Eurooppalaisten päättäjien avoin kirje tyrmää Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelman – Kymmenet entiset ulkoministerit tuomitsevat suunnitelman rotuerottelupolitiikaksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Eurooppalaisten päättäjien avoin kirje tyrmää Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelman – Kymmenet entiset ulkoministerit tuomitsevat suunnitelman rotuerottelupolitiikaksi

Trumpin Israel-suunnitelmassa on ”apartheidin piirteitä”, kymmenet entiset ulkoministerit ja muut päättäjät kirjoittavat avoimessa kirjeessään. Erkki Tuomiojan mukaan Trumpin paperi syrjii palestiinalaisia, joilta maat on viety ja varastettu.

Donald Trump ja Benjamin Netanjahu esittelivät Trumpin Israel-suunnitelmaa tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa tammikuun 28. päivänä. Kuva: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Julkaistu: 27.2. 5:00, Päivitetty 27.2. 9:48

Yhteensä 50 Euroopan maiden entistä ulkoministeriä ja muuta korkean tason päättäjää julkaisi torstaina avoimen kirjeen, jossa tuomitaan jyrkästi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kuukausi sitten esittelemä Lähi-idän rauhansuunnitelma.

Suunnitelma laillistaisi Israelin siirtokunnat, muodostaisi pirstaleisen palestiinalaisvaltion, liittäisi Israelin valloittamat alueet virallisesti osaksi juutalaisvaltiota ja työntäisi palestiinalaiset Jerusalemin itälaidalle.

Trump julkisti pitkään valmistelemansa ”Rauhan kautta vaurauteen” (Peace to Prosperity) -nimisen suunnitelmansa tammikuussa, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vieraili Washingtonissa. Netanjahu ylisti suunnitelmaa ja myös hänen poliittinen kilpailijansa Benny Gantz on sanonut tukevansa sitä.

Palestiinalaiset tuomitsivat Trumpin suunnitelman, jota palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kutsui ”salaliittodiiliksi”.

Eurooppalaiset ulkopolitiikan veteraanit ovat kannanotossaan pitkälti samoilla linjoilla palestiinalaisten kanssa. Heidän mukaansa Trumpin suunnitelma loukkaa kansainvälisesti hyväksyttyjä suuntalinjoja, kansainvälisen oikeuden perusperiaatteita ja YK:n julkilausumia mukaan lukien julkilausuma 2334.

Kyseinen, neljän vuoden takainen julkilausuma tuomitsee Israelin vuonna 1967 valloittamilleen alueille perustamat siirtokunnat laittomiksi. YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi julkilausuman vuonna 2016 äänin 14–0 Yhdysvaltain pidättäytyessä äänestämästä.

Avoimen kirjeen mukaan Trumpin suunnitelma sallii Israelin valloittamien laajojen ja tärkeiden palestiinalaisalueiden liittämisen Israeliin ja laillistaa ja kannustaa Israelin laitonta siirtokuntien rakentamista. Trumpin hahmotelmassa Palestiinan valtio on sirpaleinen eivätkä palestiinalaiset todellisuudessa hallitse aluettaan.

”Suunnitelmassa hahmoteltu kartta merkitsee palestiinalaisten erillisalueiden alistamista Israelin pysyvään sotilaalliseen valvontaan, joka herättää hyytäviä mielleyhtymiä Etelä-Afrikan bantustaneihin”, kirjeessä päätellään.

”Rauhan kautta vaurauteen -suunnitelma ei ole tiekartta kestävään kahden valtion ratkaisuun eikä ylipäätään mikään laillisesti hyväksyttävä ratkaisu konfliktiin. Suunnitelma merkitsee valloitettujen alueiden nykyisen todellisuuden virallistamista. Siinä kaksi kansaa elää rinta rinnan ilman yhtäläisiä oikeuksia. Tässä on yhtäläisyyksiä apartheidiin, ja tätä termiä emme käytä kepeästi.”

Apartheid tarkoittaa Etelä-Afrikan valkoisen vähemmistöhallinnon vuosina 1948-1991 harjoittamaa rotuerottelupolitiikkaa.

Kirjeen allekirjoittajiin kuuluu entisiä ulkoministereitä, keskeisiä poliitikkoja ja pari Lähi-itään erikoistunutta diplomaattia 23 maasta. Oikeisto-vasemmisto-akselilla allekirjoittajat jakautuvat melko tasan.

Mukana on sellaisia nimiä kuin EU-komission entinen puheenjohtaja Jacques Santer, Irlannin ex-presidentti ja YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Mary Robinson, Britannian konservatiiviministerit Alan Duncan ja Chris Patten, Tanskan entinen ulkoministeri Uffe-Ellemann Jenssen, europarlamentin entinen saksalaispuheenjohtaja Hans-Gert Pöttering, Norjan ja Ruotsin entiset pääministerit Gro Harlem Brundtland ja Ingvar Carlsson, Naton entinen pääsihteeri ja EU:n korkea edustaja Javier Solana ja niin edelleen.

Suomalaisista nimensä julkilausuman alle on pannut kansanedustaja ja viiden hallituksen ulkoministerinä toiminut Erkki Tuomioja (sd). Tuomiojan mukaan kirje on suunnattu ennen kaikkea Euroopan unionille.

”EU on viime aikoina tässä asiassa vähän horjunut”, Tuomioja kommentoi. ”Muutamat Israelin taskussa olevat jäsenmaat kuten esimerkiksi Tšekki ovat estäneet kannanottoja.”

Tuomiojan mukaan entisten ulkoministereiden epävirallinen yhteistyö on jatkunut jo kymmenen vuoden ajan, ja mukaan on tullut tänä aikana myös uusia jäseniä.

”Mitään kokouksia ei ole pidetty, mutta sähköposteja lähetellään.”

Olennaista Trumpin suunnitelmassa on, että se tuo nykytilanteeseen vähän uutta mutta hyväksyy Israelin asutus- ja miehityspolitiikan eli käytännössä laillistaa nykyisen tilanteen. Tuomiojan mukaan tämä juuri onkin suunnitelman vika.

”Nykytilanne on kansainvälisten sopimusten, YK:n yleiskokouksen ja turvallisuusneuvoston päätösten ja kansainvälisen tuomioistuimen päätösten vastainen”, Tuomioja sanoo. ”Kyseessä on olotila, joka ei tuo rauhaa ja joka sortaa toista osapuolta, jolta maat on viety ja varastettu.”

HS-analyysi: Trumpin ehdotus palestiinalais­valtioksi on kaikkien aikojen huonoin – ainakin palestiinalaisille