Milanon yliopistot sulkivat ovensa korona­viruksen takia, ja nyt suomalaiset vaihto-opiskelijat viettävät ”yllättävää lomaa” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Milanon yliopistot sulkivat ovensa korona­viruksen takia, ja nyt suomalaiset vaihto-opiskelijat viettävät ”yllättävää lomaa”

Kolme Milanossa olevaa suomalaisopiskelijaa kertoo ajatuksistaan koronavirustartunnoista lamauttamasta Pohjois-Italiasta. Vaikka yleinen ilmapiiri tuntuu olevan hätääntynyt, suomalaiset ovat pysyneet rauhallisina.

Vaihto-opiskelijat kävelivät turisteista tyhjentyneessä Bergamossa maanantaina. Kuvassa Viivi Ankelo, Vicente Solis ja Eero Sallinen. Kuva: Neea Lehtonen

Julkaistu: 26.2. 6:02, Päivitetty 26.2. 7:13

Aalto-yliopiston tuotantotalouden opiskelija Lasse Kaartinen ehti olla opiskelijavaihdossa Milanossa alle viikon, kun uutiset koronaviruksen aiheuttamista kuolemista lamauttivat Pohjois-Italian.

Nyt hän on siirtänyt paluulentonsa elokuulta ja palaa kotiyliopistonsa kehotuksesta Suomeen keskiviikkona.

”Tuntuu tosi ikävältä, jos opiskelijavaihtoni todella tyssää tähän”, hän sanoo.

Kaartisen mukaan ikävintä tilanteessa on se, että viime viikolla koronavirus ei edes näkynyt kaupunkikuvassa.

Tartuntojen määrä lähti jyrkkään kasvuun Italiassa viikonloppuna. Perjantaina Italian viranomaiset ilmoittivat 220:sta koronavirustartunnan saaneesta. Tiistaihin mennessä tartuntoja oli todettu 322.

Lauantaina myöhään illalla Kaartisen vaihtoyliopisto Polytecnico de Milano tiedotti, että yliopisto pysyy suljettuna ainakin tämän viikon. Myöhemmin yliopisto ilmoitti, että opinnot jatkuisivat verkko-opetuksena, jos epidemia ei hellitä.

Bergamon Piazza Vechina oli maanantaina hiljainen. Kuva: Neea Lehtonen

Koronavirusepidemia ei varsinaisesti pelota Kaartista, mutta syy kotiinpaluun on se, että koronaviruksen lamauttamassa Lombardian maakunnassa ei ole mitään hyödyllistä tekemistä.

”Ei ole koulua, paikat ovat kiinni ja tämä on vain odottelua” , hän kuvailee epäselvää tilannetta.

Kaartinen toivoo, että paniikki hellittäisi Italiassa pian ja yliopisto avaisi jälleen ovensa.

Silloin hän palaisi vaihto-opintojen pariin Milanoon. Jos niin ei tapahdu, hän ei tiedä, miten opinnot Suomessa jatkuvat. Kurssi-ilmoittautumiset kun ovat menneet umpeen jo Suomessa.

Milanon yliopistossa vaihdossa oleva Sonja Mänty kertoo, että opiskelijapiireissä suhtautuminen epidemiaan on jakautunut. Kaksi hänen ystäväänsä on jo palannut kotimaahansa epidemian takia, mutta Mänty ei aio palata Suomeen. Hän kertoo olevansa rauhallisin mielin, vaikka luennot on peruttu. Kauppareissuja luukunottamatta hän on pysytellyt kotona viimeiset pari päivää.

”Lähinnä sen takia, että täällä ei ole oikein mitään tekemistä. Kaikki opiskelijatapahtumat on peruttu, eikä täällä oikein muutakaan ole tällä hetkellä”, hän sanoo.

Lue lisää: Onko koronavirus lähestymässä käännekohtaansa? Suomalaisprofessori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

Italiassa viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin oli tiistaihin mennessä kuollut 11 ihmistä.

