Sveitsiläiskylää uhkaa evakuointi ainakin kymmeneksi vuodeksi räjähdysvaaran takia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Sveitsiläiskylää uhkaa evakuointi ainakin kymmeneksi vuodeksi räjähdysvaaran takia

Sveitsin Mitholzin kylän asukkaat saattavat joutua yli kymmenen vuoden evakkoon, sillä 3 500 tonnia sodanaikaisia ammuksia ja pommeja voi räjähtää.

Ammusvaraston läheltä kulkee sekä iso tie että rautatie. On mahdollista, että niiden liikenne pitää lopettaa ja järjestää muita reittejä pitkin. Kuva: Roland Rytz / Wikimedia Commons

Julkaistu: 26.2. 15:46

Sveitsissä sijaitseva Mitholzin kylä saatetaan evakuoida yli vuosikymmeneksi räjähdysvaaran takia, kertovat uutistoimisto AFP ja Sveitsin yleisradioyhtiö SRF. Syynä rajähdysvaaraan on maanalainen ammusvarasto, jossa on toisen maailmansodan aikaisia räjähteitä noin 3 500 tonnia.

Ammusvarasto romahti osittain vuonna 1947, ja varaston räjähdyksessä kuoli tuolloin yhdeksän ihmistä. Sen jälkeen ammuksia ja räjähteitä on levinnyt ympäriinsä ja hautautunut kivien alle.

Tältä Mitholzin asevarikolla joulukuussa 1947 tapahtuneen räjähdyksen jäljet näyttivät tammikuussa 1948. Kuva: Sveitsin kansallisarkisto

Sveitsin puolustusministeri Viola Amherd on ollut yhteydessä alueen asukkaisiin, SRF kertoo. Sveitsin puolustusministeriön mukaan uuden räjähdyksen vaaraa on aliarvioitu vuosikymmeniä.

Ammusvaraston alueelle oltiin suunnittelemassa datakeskusta, jonka johdosta tehtiin uusi riskiarvio. Se osoitti räjähdysriskin olevan paljon suurempi kuin aiemmin oli luultu.

Siksi evakuointi on puolustusministeriön mukaan paras ratkaisu siihen asti, kunnes alue on saatu puhdistettua räjähteistä.

”Riippuen siitä miten työ edistyy, asukkaiden kannattaa varautua siihen että evakuointi voi kestää yli kymmenen vuotta”, AFP lainaa puolustusministeriön lausuntoa.

Vanhan ammusvaraston läheltä kulkee sekä iso tie että rautatie. On mahdollista, että niiden liikenne pitää keskeyttää. Keskeyttämisen takia liikenne pitäisi järjestää muita reittejä pitkin, ja uusia teitäkin jouduttaisiin ehkä rakentamaan.

Mitholzin evakuointi koskisi noin 170 asukasta 50–60 kodissa. Puolustusministeriön mukaan jokaiselle mietitään tarvittaessa yksilöllisiä ratkaisuja. RSF:n mukaan tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että niille, jotka haluavat aloittaa uuden elämän muualla, luvataan juridista ja muuta asiantuntija-apua.

Ratkaisematta on vielä sekin, mitä ihmisten taloille tapahtuu. SRF esittää yhdeksi vaihtoehdoksi sitä, että Sveitsin valtio lunastaa ne ja maa-alueet Mitholzin kylässä.

Evakuoinnin yksityiskohdista on nyt tekeillä selvitys, jonka on tarkoitus valmistua huhtikuun puolivälissä. Yhtenä evakuoinnin vaihtoehtona puolustusministeriö selvittää, voisiko ammusvaraston peittää kivillä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta