Laajin väkivalta-aalto vuosi­kymmeniin muutti Delhin kadut sota­tantereeksi: Hindujen ja muslimien yhteen­otoissa on kuollut yli 20 ihmistä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Laajin väkivalta-aalto vuosi­kymmeniin muutti Delhin kadut sota­tantereeksi: Hindujen ja muslimien yhteen­otoissa on kuollut yli 20 ihmistä

Hyökkäykset herättivät rinnastuksia Gujaratin mellakoihin vuonna 2002, jolloin osavaltiota johti Intian nykyinen pääministeri Narendra Modi.

Intian uutta kansalaisuuslakia kannattavat ihmiset hakkasivat muslimia Delhissä maanantaina. Kuva: DANISH SIDDIQUI / Reuters

Julkaistu: 25.2. 15:40, Päivitetty 26.2. 22:04

Hindujen ja muslimien väliset väkivaltaisuudet Delhissä varjostivat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vierailua Intian hindunationalistisen pääministerin Narendra Modin luona.

Ainakin 24 ihmistä on kuollut ja parisataa ihmistä loukkaantunut maanantaina ja tiistaina mellakoissa Delhissä, kertoi uutistoimisto Reuters keskiviikkona. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuolleita on 27. Yksi kuolleista on poliisipäällikkö. Paikallismedian mukaan mellakoitsijat polttivat autoja, liikkeitä ja moskeijan, heittivät kiviä ja jopa ampuivat. Sairaalan johtajan mukaan ampumahaavoja on 60 potilaalla.

Kyse on Delhin pahimmista väkivaltaisuuksista vuosikymmeniin. Ne liittyvät mielenosoitusaaltoon, joka alkoi muslimivastaiseksi moititun uuden kansalaisuuslain takia pari kuukautta sitten.

Mellakoissa olivat vastakkain kansalaisuuslain vastustajat ja kannattajat. Väkivaltaisuudet puhkesivat Delhin keskustan koillispuolella muslimienemmistöisellä esikaupunkialueella, jossa oli viikkokausia ollut kansalaisuuslakia vastustavia mielenosoitusleirejä. Uutistoimisto Reutersin mukaan mielenosoittajaryhmät jakautuivat karkeasti myös uskonnon mukaan, hinduihin ja muslimeihin.

Silminnäkijät kuvailivat aluetta useiden tiedotusvälineiden mukaan sotatantereeksi. Reutersin toimittajan Devjyot Ghoshalin mukaan kumpikin puoli heitti kiviä, eikä kumpikaan päässyt niskan päälle niiden useiden tuntien aikana, jolloin hän seurasi tapahtumia.

Poliisi käytti kyynelkaasua hajottaakseen väkijoukkoja, mutta poliisilla oli selvä alivoima. Ghoshalin mukaan poliiseja seisoskeli kansalaisuuslakia kannattavien ryhmien rinnalla tekemättä juuri mitään hillitäkseen väkivaltaa. Jotkut poliisit jopa rohkaisivat väkivaltaan.

Mielenosoittajat olivat varustautuneet katutaisteluihin kepein. Kuva: DANISH SIDDIQUI / Reuters

”Antaa mennä, heittäkää kiviä”, eräs poliisi huusi Ghoshalin mukaan lakia kannattaville mielenosoittajille katutaistelun aikana.

”Poliisi myös seurasi vierestä, kun väkijoukko tuhosi liikkeen, jolla oli musliminimi, kiskoi sieltä ulos ajoneuvoja ja sytytti ne tuleen”, Ghoshal kirjoitti Twitterissä.

Sosiaalisessa mediassa levisi video, jossa kansalaisuuslain vastustajiksi sanottuja miehiä makaa kadulla. He vaikuttavat haavoittuneilta ja laulavat Intian kansallislaulua, väitetysti pakotettuina. Mellakkapoliisit kuvaavat miehiä puhelimillaan.

