”kunnianhimoista, laaja-alaista ja tasapainoista” talouskumppanuutta sekä vapaakauppasopimusta Britannian kanssa. Kumppanuuden tulee nojata reiluun kilpailuun ja tasavertaisiin toimintaedellytyksiin.

”Tämä on antelias ja reilu tarjous”, Irlannin ulkoministeri Simon Coveney viestitti brittien suuntaan tullessaan tiistaina Brysselin-kokouspaikalle.

EU:n tavoitteena on myös muun muassa kattava turvallisuuskumppanuus Britannian kanssa. Tämä sisältäisi yhteistyön sekä rikosasioissa että ulko-, turvallisuus- ja puolustussektorilla.

Tuppuraisen mukaan Suomelle tärkeitä neuvottelukohteita ovat muun muassa lentoliikenteen sujuvuuden turvaaminen, tasavertaiset toimintaedellytykset, digikauppa sekä turvallisuus- ja puolustusyhteistyö.

Jäsenmaiden EU-suurlähettiläät olivat valmistelleet neuvotteluohjeita vielä maanantai-iltapäivänä. Ranska olisi ajanut useita muita EU-maita kovempaa linjaa Britanniaa vastaan. Sopu kuitenkin syntyi.

”Olen iloinen että pääsimme sopuun mandaatista – – neuvotteluista tulee epäilemättä monimutkaiset”, Hollannin ulkoministeri Stef Blok sanoi tiistaiaamuna kokouspaikalle saapuessaan.

Jäsenmaat ovat yrittäneet muotoilla neuvotteluohjeet niin, että ne ovat tarpeeksi tiukat ja kunnianhimoiset, mutta samalla realistiset.

Ohjeiden pitää olla myös tarpeeksi väljät ja yleisellä tasolla muotoillut, jotta vastapuolelle – eli Britannialle – ei paljasteta heti kaikkia kortteja.

Kiireellisimpiä EU:n ja Britannian neuvotteluissa sovittavia asioita on tuleva kauppa. Osapuolet tavoittelevat vapaakauppaa ilman tulleja ja kiintiöitä. Kitkaa kaupalle on silti luvassa, koska Britannia jättää ensi vuonna EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Brexitin myötä myös Britannian ja Pohjois-Irlannin välille on tulossa rajatarkastuksia. Näin turvataan se, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin maarajalle ei synny esteitä. Brittimedian tietojen mukaan pääministeri Boris Johnsonin hallitus yrittäisi kuitenkin etsiä keinoja, joilla Irlanninmeren tarkastukset voitaisiin kiertää.

”Viestini ystävillemme Lontoossa on kristallinkirkas: pitäkää lupauksenne”, Saksan Eurooppa-asioista vastaava apulaisministeri Michael Roth sanoi jo tiistaiaamuna viime vuotiseen Irlannin-sopuun viitaten.

Myös Irlannin ulkoministeri Coveney painotti, että Britannian on pidettävä aiemmat erosopimukseen liittyvät sitoumuksensa. Jos niistä livetään, hupenee myös luottamus. Samalla kauppasopimuksesta neuvotteleminen kävisi entistäkin vaikeammaksi.

Kaupankäynti EU:n ja Britannian välillä jatkuu toistaiseksi entisellään siirtymäkauden eli tämän vuoden loppuun asti. Uuden sopimuksen on määrä säännellä kaupankäyntiä vuoden 2021 alusta lukien.

Yhdeksi suurimmaksi kiistakysymykseksi ennakoidaan niin sanottuja tasavertaisia toimintaedellytyksiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU edellyttää Britannian kilpailevan reilusti ja noudattavan unionin vähimmäissääntöjä muun muassa työ-, ympäristö- ja kuluttajalainsäädännössä sekä valtiontuissa.

EU haluaa, että juuri EU-säännöt toimivat jatkossakin lähtötasona.

”Ei voi sanoa, että on olemassa yksi neuvottelukohta, joka on vaikein. Pohjanmeren kummallakin puolella on isot intressit. Kalastus on tärkeä, mutta tietysti myös kauppasuhde, turvallisuusyhteistyö sekä kansalaisten väliset kontaktit”, Hollannin Blok sanoi tiistaina.

Britannia puolestaan on jo ilmoittanut, että se ei aio noudattaa EU-sääntöjä.

Britannian konservatiivihallituksen mukaan brittisääntely menee jo nyt pidemmälle kuin EU-sääntely. EU:n mielestä taas tästä ei ole riittävää näyttöä eikä vakuutta tulevaisuuden varalle.

Johnson tapasi maanantaina Lontoossa Kroatian pääministerin Andrej Plenkovicín. Kroatia on hoitanut vuodenvaihteesta lähtien EU:n kiertävää puheenjohtajuutta.

”Pääministeri [Johnson] korosti, että me [Britannia] emme tavoittele erityistä räätälöityä sopimusta, vaan samanlaista sopimusta kuin minkä EU on jo solminut muiden ystävällismielisten maiden kuten Kanadan kanssa”, Downing Streetin tiedotus ilmoitti maanantaina toimittajille.

Britannian tavoite on vaatimaton vain näennäisesti.

EU:n kanta on ollut, että Britannia ei voi saada täysi samanlaista kauppasopimusta kuin mitä Kanadalla on.

Syynä on Britannian maantieteellinen sijainti aivan EU:n kupeessa sekä keskinäisen kaupan suuri volyymi. EU:n puolella pelätään, että Britannia pääsisi hyötymään epäreilusti uudesta tilanteesta.

Myös Barnier huomautti tiistaina, että Britannian ja EU:n välinen kauppa on suuruudeltaan lähes kymmenkertainen EU:n ja Kanadan väliseen kauppaan verrattuna.

Brittihallituksen on määrä julkistaa lisää yksityiskohtia neuvottelulinjastaan torstaina. Johnsonin hallitus aikoo käydä neuvotteluja EU:n ja Yhdysvaltain kanssa samanaikaisesti.

Kalastus kuuluu myös erityisen vaikeisiin neuvottelukohtiin.

Britanniassa kalastajat ovat pieni mutta kovaääninen painostusryhmä. Kalastajat haluavat brexitiltä konkreettisia tuloksia eli EU-alukset pois Britannian aluevesiltä. Britannian lähinaapureille taas on tärkeää päästä kalarikkaille brittivesille jatkossakin.

Kalastuksesta on määrä sopia jo kesäkuun loppuun mennessä.

Johnson vahvisti jälleen maanantaina, että Britannia ei aio anoa brexitin siirtymäkauden pidennystä.

Mahdollisesta pidennyksestä pitäisi päättää jo kesäkuussa.

Brexit-henkiselle konservatiivipuolueelle siirtymäkauden pidennys olisi poliittisesti erittäin hankala päätös.

Neuvottelut alkavat maaliskuussa

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa.

Maaliskuussa EU ja Britannia aloittavat neuvottelut uudesta suhteesta kuten esimerkiksi kaupasta.

EU-maita neuvotteluissa edustaa komission työryhmä, jota johtaa myös brexit-neuvotteluja vetänyt Michel Barnier.

Britannian Taskforce Europe -ryhmää vetää David Frost.