Milanon yliopiston asuntolassa asuva Mänty kertoo, että asuntolan chatissa puhkesi paniikki sunnuntaina, kun tiedot ensimmäisistä kuolemista tulivat ilmi viikonloppuna.

”Ihmiset miettivät, pitäkö pysyä omissa huoneissaan, vaikka minkäänlaisia rajoituksia ei ollut tullut.”

Mänty kertoo, että koronavirus on aiheuttanut hänessä lähinnä turhautumisen tunteita.

”Koska vaihto kestää vain puoli vuotta. Tällä hetkellä harmittaa, kun kaikki on seisahtunut viikoksi ja pitää vain odottaa, että luennot alkaa taas”, hän sanoo.

Kolme viikkoa Milanossa vaihdossa ollut Neea Lehtonen kertoo myös, että Milanossa oli havaittavissa hätääntymistä viikonloppuna. Kaupunkikuvaan ilmestyi kasvosuojaimia ja lähikauppa tyhjeni ruokatarvikkeista sunnuntai-iltana.

Viime viikon perjantaina Neea Lehtonen vieraili Milanon keskusaukiolla Piazza Duomolla, jossa Italiaa ravisteleva koronavirusepidemia ei vielä näkynyt. Kuva: Neea Lehtonen

Milanon lähikauppojen hyllyt tyhjenivät sen jälkeen kun viranomaiset ilmoittivat virustartuntojen kasvusta viikonloppuna. Kuva: Neea Lehtonen

”Lihahyllyt olivat ihan tyhjillään. Kasviksia, purkkiruoka ja pastakin oli mennyt. Vesipullot olivat myös loppu aikalailla kokonaan”, hän kuvailee.

Hän myös sanoo, että kaupassa oli pitkät jonot ja ihmisten korit olivat täynnä kaikkea ruuasta vessapaperiin.

Lehtonen kertoo, että näky kaupassa, ihmiset kasvomaskeissa hamstraamassa ruokaa, vaikutti hänenkin, vaikka hän on suhtautunut koronavirukseen rauhallisesti.

Sunnuntaina kaupoissa oli vesipullot ja vessapaperi vähissä, kun ihmiset hamstrasivat tavaraa mahdollisen karanteenin varalta. Kuva: Neea Lehtonen

Tilanne oli tiistaina jo normalisoitunut, ja kaupan hyllyille oli ilmestynyt jälleen ruokaa. Kaupungissa on kuitenkin ollut tavanomaista hiljempaa.

”Metroissa ja yleisesti kulkuneuvoissa on paljon hiljaisempaa nyt, kun parin viime viikon aikana” .

Vaikka Lehtonen ei pelkää epidemiaa, on hänkin turvautunut muutamiin varatoimenpiteisiin.

”Käytän metrossa hanskoja ja kannan käsidesiä mukana” , Lehtonen kertoo.

Koronaviruksen uhka ei ole kuitenkaan estänyt häntä nauttimasta opiskelijavaihdostaan. Maanantaina hän vieraili ystäviensä kanssa Bergamossa. josta aiemmin ilmoitettiin yksi kuolemantapaus.

Koronaviruksen takia Milanon maamerkki Duomo-katedraali ja monia museoita on suljettu. Myös liki 50 kilometrin päässä sijaitsevassa Bergamossa historiallisia kohteita oli kiinni maanantaina, mutta Lehtosen sanojen mukaan kaupat ja ravintolat toimivat normaaliin tapaan.

Keskiviikkona Lehtonen aikoo nauttia ystävien kanssa yllättävästä lomasta ja suuntaa Ranskan Nizzaan, jossa toivoo tilanteen olevan hieman rauhallisempi.

Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

Sosiaali- ja terveys­ministeriö perustaa korona­virukseen varautuvan ryhmän, hallitus pitää tiedotustilaisuuden torstaina

Seuraa uutisia tästä aiheesta