Hindujen kotien ja liikkeiden sisäänkäyntejä oli merkitty niin sanotuin sahramilipuin eli hindunationalistien tunnusvärillä oranssilla, kertoi muiden muassa intialainen sanomalehti The Telegraph. Oppositio ja muut kansalaisuuslain vastustajat pitivät tätä merkkinä väkivallan suunnitelmallisuudesta. He ovat arvostelleet poliisia hyökkäysten hiljaisesta hyväksymisestä.

Intian hindunationalistisen valtapuolueen BJP:n delhiläispoliitikko Kapil Mishra oli sunnuntaina uhannut ottaa oikeuden omiin käsiin, jos poliisi ei hajota lakia vastustavien mielenosoittajien leirejä.

”Väkivalta on tarkoin suunniteltua ja järjestelmällistä ja suora seuraus BJP-johtaja Mishran kansankiihotuksesta. Poliisi ei yrittänytkään estää häntä sunnuntaina yllyttämästä kannattajiaan hajottamaan rauhanomaista mielenosoitusta”, delhiläinen opettaja Amin Subhan sanoi The Telegraphille.

Kansalaisuuslain kannattajien leirissä tunnelma oli suorastaan juhlava, kuvaili intialainen uutissivusto The Wire. Väki jakoi ruokaa poliiseille, joista moni otti sitä vastaan.

”Tällä puolella moni kantoi jonkinlaista asetta – paksuja bambukeppejä, maahockeymailoja, kriketin porttikeppejä, metallitankoja kuin rakennustyömaalta, verhotankoja”, The Wiren toimittaja Naomi Barton kirjoitti näkemästään.

”Monella oli kirkkaan oranssi merkintä otsassaan, ja moni heilutti sahramilippuja. – – Olisi epätarkkaa kuvata tätä joukkoa lakia kannattaviksi mielenosoittajiksi, sillä heidän pääasiansa vaikutti olevan hindunationalistinen tunne.”

Se, että väkivalta vaikutti suunnitellulta, herätti rinnastuksia vuoden 2002 verilöylyyn Gujaratin osavaltiossa, jota silloin johti nykyinen Intian pääministeri Modi. Hindupyhiinvaeltajien junan polttamisesta alkaneissa väkivaltaisuuksissa kuoli useita satoja ihmisiä, enimmäkseen muslimeja.

Modin on väitetty sallineen kostoiskut muslimeja vastaan, koska hänen alaisuudessaan toiminut poliisi ei tehnyt paljonkaan järjestelmälliseltä vaikuttaneiden hyökkäysten estämiseksi. Kymmenet tuhannet muslimit pakenivat vainoja kodeistaan.

Korkeimman oikeuden tutkintaryhmä totesi, että Modin asettamiseksi syytteeseen mellakoista ei ole riittäviä todisteita, mitä ihmisoikeusjärjestöt pitivät poliittisena päätöksenä.

Modin suosio vain kasvoi Gujaratin mellakoiden jälkeen, eikä hän juuri vältellyt ratsastamista hindujen ja muslimien vastakkainasettelulla. Ennen pitkää hänen edustamansa oikeistolaita valtasi BJP:n puoluejohdon.

Gujaratin tapahtumien takia Yhdysvallat asetti Modille lähes kymmenen vuotta kestäneen maahantulokiellon, mutta se taipui asiassa Modin noustua pääministeriksi vuonna 2014 kampanjoimalla johtamansa Gujaratin taloudellisella menestystarinalla.

Alkuviikosta Modi isännöi ensi kertaa Yhdysvaltain presidenttiä Trumpia, joka muun muassa puhui Modin kannattajille yli sadantuhannen katsojan täyttämällä krikettistadionilla Ahmedabadissa.

”Intia on maa, joka kunniakkaasti vaalii vapautta, yksilönoikeuksia, oikeusvaltiota ja jokaisen ihmisarvoa”, Trump julisti Reutersin mukaan.

Intian hallitus valjasti Gandhin puolustamaan muslimeja syrjivää kansalaisuuslakia, vaikka mielen­osoittajien silmissä kansallis­sankari edusti kaikkea muuta

Presidentti Trumpin vierailu Intiassa jatkui juhlallisin menoin Delhissä tiistaina