Koronavirus levisi ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikkaan, myös Norjassa havaittiin ensimmäinen tartunta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Koronavirus levisi ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikkaan, myös Norjassa havaittiin ensimmäinen tartunta

Myös Ruotsissa ja Suomessa vahvistettiin maiden toiset koronavirustapaukset keskiviikkona illalla.

Brasilian kansalaisia pääsi karanteenista Wuhanista saapumisen jälkeen 23. tammikuuta. Kuva: Adriano Machado / Reuters

Julkaistu: 26.2. 6:38, Päivitetty 26.2. 22:15

Pohjoismaissa raportoitiin uusista koronavirustartunnoista keskiviikkona.

Norjassa vahvistettiin myöhään keskiviikkona illalla maan ensimmäinen koronavirustapaus. Tartunnan saanut henkilö oli palannut Norjaan Kiinasta viikonloppuna, kertoo norjalaislehti Verdens Gang. Myös 20-vuotiaalla Firenzessä opiskelevalla norjalaisopiskelijalla on todettu virustartunta. Mies on matkustellut, ja hänen liikkeitään selvitetään. Hän on Italian median tietojen mukaan hyvässä kunnossa.

Myös Ruotsissa todettiin maan toinen koronavirustapaus keskiviikkona illalla. Tapaus todettiin Göteborgissa. Tartunnan saanut henkilö oli palannut Ruotsiin Pohjois-Italiasta, kertoo muun muassa Aftonbladet. Ruotsissa terveysviranomaiset tiedottivat aiemmin keskiviikkona, että maassa on tehty 300 koronatestiä, joista kaikki ovat olleet negatiivisia.

Keskiviikkona Suomessa vahvistettiin koronavirustapaus Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Tartunnan saanut on työikäinen suomalainen nainen, joka on palannut Suomeen Milanosta Pohjois-Italiasta sunnuntaina. Potilas on osastohoidossa Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.

Lue lisää: Helsingin koronaviruspotilas on työikäinen nainen, tartunta saatu Milanosta – altistuneita kaksi, molemmat tavoitettu

Tanskassa ja Islannissa tartuntoja ei ole löydetty yhtäkään.

Teneriffalla tiistaina eristetyssä hotellissa on havaittu neljä koronavirustapausta, kertoo espanjalaislehti El País. Asiasta kertoivat lehden mukaan Kanariansaarten terveysviranomaiset.

Kaikki neljä sairastunutta ovat italialaisia sekä vieraita H10 Costa Adeje Palace -hotellissa, jossa on parhaillaan myös useita suomalaisia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan sairastuneiden joukossa ovat ainakin hotellissa lomaillut italialainen lääkäri ja hänen vaimonsa. Hotellin vieraat ja henkilökunta on Reutersin mukaan tarkoitus testata viruksen varalta, mikä vie viranomaisten mukaan ainakin useita päiviä. Vieraat myös pysyvät hotellissa ainakin siihen asti, että lääkäriltä otetun toisen näytteen tulos varmistuu.

Hotellissa on Reutersin mukaan yli 700 vierasta, jotka ovat kotoisin 25 maasta.

Lisäksi tiistaina varmistui ensimmäinen koronavirustartunta Espanjan pääkaupungissa Madridissa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi keskiviikkona, että vaikka tapausten viimeaikainen nopea kasvu Italiassa, Iranissa ja Etelä-Koreassa on ”hyvin huolestuttavaa”, kyse ei ole vielä kuitenkaan pandemiasta eli maailmanlaajuisesti levinneestä epidemiasta.

Hän myös muistutti siitä, että tiistai oli ensimmäinen kerta, kun Kiinassa havaittujen tapausten määrä alitti sen ulkopuolella havaitut tapaukset. Tedrosin mukaan tärkeää onkin, että maat pysyvät toiveikkaana sen suhteen, että viruksen voi saada hallintaan, mikä on hänen mukaansa yhä mahdollista.

EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides taas totesi keskiviikkona toimittajille Roomassa, että vaikka tilanne on huolestuttava, paniikkiin ei pidä kuitenkaan ajautua. Hän myös kertoi, että EU pohtii yhteisiä matkustussuosituksia.

Koronavirus jatkaa leviämistään Kiinan ulkopuolella. Italiassa oli tiistaihin mennessä todettu yhteensä 374 tartuntaa. 12 ihmisen on Italiassa kerrottu kuolleen tartunnan seurauksena. Viimeisimmästä kuolemantapauksesta kerrottiin keskiviikkona.

Keskiviikkona virus levisi ensimmäistä kertaa uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan myös Etelä-Amerikkaan. Uutistoimiston mukaan Brasiliassa vahvistettiin tartunta ihmisellä, joka oli hiljattain vieraillut Italiassa.

Myös Kreikan terveysministeriö kertoi keskiviikkona ensimmäisestä maassa varmistuneesta koronavirustapauksesta. Kyse on tiedottajan mukaan 38-vuotiaasta naisesta, joka on hiljattain ollut Pohjois-Italiassa.

Uusia koronavirustartuntoja raportoitiin keskiviikkona myös Algeriasta, Pakistanista ja Pohjois-Makedoniasta.

Ranska taas kertoi keskiviikkona yhdestä uudesta kuolemantapauksesta ja neljästä uudesta tartunnasta. Kuollut oli 60-vuotias ranskalaismies.

Yhteensä Ranskassa havaittujen tapausten määrä on noussut jo 18:aan. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on ollut Ranskassa kaksi, mutta tämä oli ensimmäinen, jossa tautiin kuoli Ranskan kansalainen, kertoo uutistoimisto AFP.

