Iran myönsi olevansa ”avoin aloitteille” ydinsopimuksen pelastamiseksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Iran myönsi olevansa ”avoin aloitteille” ydinsopimuksen pelastamiseksi

Euroopan valtiot kokoontuivat keskiviikkona miettimään, miten hillitä Iranin ydintavoitteita.

Iranin ulkoministeriön poliittinen varapuheenjohtaja Abbas Araghchi ja Euroopan unionin ulkoisen toiminnan yksikön pääsihteeri Helga Schmid osallistuvat keskiviikkona Iranin ydinohjelmaa valvovan komitean kokoukseen Wienissä.

Iranin ulkoministeriön poliittinen varapuheenjohtaja Abbas Araghchi ja Euroopan unionin ulkoisen toiminnan yksikön pääsihteeri Helga Schmid osallistuvat keskiviikkona Iranin ydinohjelmaa valvovan komitean kokoukseen Wienissä. Kuva: Joe Klamar

Julkaistu: 26.2. 17:36, Päivitetty 26.2. 19:04

Ranska, Saksa ja Britannia yrittivat keskiviikkona pelastaa vuoden 2015 ydinsopimuksen, jonka alkuperäinen tarkoitus on ollut estää Irania hankkimasta ydinasetta.

Valtiot kokoontuivat Itävallassa keskustelemaan keinoista taivutella Iran noudattamaan sopimuksessa asetettuja uraanin rikastamista koskevia rajoja.

Myös Venäjä ja Kiina osallistuivat keskusteluihin. Keskiviikkona Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Twitterissä, että hän uskoo mahdollisuuteen ”estää tilanteen eskaloituminen”.

Valtiot eivät kuitenkaan näyttäneet edistyneen merkittävästi sopimuksen pelastamisessa, koska Iran rikkoo edelleen monia sen keskeisiä ehtoja.

Iranin edustaja Abbas Araghchi sanoi neuvottelujen päätteeksi Iranin olevan avoin ”mille tahansa aloitteille” sopimuksen säilyttämiseksi ja Iranin olevan täysin valmistautunut sopimusta rikkovien toimien perumiseen, jos vastapuoli on valmis tarjoamaan sille taloudellisia hyötyjä.

Käytännössä Iran haluaa vastineeksi Yhdysvaltojen pakotteiden lopettamista tai Euroopan korvaavan pakotteiden aiheuttamia taloudellisia haittoja Iranille.

Eurooppa on yrittänyt estää Iranin aikeet lisätä uraanin rikastamista vuodesta 2018 alkaen, jolloin Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta.

Tuolloin Iran ilmoitti, että se aikoo pysyä vuonna 2015 solmitussa sopimuksessa Yhdysvaltojen toiminnasta huolimatta.

Yhdysvallat on asettanut useita Iranin vastaisia pakotteita. Vastauksena pakotteisiin Iran on toistuvasti ylittänyt sopimuksessa asetetut rajat uraanin rikastamiselle. Iranin ja Yhdysvaltojen välit kiristyivät äärimmilleen vuodenvaihteessa, kun presidentti Donald Trumpin määräämä ilmaisku surmasi Iranin vaikutusvaltaisen kenraalin.

Lue lisää: Trump pohti kenraali Qassim Suleimanin murhaamista useita päiviä, lopullinen päätös tehtiin presidentin kartanossa Floridassa ennen lihamureketta ja jäätelöä

Seuraa uutisia tästä aiheesta