Teneriffalla hotelliin eristetyt suomalaiset kertovat kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Teneriffalla hotelliin eristetyt suomalaiset kertovat kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”

Suomalainen lomailija kuuli median kautta, että neljä hotellivierasta on saanut koronavirustartunnan.

Peter Furu sanoo, että allasalueella oli keskiviikkona rauhallista.

Peter Furu sanoo, että allasalueella oli keskiviikkona rauhallista. Kuva: Peter Furu

Julkaistu: 26.2. 12:58, Päivitetty 26.2. 15:03

Pietarsaarelainen Peter Furu puhui keskiviikkona puhelimeen parvekkeeltaan ja kertoi HS:lle puhelimen käyneen kuumana jo aiemmin päivällä. Suuren kansainvälisen huomion kohteeksi tiistaina joutuneen hotellin allasalueella vietti hänen mukaansa puhelunkin hetkellä aikaa muutama lapsiperhe.

Teneriffalla sijaitseva H10 Costa Adeje Palace -hotelli joutui karanteeniin tiistaina, kun hotellissa yöpyneellä italialaisella turistilla havaittiin koronavirus. Furu ja hänen vaimonsa Lena Smeds-Furu ovat noin parinkymmenen hotellissa eristyksissä olevan suomalaisen joukossa.

Mistään erityisestä tilannetta ei kuitenkaan huomannut vielä eristyksen toisenakaan päivänä.

”Oltiin menossa vähäksi aikaa tuohon ottamaan aurinkoa. Ei täällä voi muutakaan tehdä. Tällä vauhdilla ainakin ruskettuu, kun ei voi muuta tehdä kuin istua tuossa ulkona”, hän kuvaili HS:lle keskiviikkona noin kello 12 Suomen aikaa.

Yleisesti tunnelma on Furun mukaan ollut rauhallinen. Tiedotus on kuitenkin hänestä ollut huonoa, joten yksityiskohtien suhteen hän sanoi olevansa mediatietojen varassa.

Esimerkiksi henkilökunnalta vastauksia ei ole saanut kysymyksistä huolimatta. Henkilökunta vaikuttaa Furun mukaan jo hieman turhautuneelta vastaamaan hotellivieraiden kysymyksiin, mikä on hänen mukaansa ymmärrettävää.

Median kautta Furu esimerkiksi kuuli espanjalaislehti El Paísin kertomasta tiedosta, että neljä hotellissa ollutta olisi sairastunut koronavirukseen.

”Täällä ei ilmoiteta mitään.”

Eristyksen ensimmäisenä päivänä asukkaat oli ohjattu hotellihuoneisiin neljän aikaan iltapäivällä paikallista aikaa.

”Illalla saimme jonkun pussillisen ruokaa. Siinä oli joku kuiva sämpylä ja juissi”, Furu kuvailee.

Keskiviikkona asiakkaat eivät olleet päässeet enää aamupalalle toisin kuin tiistaina. Tällöinkin ruoka – Furun mukaan ”sämpylä ja pari keksiä” – jaettiin heille.

Varsinaisia testejä heille ei ollut ainakaan aamupäivällä paikallista aikaa tehty. Edellisyönä heiltä oli kuitenkin mitattu kuume.

”Yöllä meidät herätettiin kolmen maissa ja sitten mitattiin kuumetta.”

Samalla oli jaettu myös kuumemittari ja ohje mitata kuumetta aamuin ja illoin. He ovat saaneet myös kasvosuojaimet ja hanskat.

”Ensimmäistä kertaa olen kyllä hanskat kädessä etelänmatkalla.”

Joillekin muille vieraille testejä on Furun mukaan voitu mahdollisesti jo tehdä.

”Tuossa pääoven edessä on pystytetty nyt telttoja. Uskon, että ne ottavat joitain kokeita siinä. Ja kuulin, että joku oli käynyt ottamassa. Mutta meille ei ole ainakaan ilmoitettu mitään.”

Furun mukaan tieto hotellivieraiden useista tartunnoista ei ole herättänyt asukkaissa erityistä levottomuutta. Brittiläinen pariskunta, jonka kanssa asiasta oli puhetta, tuntui ottavan asian leppoisasti. Furu itsekin kertoi olevansa rauhallisin mielin.

”Ei suuremmin huoleta. Tässähän selvittiin jo hiekkamyrskystä. Saa nyt nähdä – jos näillä sapuskoilla mennään vielä monta päivää, voi alkaa vähän potuttaa.”

Furu kertoo, ettei asukkaille ole järjestetty erityistä ohjelmaa tai tekemistä. Suurin osa hotellin asiakkaista on Furun mukaan iäkästä väkeä, joille hän uskoo tilanteen olevan erityisen raskas.

Muihin suomalaisiin Furu ja hänen vaimonsa eivät ole törmänneet.

Työpaikoilleen pariskunta ei ole vielä ollut yhteydessä, mutta lapsilleen he ovat soittaneet. Jos eristys jatkuu kaksi viikkoa, edessä alkaa olla soittelu esimerkiksi vakuutusyhtiöön ja töihin.

”Me katsomme nyt päivän kerrallaan. Kyllä tässä varmaan joutuu pikkuhiljaa soittelemaan.”

Hotelliin jäi perheensä kanssa eristyksiin myös ahvenanmaalainen Thomas Strandvik. Hänkin kuvailee HS:lle mielialan olevan ”ihan leppoisa”, vaikka perheen suunnitelmat menivät uusiksi. Viime viikon perjantaina Teneriffalle saapuneen nelihenkisen perheen oli ollut määrä palata Suomeen jo eilen tiistaina.

Harriet Strandvik (vas.), Daniel Strandvik, Emilia Strandvik ja Thomas Strandvik viettivät ensimmäisen karanteenipäivän hotellihuoneessa.

Harriet Strandvik (vas.), Daniel Strandvik, Emilia Strandvik ja Thomas Strandvik viettivät ensimmäisen karanteenipäivän hotellihuoneessa. Kuva: Thomas Strandvik

Ensimmäisen päivänsä karanteenissa he olivat viettäneet Strandvikin mukaan kirjoja lueskellen ja sosiaalisessa mediassa.

”Jos tuo huhu pitää paikkaansa, että kaksi viikkoa joudutaan täällä olemaan, niin eivät kyllä kirjat riitä sitten”, Strandvik sanoo ja naurahtaa.

Myöskään Strandvikin mukaan tilanteesta ei ole tiedotettu kuin edellispäivänä tulleella lapulla siitä, että hotelli on karanteenissa. Vastaanotosta oli kuitenkin kysyttäessä kerrottu hänelle, että italialainen lääkäri ja hänen vaimonsa ovat sairastuneet tautiin. Hänen kuulemansa perusteella kahden muun mediassa sairastuneeksi kerrotun tapauksessa vasta epäiltiin tartuntaa.

Puheluita ja viestejä on tullut perheelle runsaasti sekä pohjoismaisista medioista että Suomessa olevilta tuttavilta. Perheelle on muun muassa tarjottu apua, koska heitä odottaa kotona Jomalassa tällä hetkellä vaimon Harriet Strandvikin vanhempien hoidossa oleva koira.

”Eksoottisia ollaan tällä hetkellä”, Strandvik naurahtaa.

Hotellilta on Strandvikin mukaan ohjeistettu, että olisi suositeltavaa pysytellä huoneessa. Hengitysmaski päässä on kuitenkin sallittua liikkua myös muualla hotellilla.

Hotellihuoneessa vietetyn päivän jälkeen tarkoituksena onkin keskiviikkona käydä ainakin ottamassa aurinkoa.

Strandvikin mukaan ihmiset ovat uskaltautuneet liikkumaan käytävillä ja esimerkiksi allasalueella, vaikka väkeä on selvästi vähemmän kuin ennen eristyksen alkamista.

”Sanoisin, että kaikki ovat ihan hyvillä mielin kuitenkin. Kaikkihan tietävät, ettei tälle asialle oikein voi mitään.”

Hotellin lähettyvillä oli poliisiautoja.

Hotellin lähettyvillä oli poliisiautoja. Kuva: Thomas Strandvik

Koronavirus levisi ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikkaan, myös Norjassa havaittiin ensimmäinen tartunta

Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

Milanon yliopistot sulkivat ovensa korona­viruksen takia, ja nyt suomalaiset vaihto-opiskelijat viettävät ”yllättävää lomaa”

Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

Seuraa uutisia tästä aiheesta