Myös Etelä-Koreassa tartunnan saaneiden määrä on noussut. Eteläkorealaismediat kertoivat keskiviikkona jälleen uusista todetuista tartunnoista, mikä nostaa maassa tartunnan saaneiden määrän 1 261:een.

Etelä-Koreassa on todettu eniten tartuntoja Kiinan ulkopuolella. Maan viranomaisten mukaan Etelä-Koreassa on kuollut viruksen seurauksena 11 ihmistä.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in vieraili tiistaina terveyskeskuksessa Daegun kaupungissa. Kuva: Reuters

Suurin osa tartunnoista on todettu maan neljänneksi suurimmassa kaupungissa Daegussa, jossa asuu noin 2,5 miljoonaa ihmistä.

Yksi virustartunnoista on todettu Yhdysvaltain joukkojen sotilaalla, kertoo muun muassa New York Times. Tartunta on medioiden mukaan ensimmäinen laatuaan.

Tartunnan saanut on 23-vuotias mies. Hän on ollut Camp Carrollin tukikohdassa noin 20 kilometrin päässä Daegusta. Hän on parhaillaan karanteenissa asunnossaan tukikohdan ulkopuolella.

New York Timesin mukaan mies oli käynyt Daegussa Camp Walkerin tukikohdassa maanantaina. Yhdysvalloilla on Etelä-Koreassa 28 500 sotilasta, lehti kertoo.

Tartuntojen määrät ovat kasvaneet myös Iranissa, jossa viranomaiset kertoivat keskiviikkona 44 uudesta tapauksesta. Tartuntoja maassa on todettu yhteensä 139.

Iranissa tautiin kuolleiden lukumäärä nousi viranomaisten mukaan jo 19:ään. Se on eniten Kiinan ulkopuolella.

Kiina puolestaan kertoi 52 uudesta koronaviruskuolemasta. Luku on pienin päivittäinen lisäys yli kolmeen viikkoon. Yhteensä Kiinassa on maan viranomaisten mukaan kuollut viruksen seurauksena 2 715 ihmistä.

Uusia tartuntoja oli Kiinan mukaan todettu koko maassa vähän yli 400, niistä lähes kaikki tartuntojen keskiössä olevassa Hubein maakunnassa. Tartunnan saaneita on kerrottu olevan yhteensä yli 78 000. Noin 30 000:n arvioidaan toipuneen viruksen aiheuttamasta sairaudesta, kertoo Hongkongissa ilmestyvän South China Morning Post -lehden laskuri.

Osa Kiinan alueista on madaltanut arviotaan hätätilan asteesta. Esimerkiksi Sichuanin maakunta laski luokitusta kaikkein vakavimmasta toisiksi vakavimmaksi, kertoi uutistoimisto Reuters valtiollisen Xinhuan kertoman perusteella.

Tieto uudesta koronaviruksesta ja sen leviämisestä saatiin joulukuun loppupuolella. Tartuntojen alkulähteenä on pidetty Wuhanin miljoonakaupunkia Hubeissa.

South China Morning Post kertoo, että joulukuussa Wuhanissa kokoontui myös eteläkorealaisen Shincheonji-uskonlahkon jäseniä. Etelä-Koreassa sairastuneista noin puolella on lehden mukaan yhteys Daegussa toimivaan Shincheonjiin.

Lehden mukaan lahkolla on Wuhanissa noin 200 jäsentä, joista suurin osa on parhaillaan karanteenioloissa kaupungin ulkopuolella. Kokonaisuudessaan lahkolla kerrotaan olevan noin 250 000 jäsentä.

South China Morning Postin haastatteleman, päiväkodissa työskentelevän lahkon jäsenen mukaan olisi kuitenkin epätodennäköistä, että tartunta olisi levinnyt yhteisön sisällä Wuhanista Etelä-Koreaan. Nainen sanoi, ettei kukaan lahkon jäsenistä Wuhanissa ole sairastunut.

”Kiinasta matkustaa Etelä-Koreaan niin paljon ihmisiä, että on kohtuutonta syyttää tästä meitä”, nimettömänä pysytellyt nainen sanoi lehdelle.

Hän ei kuitenkaan kertonut, oliko lahkon jäseniä ollut Etelä-Koreaan matkanneiden joukossa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Shincheonji-lahkon perustaja Lee Man-hee, 88, on sanonut yhteisön olevan valmis antamaan Etelä-Korean viranomaisille listan kaikista jäsenistään virustartuntojen testaamista varten.

Yhdysvalloissa maan tautikeskus CDC varoitti tiistaina, että on vain ajan kysymys, milloin koronavirustartunnat alkavat levitä myös Yhdysvalloissa.

”Kysymys ei ole niinkään se, voiko tällaista tapahtua maassamme, vaan se, milloin niin tapahtuu ja kuinka moni maassamme sairastuu vakavasti”, koronaviruksen leviämistä arvioinut lääkäri Nancy Messonnier sanoi tiedotustilaisuudessa.

CDC:n mukaan paikallishallintojen, yritysten ja koulujen on syytä laatia suunnitelmia viruksen leviämisen varalle.

Oikaisu 26.2.2020 kello 14.48: Lisätty kohtaan Kreikassa vahvistuneesta tartunnasta maininta siitä, että kyse on Kreikan terveysministeriöstä.

Milanon yliopistot sulkivat ovensa korona­viruksen takia, ja nyt suomalaiset vaihto-opiskelijat viettävät ”yllättävää lomaa”

Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

Presidentti Xi Jinping: ”Koronavirus on Kiinan suurin terveyshätätila”

Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva