Useilla Japanin karanteeni­laivalta oireettomina kotiutetuilla oli sittenkin korona­virus­tartunta, miehistöä on alettu päästää pois laivalta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Useilla Japanin karanteeni­laivalta oireettomina kotiutetuilla oli sittenkin korona­virus­tartunta, miehistöä on alettu päästää pois laivalta

Viime viikolla lähes tuhat matkustajaa pääsi lähtemään ensimmäisten joukossa koteihinsa Jokohaman edustalla karanteenissa olleelta Diamond Princessilta. Osan kohdalla koronavirustestit ovat kuitenkin osoittautuneet riittämättömiksi.

Diamond Princess -alus Jokohamassa maanantaina 24. helmikuuta. Kuva: Kazuhiro Nogi / AFP

Julkaistu: 26.2. 19:48, Päivitetty 27.2. 9:21

Viikkojen karanteeni Jokohaman satamassa kelluvassa Diamond Princess -aluksessa oli juuri päättynyt. Tochigin prefektuurissa asuva japanilaisnainen oli antanut negatiivisen tuloksen hänelle tehdyssä koronavirustestissä.

Hän pääsi viimeinkin lähtemään kotiinsa, kuten viime viikolla lähes tuhat muutakin viikkoja eristyksissä ollutta matkustajaa. Hän matkusti kotiinsa miehensä kanssa keskiviikkona julkista liikennettä käyttäen, kuitenkin hengitysmaskiin pukeutuneena.

Viikonloppuna havaittiin, että aiemmasta testituloksesta huolimatta nainen oli sittenkin sairastunut uudenlaiseen koronavirukseen, kertoi japanilaislehti The Japan Times sunnuntaina.

Risteilyalus Diamond Princess on ollut jo reilun neljän viikon ajan eristyksissä satamassa Japanin edustalla Jokohamassa. Yhteensä 691 ihmisellä laivalla olleista 3 700 ihmisestä on havaittu virustartunta.

Torstaina laivalta alettiin päästää pois sen miehistön jäseniä. Heidät on uutistoimisto AFP:n mukaan tarkoitus viedä hallituksen määräämiin tiloihin uutta karanteenia varten.

Yhteensä neljä laivalla sairastunutta on kuollut, joskaan kaikkien kohdalla kuolinsyytä ei ole uutistoimisto AFP:n mukaan virallisesti vahvistettu koronavirukseksi.

Tochigin prefektuurissa asuvan naisen lisäksi useiden muidenkin alukselta oireettomina päästettyjen on kerrottu sittenkin sairastuneen tautiin.

970 matkustajaa päästettiin ensimmäisten joukossa pois laivalta viime viikolla sen jälkeen, kun heillä ei testeissä havaittu tartuntaa. Japani on sittemmin ottanut yhteyttä heistä 813:een. Japanin terveysministerin Katsunobu Katōn mukaan 45:llä heistä on sittemmin ilmennyt jonkinlaisia taudin oireita, esimerkiksi kuumetta.

Osalla on sittemmin paljastunut jopa koronavirustartunta. Tautiin sairastuneita laivan matkustajia on havaittu ainakin Japanista, Yhdysvalloista, Australiasta ja Hongkongista.

Japanin terveysministeri Katsunobu Katō puhui tiedotustilaisuudessa 25. helmikuuta Tokiossa. Kuva: Charly Triballeau / AFP

Japanin hallinto on kohdannut yhä voimistuvaa kritiikkiä alusta koskevasta menettelystään, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Ilmeisesti aivan jokaista laivalta pois päästettyä ei ollut AFP:n mukaan edes testattu karanteeninsa aikana. Japan Timesin mukaan 23 matkustajaa, suurin osa heistä japanilaisia, oli jäänyt testaamatta karanteenin aikana. Myöskään esimerkiksi laivalla käyneitä hallinnon viranomaisia ei ole systemaattisesti testattu taudin varalta.

Japani on pyytänyt pois päästettyjä pysyttelemään sisätiloissa, mutta heidän liikehdintäänsä ei ole kriitikoiden mukaan valvottu mitenkään erityisesti.

