Bernie Sandersille sateli sanallisia iskuja demokraattien viimeisessä tv-väittelyssä ennen ensi viikon ”supertiistaita” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Bernie Sandersille sateli sanallisia iskuja demokraattien viimeisessä tv-väittelyssä ennen ensi viikon ”supertiistaita”

Kilpakumppanit haastoivat vuoron perään presidenttiehdokaskisan johtajaa viimeisessä väittelyssä ennen supertiistaita.

Julkaistu: 26.2. 5:42

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokaskilpaa johtava Bernie Sanders on joutunut kovaan myllytykseen tuoreimmassa demokraattien televisioväittelyssä Etelä-Carolinassa. Väittely on viimeinen ennen lauantaista Etelä-Carolinan esivaalia ja ensi viikon niin sanottua supertiistaita, jolloin esivaaleja ja vaalikokouksia käydään yli kymmenessä osavaltiossa.

Sanders oli sijoitettu ensimmäistä kertaa tv-väittelyssä ehdokkaiden joukossa keskelle lavaa, mikä kielii johtoasemasta. Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Sandersin kilpakumppanit pyrkivät väittelyn alussa vuoron perään haastamaan Sandersia.

Esimerkiksi entinen varapresidentti Joe Biden syytti Sandersia lepsusta suhtautumisesta aseidenkäytön valvontaan. New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg taas sanoi, että Venäjä pyrkii edesauttamaan Sandersin valintaa presidenttiehdokkaaksi.

The Washington Post -lehti uutisoi viime viikolla, että Venäjän väitetään tukevan Sandersia demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Lehden mukaan yhdysvaltalaisviranomaiset ovat kertoneet Sandersille epäilyistä, joiden mukaan Venäjä pyrkii tukemaan Sandersin kampanjaa vaikuttaakseen demokraattien ehdokasvalintaan.

Bloomberg ei saanut mairittelevia arvioita ensimmäisestä tv-väittelystään Nevadassa. Etelä-Carolinassa hän käytti ensimmäisen puheenvuoronsa Sandersin arvosteluun ja sanoi Venäjän pyrkimysten todistavan, että Sanders on demokraattien heikoin ehdokas Trumpia vastaan.

”Venäjä auttaa sinua tulemaan valituksi, jotta häviäisit Trumpille”, Bloomberg sanoi.

Sanders aloitti vastauksensa parahtamalla ”voi herra Bloomberg”.

”Hei herra Putin. Jos minusta tulee presidentti, et sekaannu enää yksiinkään Yhdysvaltojen vaaleihin”, Sanders jatkoi.

Esivaalikiertueen hyvin aloittanutta Pete Buttigiegia kismitti, että Sanders arvostelee Buttigiegin kampanjaa miljonäärikaverien rahoittamaksi. Buttigieg huomautti, että hänellä on pelkästään Charlestonin kaupungissa Etelä-Carolinassa yli 2 000 lahjoittajaa.

”Ruohonjuuritason lahjoitukset ovat kampanjani elämänlanka”, Buttigieg sanoi.

Elizabeth Warren arvosteli Sandersia siitä, että hän ei selitä, kuinka kaavailemansa terveydenhuolto-ohjelma, minimipalkkaohjelma tai ilmainen yliopistokoulutus rahoitettaisiin.

Sanders suhtautui osin huvittuneesti kilpakumppaneidensa hyökkäykseen.

”Kuulen nimeäni mainittavan jonkin verran tänään. Minkähän vuoksi?” Sanders sanoi ja sai yleisön naurahtamaan.

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders ja Joe Biden väittelivät tiistaina Etelä-Carolinassa. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Joe Bidenin esivaalikiertue alkoi odotuksia huonommin, ja hän tarvitsee lauantaisessa Etelä-Carolinan esivaalissa voiton pitääkseen kampanjansa elossa.

Kun entiseltä varapresidentiltä kysyttiin hänen vähenevästä kannatuksestaan mustien äänestäjien keskuudessa, hän kertoi luottavansa siihen, että lauantain esivaalista tulee voitto. Biden lisäsi mielipidetiedustelujen osoittavan, että hän on yhä suosituin ehdokas mustien äänestäjien keskuudessa.

”Olen tehnyt mielipuolen lailla töitä sen eteen, että olen ansainnut heidän äänensä”, Biden sanoi.

Biden väisti kysymyksen siitä, mitä tapahtuu, jos Etelä-Carolinasta ei tule voittoa.

”Minä voitan Etelä-Carolinassa”, kuului vastaus.

Biden päätyi otsikoihin myös päästettyään suustaan lipsahduksia demokraattisen puolueen illallisella Charlestonissa Etelä-Carolinassa.

”Meillä päin ei pääse pitkälle, ellei pyydä apua. Olen demokraattien ehdokas Yhdysvaltain senaattiin. Katsokaa minua. Jos pidätte siitä, mitä näette, auttakaa”, Biden vetosi.

Biden oli senaattorina yli kymmenen vuotta sitten yhteensä 36 vuoden ajan.

Toisessa kömmähdyksessä Biden sanoi neuvotelleensa vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimusta Kiinan Deng Xiaopingin kanssa. Deng kuoli vuonna 1997.

”Minä olen se tyyppi, joka palasi tapaamisesta Deng Xiaopingin kanssa ja kertoi uskovansa, että Kiina tulee mukaan, jos painostamme heitä”, Biden sanoi.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Bidenille on käynyt vastaavaa. Esimerkiksi viime vuonna hän sekoitti Britannian silloisen pääministerin Theresa Mayn ja vuosina 1979–1990 pääministerinä toimineen Margaret Thatcherin.

Tuoreimmat möläytykset tulivat hankalalla hetkellä. Biden yrittää päästä takaisin kärkeen ehdokaskamppailussa kehnosti menneen esivaalikiertueen alun jälkeen. Biden sijoittui Iowassa vasta neljänneksi ja New Hampshiressa viidenneksi. Nevadassa hän kuitenkin paransi asemaansa ja sai toiseksi eniten ääniä Sandersin jälkeen.

Aiemmin tällä viikolla julkistetussa mielipidemittauksessa Biden oli kolmantena. Johtopaikkaa piti Sanders, ja toisena oli Elizabeth Warren.

Bidenin kielellinen kompurointi antaa myös polttoainetta arvostelijoille, jotka ovat epäilleet 77-vuotiaan Bidenin kykyä hoitaa presidentin tehtävää.