Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

Euroopassa eniten koronavirustartuntoja on todettu Italiassa. Sveitsissä, Itävallassa ja Kroatiassa on todettu maiden ensimmäiset tartunnat.

Ihmiset käyttivät hengityssuojaimia kulkiessaan Milanossa tiistaina. Kuva: Claudio Furlan / LaPresse

Julkaistu: 25.2. 14:56, Päivitetty 25.2. 22:41

Uudentyyppinen koronavirus jatkaa leviämistään Euroopassa.

Eniten tartuntoja on todettu Italiassa, jossa oli tiistaipäivään mennessä todettu jo yli 280 tartuntaa. Yksitoista ihmistä on kuollut viruksen seurauksena. Italialaisviranomaiset kertoivat neljästä viimeisimmästä kuolemantapauksesta tiistaina illalla.

Italia kertoi tiistaina vahvistaneensa yhden koronatapauksen myös Sisiliasta ja kaksi Toscanasta, joista toinen Firenzessä. Sisiliassa kyseessä oli Lombardian alueelta saapunut turisti.

Italialaisella turistilla todettiin koronavirustartunta myös Teneriffalla, minkä seurauksena kokonainen hotelli pantiin karanteeniin. Hotellissa on myös suomalaismatkailijoita.

Lue lisää: Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

Myös Itävallassa todettiin tiistaina maan ensimmäiset koronavirustapaukset. Kahdella italialaisella todettiin virustartunta Tirolissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä on pariskunta, joka oli juuri saapunut takaisin Itävaltaan Pohjois-Italiasta.

Molemmat heistä ovat 24-vuotiaita. Lääkäri Guenter Weissin kertoi Reutersille, että molemmat voivat hyvin, eikä heillä ole enää kuumettakaan

Niinikään Kroatiassa ja Sveitsissä on todettu ensimmäiset tartunnat. Ticinon kantonissa eteläisessä Sveitsissä asuva iäkäs mies sai ilmeisesti tartunnan vierailtuaan helmikuun puolivälissä Milanossa Italiassa.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Itävallassa Innsbruckissa yksi hotelli on asetettu karanteeniin koronaviruksen takia.

Tiistai-iltana myös Algeriassa on vahvistettu ensimmäinen koronavirustartunta, Reuters kertoo. Myöhään tiistai-iltana myös Etelä-Saksassa varmistettiin uusi koronavirus, kertoo Reuters. Viranomaiset vahvistivat tartunnat 25-vuotiaalla miehellä Badem-Württembergin osavaltiossa. Mies oli vastikään ollut Milanossa.

Lue lisää: Onko koronavirus lähestymässä käännekohtaansa? Suomalaisprofessori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

Maailman terveysjärjestön (WHO) koronavirukseen liittyvää toimintaa johtava tohtori Bruce Aylward sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa, että maailma ei ole valmistautunut viruksen leviämiseen tarpeeksi hyvin.

”Meidän täytyy olla valmiita hoitamaan tätä isossa mittakaavassa, ja sen täytyy tapahtua nopeasti”, Aylward sanoi.

Ajattelutavan täytyy muuttua, hän sanoi.

”Kuinka monet maat ovat varautuneet sairaalasänkyjen hengityskoneiden tai laboratoriokapasiteetin lisäämiseen? Aylward kysyi.

Hän kehui lehdistötilaisuudessa Kiinaa viruksen hallinnassa ja hoidossa. Hänen mukaansa Kiinassa tiedetään, kuinka ihmiset pidetään elossa viruksen keskellä.

”Niin ei ole kaikkialla maailmassa. Kyseessä on vakava tauti.”

Aylward sanoi olevansa erityisen huolissaan maista, jossa terveydenhuollon taso on heikko.

Hänen mukaansa ei ole myöskään juuri todisteita siitä, että Kiinasta raportoidut virustartunnat olisivat maassa vain jäävuoren huippu.

Italiassa maan pääministeri Giuseppi Conte vihjasi maanantaina, että Lombardian alueen sairaalan virheellinen toiminta on saattanut vaikuttaa taudin nopeaan leviämiseen alueella, kertoo uutistoimisto Reuters. Vihjailuihin reagoitiin vihaisesti.

Maanantaina uutisoitiin, että yhteensä 11 kaupunkia on Lombardian alueella eristetty, ja kymmeniätuhansia ihmisiä on kielletty poistumasta niistä. Kouluja on suljettu eri puolilla Pohjois-Italiaa. Lisäksi baareja, ravintoloita, yökerhoja ja elokuvateattereita on suljettu.

Euroopan parlamentti kehotti työntekijöitään sähköpostitse ryhtymään parin viikon kotikaranteeniin, jos he ovat viime aikoina matkustaneet Pohjois-Italiassa niillä alueilla, joilla virusta on havaittu.

Italiassa yleisöllä ei myöskään ole asiaa Serie A -jalkapalloliigan ja Eurooppa-liigan otteluihin kuudella alueella maan pohjoisosissa. Maan urheilusta vastaava ministeri kertoi myöhään maanantaina, että Serie A -jalkapalloliigan ja Eurooppa-liigan otteluita tullaan pelaamaan suljettujen ovien takana koronaviruksen takia.

Italian koripalloliitto puolestaan kertoi tiistaina, että miesten kolmen korkeimman ja naisten kahden korkeimman sarjatason seuraavan kierroksen ottelut perutaan.

Tartuntojen määrät ovat viime päivinä kasvaneet merkittävästi myös Etelä-Koreassa ja Iranissa.

Iranissa tautiin kuolleiden lukumäärä nousi viranomaisten mukaan jo 16:een, mikä on hongkongilaisen South China Morning Postin ylläpitämän tilaston perusteella eniten kuolemantapauksia Kiinan jälkeen. Tartuntoja maassa on todettu jo 95.

Iranista tulleiden lämoötiloja mitattiin Pakistanin ja Iranin rajalla Taftanissa tiistaina. Kuva: Banaras Khan / AFP

Iranin apulaisterveysministerillä todettiin koronavirus, kertoivat viranomaiset tiistaina. Terveysministeriön edustajan Alireza Vahabzadehin mukaan apulaisterveysministeri Iraj Harirchi on saanut viruksen, koska hän on ollut etulinjassa viruksen vastaisessa taistelussa.

Harirchi oli paikalla maanantaina hallituksen televisioidussa tiedotustilaisuudessa maanantaina. Tuolloin hän hikoili voimakkaasti ja yski toistuvasti.

Kiinassa koronavirustartuntojen korkein piikki nähtiin Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tammi–helmikuun vaihteessa, kirjoittaa The Guardian. Järjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo kuitenkin, että tartuntojen leviäminen muualla on erittäin huolestuttavaa.

Kiina kertoi tiistaiaamuna 71 uudesta kuolemasta. Maan raportoimat luvut ovat alhaisimmat yli kahteen viikkoon. Nyt Manner-Kiinassa yli 2 600 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Maan keskushallinto kertoi myös 508 uudesta tartunnasta. Eilen uusia tartuntoja oli noin sata vähemmän.

Etelä-Koreassa korona­virus­tartunnan saaneita on jo lähes 900. Maasta raportoitiin tänään 60 uudesta tapauksesta. Uusia tartuntoja on todettu vähemmän kuin aikaisempina päivinä.

Brittiläisen The Guardianin mukaan Etelä-Korea suunnittelee lisätoimia viruksen leviämisen estämiseksi. Mahdolliset toimet liittyvät esimerkiksi karanteenien toimeenpanoon. Uutistoimisto Reutersin mukaan Etelä-Korea suunnittelee testaavansa jopa noin 200 000 tiettyyn uskonlahkoon kuuluvaa ihmistä koronaviruksen varalta. Kyseinen yhteisö on ollut maassa havaittujen tartuntojen keskiössä.

Myös Hongkong kertoi kiristävänsä varotoimenpiteitään. Hongkongin hallinto kertoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan pitävänsä koulut suljettuina ainakin huhtikuun 20. päivään saakka varotoimenpiteenä koronaviruksen hillitsemiseksi. Alun perin kouluihin oli ollut määrä palata noin maaliskuun puolivälissä.

Uutistoimisto Yonhap kertoi, että eteläkorealaisyliopistoihin lomalta palaavat kiinalaisoppilaat on monissa oppilaitoksissa tarkoitus eristää muista erillisiin asuntoloihin kahden viikon ajaksi.

Useat maat kertoivat lisäksi tiistaina uusista rajoituksista lentoliikenteeseen koronaviruksen vuoksi.

Nainen käytti hengityssuojainta Torinossa sunnuntaina. Kuva: Alberto Gandolfo / Pacific Press

Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

Sosiaali- ja terveys­ministeriö perustaa korona­virukseen varautuvan ryhmän, hallitus pitää tiedotustilaisuuden torstaina

Koronavirus jatkoi osakemarkkinoiden alamäkeä: Yhdysvalloissa viime päivien kurssisyöksy jyrkintä yli vuoteen