Hallinto on vastannut moitteisiin muun muassa pahoittelemalla testien riittämättömyyttä ja kertomalla lisäävänsä toimenpiteitä. Japani kertoi tiistaina lisäävänsä viruksen hoitamiseen kykenevien sairaaloiden määrää sekä kehotti ihmisiä muun muassa välttämään väkijoukkoja ja lisäämään etätyöskentelyä.

Muun muassa Euroopan unioni, Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Hongkong ovat evakuoineet kansalaisiaan alukselta erityisillä lennoilla. Monet kansalaisiaan evakuoineet maat ovat määränneet kansalaisensa kahden viikon karanteeniin, kenties osoituksena siitä, että monet ovat pitäneet Japanin toimia riittämättöminä.

Varsinaisen karanteenin kerrottiin muun muassa laivan omien tiedotteiden mukaan päättyneen viime viikolla ainakin useiden satojen matkustajien kohdalla. Viikonloppuna aluksella oli vielä lähestulkoon tuhat miehistön jäsentä ja yhä myös matkustajia, joista valtaosa oli kotiutuslentoa kotimaahansa odottavia ulkomaalaisia, kertoi The Japan Times sunnuntaina.

Esimerkiksi tiistai-iltana noin 450 filippiiniläistä pääsi lähtemään kotimaahansa tokiolaiselta lentokentältä. Ainakin 140 intialaista odotti vielä sitä, että testit osoittautuivat negatiiviseksi ja heidät päästettäisiin lähtemään koteihinsa. Oli kuitenkin epäselvää, odottivatko jäljellä olevat matkustajat kotiutustaan yhä Diamond Princessilla.

Diamond Princess oli pitkään suurin Kiinan ulkopuolella havaittu tautitapausten keskittymä, ennen kuin tartunnan saaneiden määrä alkoi nousta Etelä-Koreassa nopeasti viime viikolla.

Erityistä päänvaivaa viranomaisille on aiheuttanut se, mitä tehdä miehistön tilanteelle, kertoo Japan Times. Heitä ei ollut lehden mukaan eristetty yhtä tiukkojen määräysten mukaisesti kuin laivan matkustajia. Haastavan tilanteesta teki se, että miehistöä on tarvittu laivan toimintojen ylläpitämiseen. Myös miehistö on kuitenkin suunnitelmien mukaan tarkoitus pitää karanteenissa kaksi viikkoa.

Torstaina laivasta alettiinkin päästää pois myös miehistön jäseniä. Oireettomat miehistön jäsenet on tarkoitus pitää asuntolatiloissa Saitamassa lähellä Tokiota.

”Tänään 240 miehistön jäsentä lähtee laivalta, ja operaatio jatkuu muutamien päivien ajan”, kertoi Japanin terveysministeriön viranomainen AFP:lle.

Myös sitä mahdollisuutta oli ilmeisesti pohdittu, että karanteeni järjestettäisiin laivalla. Time-lehden aiemmin kertomien tietojen mukaan ainakin osa oli tarkoitus pitää karanteenissa matkustajahyteissä Diamond Princessilla.

Brittien operoiman Diamond Princessin on määrä palata risteilyliikenteeseen huhtikuun lopussa perusteellisen siivouksen ja desinfiointiprosessin jälkeen, kertoo yhdysvaltalaiskanava CNN.

Hengitysmaskia pitävä aluksen työntekijä käveli karanteenissa olevan aluksen kannella maanantaina helmikuun 24. päivänä. Kuva: Philip Fong / AFP

Euroopan unioni evakuoi kansalaisiaan Diamond Princess -alukselta, kaksi ihmistä on kuollut karanteenissa

Suosittuja livelähetyksiä karanteenissa olleelta luksus­risteilijältä tehnyt brittimies sairastui korona­virukseen

”USA, auta meitä” – Liki 4 000 ihmistä laitettiin koronakaranteeniin luksusristeilijälle, ja nyt brittimiehen nettilivet paljastavat karun arjen

Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

Seuraa uutisia tästä aiheesta