Peter Nygård väistyy omien yhtiöidensä johdosta, lippulaivamyymälä New Yorkissa ollut suljettuna toistuvasti - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Peter Nygård väistyy omien yhtiöidensä johdosta, lippulaivamyymälä New Yorkissa ollut suljettuna toistuvasti

Raiskauksiin ja ahdisteluun liittyvän joukkokanteen kohteeksi joutunut miljonääri Peter Nygård jättää tehtävänsä oman muoti-imperiuminsa johdossa.

Nygård Fashionin liike New Yorkin Times Squarella vuonna 2011. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Julkaistu: 26.2. 8:16, Päivitetty 26.2. 11:16

Raiskaus- ja hyväksikäyttösyytösten kohteeksi joutunut suomalais-kanadalainen muotisuunnittelija Peter Nygård jättää tehtävänsä omien yhtiöidensä hallituksen puheenjohtajana. Nygårdin tiedottaja kertoi asiasta HS:lle varhain keskiviikkoaamuna.

Tiedotteen mukaan Nygård asettaa näin Nygård-yhtiöiden työntekijät, asiakkaat ja yhteistyökumppanit oman etunsa edelle ja kiittää työntekijöitään heidän uskollisesta työstään.

Peter Nygårdin tiedotteessa kerrotaan, että Louis Bacon ja välikätensä ovat hyökänneet Nygårdin kimppuun jo yli vuosikymmenen ajan. Nygård syyttää, että hänen Bahaman-naapurinsa Bacon olisi maksanut miljoonia naisille siitä, että nämä esittävät häntä kohtaan perättömiä syytöksiä. Tiedotteen mukaan nämä Baconin ja Nygårdin väliset riidat eivät enää saisi häiritä Nygård-yhtiöiden toimintaa.

Yhdysvaltojen liitovaltion poliisi FBI teki tiistaina etsinnän yhtiön liiketiloihin New Yorkissa. Asiasta kertoivat useat yhdysvaltalaismediat, etunenässä New York Times.

Lue lisää: Amerikkalaismedia: FBI ratsannut Peter Nygårdin yrityksen toimitilat New Yorkissa

Nygårdin tiedottaja lähetti myös HS:lle lausunnon pian ratsiauutisen jälkeen tiistai-iltana. Tiedottaja kertoo, että yrityksen tilat ratsattiin myös Kaliforniassa. Tiistain tiedotteessa toistettiin Nygårdin näkemys, että häntä mustamaalataan.

Nygårdia raiskauksista ja ahdistelusta syyttävien naisten asianajajien mukaan Nygård ja hänen yhtiönsä ovat syyllistyneet myös seksikauppaan. Kanteen mukaan Nygårdin yritysten työntekijät ja resurssit olivat auttamassa häntä rikostensa tekemisessä ja jälkien peittelyssä.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja turvallisuusvirasto DHS ovat jo aiemmin vuosina 2015–2017 pariin otteeseen selvittäneet Nygårdiin kohdistuneita seksikauppasyytöksiä, mutta jutut eivät edenneet todisteiden puutteen vuoksi.

Eri maiden kaupparekistereistä koostuvan tietokannan mukaan emoyhtiö Nygård International Partnershipilla on noin 2 600 työntekijää, ja sen liikevaihto oli vuonna 2018 noin 60 miljoonaa euroa.

Kohu on jo vaikuttanut yhtiöiden toimintaan. Tiistaina yhdysvaltainen luksustavarataloketju Dillard’s kertoi, että Nygårdin tuotteet poistuvat sen valikoimista.

”Peter Nygårdia koskevat, ilmi tulleet vakavat syytökset ovat suorassa ristiriidassa arvojemme kanssa. Dillard’s on torjunut saapuvan lähetykset, peruuttanut olemassa olleet tilaukset ja keskeyttänyt kaikki tulevat hankinnat Nygårdilta”, muotijulkaisu WWD lainaa yhtiön tiedotetta.

Dillard’sin verkkosivuilta Nygårdin tuotteita olisi pystynyt kuitenkin keskiviikkoaamuna Suomen aikaa vielä tilaamaan.

WWD:n mukaan Nygårdin lippulaivamyymälä New Yorkissa oli tiistain suljettu. Näin on ollut melko usein viime aikoina, julkaisun haastattelema läheisen liikkeen myyjä kertoi. Asiakkaat nimittäin kyselevät muiden liikkeiden henkilökunnalta, milloin liike olisi auki.

Kymmenen naista on nostanut Nygårdia vastaan joukkokanteen New Yorkissa. New York Timesin mukaan FBI on kuulustellut ainakin neljää naista, joiden mukaan Nygård on raiskannut heidät kun he ovat olleet teini-ikäisiä.

Monet uhreista olivat helmikuussa nostetun kanteen mukaan 14–15-vuotiaita. Naisten asianajajat ovat kertoneet, että uusia Nygårdin teoista todistaneita ihmisiä on ilmaantunut ryhmäkanteen julkitulon jälkeen ainakin yli sata.

Nygårdia ei ole tuomittu seksuaalirikoksista. Hän on kiistänyt ryhmäkanteen väitteet ja pitää niitä maksettuina valheina.

Ryhmäkanteen nostaneita naisia edustava asianajaja Greg Gutzler kertoi HS:lle aiemmin helmikuussa, että vanhin syytös Nygårdia vastaan on vuodelta 1977 ja viimeinen noin vuoden takaa.

”Huomionarvoista on, että he kertoivat samalla tavalla asioista ja yksityiskohtia Nygårdista, joita ei ole julkisesti kerrottu”, Gutzer sanoi.

Gutzlerin mukaan uhrien kertomusten tueksi on kerätty monenlaisia lisätodisteita. Kanteessa haetaan korvauksia uhreille, mutta kyseessä ei ole rikosjuttu, jonka perusteella voitaisiin antaa esimerkiksi vankeustuomio.

Lue lisää: Kuka on raiskausväitteisiin yhdistetty Peter Nygård ja miten hän keräsi satojen miljoonien varallisuutensa?

Peter Nygård tavaratalon avajaisissa Jakartalla vuonna 2013.

Amerikkalaismedia: FBI ratsannut Peter Nygårdin yrityksen toimitilat New Yorkissa

Kuka on raiskaus­väitteisiin yhdistetty Peter Nygård ja miten hän keräsi satojen miljoonien varallisuutensa?

Seuraa uutisia tästä aiheesta