HS-analyysi: Hindut ja muslimit tappavat toisiaan Delhin kaduilla, ja siitä voi syyttää pääministeri Modin pyrkimystä tehdä Intiasta hinduvaltio - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

HS-analyysi: Hindut ja muslimit tappavat toisiaan Delhin kaduilla, ja siitä voi syyttää pääministeri Modin pyrkimystä tehdä Intiasta hinduvaltio

Hindunationalismin nousu ei liity vain Modin valtakauteen, vaan taustalla on Intian yhteiskuntaa pyörittävä tiukan hindumielinen jättiläisjärjestö, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Tommi Hannula.

Katutaisteluihin osallistuneet mielenosoittajat olivat aseistautuneet kepein ja rautatangoin Delhissä maanantaina. Kuva: Danish Siddiqui / Reuters

Julkaistu: 27.2. 2:00, Päivitetty 27.2. 6:21

Hindujen ja muslimien yhteenotot ovat yltyneet Intian pääkaupungin Delhin pahimmiksi väkivaltaisuuksiksi vuosikymmeniin. Alkuviikon aikana kuolonuhreja kertyi yli 20 ja loukkaantuneita parisataa. Kymmenillä oli ampumahaavoja. Autoja, kauppoja ja moskeija poltettiin.

Jännitteet ovat kiristyneet selvästi hindujen ja muslimien sekä toisaalta uskonnollisten ja maallistuneiden hindujen välillä Intian pääministerin Narendra Modin valtakaudella, joka alkoi vuonna 2014. Viime kevään vaaleissa Modi voitti jatkokauden ja hänen hindunationalistinen Bharatiya Janata -puolueensa (BJP) vahvisti otettaan entisestään.

Intian pääministeri Narendra Modi isännöi Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia maailman suurimmalla krikettistadionilla Ahmedabadissa katutaistelujen raivotessa samaan aikaan Delhissä. Kuva: Francis Mascarenhas / Reuters

Delhin katutaistelut liittyvät uuteen kansalaisuuslakiin, jota vastustajat pitävät hallituksen keinona ”hindulaistaa” Intiaa. Lakimuutos sallii Intian kansalaisuuden myöntämisen nopeutetusti miljoonille ihmisille, jotka ovat muuttaneet maahan luvattomasti Pakistanista, Bangladeshista tai Afganistanista ennen vuotta 2015. Tämä koskee hinduja, sikhejä, buddhalaisia, kristittyjä, jainalaisia ja parseja – eli käytännössä kaikkia muita paitsi muslimeja.

Delhin mellakoiden osapuolia on kuvailtu lain kannattajiksi ja vastustajiksi, mutta samalla rintamalinja noudattaa karkeasti jakoa hinduihin ja muslimeihin. Yhteenotot puhkesivat keskustan koillispuolella muslimienemmistöisellä alueella, jossa oli viikkokausia ollut kansalaisuuslakia vastustavia mielenosoittajaleirejä.

BJP:n näkyvä delhiläispoliitikko Kapil Mishra oli sunnuntaina uhannut, että ihmiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä, jos poliisi ei hajota leirejä. Moni tulkitsi hänen yllyttävän hinduja hyökkäämään muslimien kimppuun.

Intian uuden kansalaisuuslain kannattajat hakkasivat muslimia Delhissä maanantaina. Kuva: DANISH SIDDIQUI / Reuters

Intialainen uutissivusto The Wire kuvaili, että kansalaisuuslain kannattajien leirissä pääasiana ei vaikuttanut olevan kysymys uudesta laista vaan hindunationalismin korostaminen, joka myös näkyi ihmisten oransseista otsamerkinnöistä ja oransseista lipuista. Oranssi on hindunationalistien tunnusväri.

Hindujen kotien ja liikkeiden sisäänkäyntejä oli merkitty oransseilla lipuilla. Kansalaisuuslain vastustajat pitivät tätä merkkinä niiden suojaamisesta tuhotöiltä ja väkivallan suunnitelmallisuudesta. He ovat myös arvostelleet poliisia hyökkäysten sallimisesta.

Taistelutantereelta raportoineiden toimittajien mukaan poliiseja on ollut aivan liian vähän väkivallan lopettamiseksi, ja paikalla olleetkin poliisit ovat seuranneet tapahtumia passiivisesti ja jopa kannustaneet ihmisiä väkivaltaan.

Muslimeja poistui joukolla hinduenemmistöiseltä asuinalueelta Delhissä keskiviikkona. Kuva: Adnan Abidi / Reuters

Intiassa asuu lähes 1,4 miljardia ihmistä, joista noin 80 prosenttia on hinduja ja noin 14 prosenttia muslimeja. Muslimien osuus kasvaa, koska he saavat tyypillisesti hinduja enemmän lapsia.

Hindunationalistien suhtautuminen tähän seikkaan tiivistyi tiistaina The Times of India -sanomalehden artikkelissa poliisipäällikön kuolemasta Delhin mellakoissa. Lehti nosti – joko valikoidusti tai jonkinlaisen automatiikan perusteella – verkkouutisensa keskelle lukijoidensa ”kärkikommentin”:

”Jos muslimien osuus kasvaa 25 prosenttiin, he alkavat hyökätä hinduja vastaan ja jakavat Intian kuten vuonna 1947”, kirjoitti nimimerkki Indian.

Kommentti viittasi Britannian siirtomaavallasta vapautuneen jättivaltion kahtiajakoon hinduenemmistöiseksi Intiaksi ja muslimienemmistöiseksi Pakistaniksi (josta irtautui myöhemmin Bangladesh).

Intian itsenäisyysliikkeen johtajat Mahatma Gandhi ja Jawaharlal Nehru vannoivat hindujen ja muslimien yhteiselon nimeen. Heidän maallinen Kongressipuolueensa (INC) on hallinnut Intiaa suurimman osan maan itsenäisyydestä.

Moni muslimi kuitenkin pelkäsi jäävänsä alakynteen hindujen keskellä ja toisinpäin. Yli kymmenen miljoonaa ihmistä pakeni Intiasta Pakistaniin tai Pakistanista Intiaan, ja joukkopakoihin liittyneissä väkivaltaisuuksissa kuoli jopa pari miljoonaa ihmistä.

Hindunationalisti Nathuram Godse murhasi Gandhin vuonna 1948, koska hän vihasi tämän myötämielisyyttä muslimeja kohtaan. Useampikin BJP:n poliitikko on kutsunut Godsea patriootiksi.

Lue myös: Intian hallitus valjasti Gandhin puolustamaan muslimeja syrjivää kansalaisuuslakia, vaikka mielenosoittajien silmissä kansallissankari edusti kaikkea muuta

Moni on rinnastanut Delhin mellakat vuoden 2002 verilöylyyn Gujaratin osavaltiossa, jota Modi silloin johti. Hindupyhiinvaeltajien junan polttamisesta alkaneissa väkivaltaisuuksissa kuoli jopa parituhatta ihmistä, enimmäkseen muslimeja.

Kymmenet tuhannet muslimit pakenivat Gujaratin vainoja kodeistaan, suuri osa telttaleireille.

”Hätäapuleirit ovat itse asiassa lapsentekotehtaita. Väestön moninkertaistajien sietäisi saada opetus”, Modi sanoi tuolloin.

Myöhemmin hän väitti, että kommentin tarkoitus oli kannustaa perhesuunnitteluun riippumatta uskonnosta.

Modin vastustajat sanovat hänen sallineen kostoiskut Gujaratin muslimeja vastaan, koska poliisi ei pyrkinyt estämään niitä. BJP:tä edustanut Gujaratin sisäministeri Haren Pandya ja poliisi Sanjiv Bhatt kertoivat olleensa tapaamisessa, jossa Modi ohjeisti virkavaltaa antamaan hindujen purkaa vapaasti vihaansa muslimeja kohtaan.

Korkeimman oikeuden tutkijat kuitenkin totesivat, että syytteiden nostamiseksi Modia vastaan ei ole riittäviä todisteita. Yhdysvallat asetti Modille Gujaratin mellakoiden takia lähes kymmenen vuotta kestäneen maahantulokiellon, mutta se taipui asiassa Modin noustua pääministeriksi vuonna 2014.

Modia vastaan todistaneesta kaksikosta Pandya tapettiin autoonsa vuonna 2003 ja Bhatt tuomittiin viime vuonna elinkautiseen vankeuteen murhasta tapauksessa, jossa pidätetty ihminen kuoli poliisin hallussa vuonna 1990.

Modin suosio vain kasvoi Gujaratin mellakoiden jälkeen, ja hänen edustamansa oikeistolaita valtasi BJP:n puoluejohdon.

”Modista tuli koko Intian hindujen sankari”, Gujaratin mellakoihin perehtynyt aktivisti Nirjhari Sinha kuvaili yhdysvaltalaisen aikakauslehden The New Yorkerin joulukuussa julkaisemassa laajassa artikkelissa Modin ja hindunationalismin noususta.

”Ihmiset aidosti kokevat, että muslimit ovat terroristeja ja Modin ansiosta muslimit on viimein saatu aisoihin.”

Opposition mielestä samaan ajatteluun liittyy erityis- ja osavaltioaseman riisuminen viime vuonna Jammu ja Kashmirilta, joka oli Intian ainoa muslimienemmistöinen osavaltio.

Erityisasema oli taannut kashmirilaisille muun muassa yksinoikeuden kiinteistöjen ja maiden omistamiseen sekä osavaltion virkoihin ja sosiaalitukeen. Hallitus perusteli, että osavaltion avaaminen ulkopuolisille piristää sen taloutta, jonka huono tola on ruokkinut radikalisoitumista. Kashmirissa toimii islamistisia terroristiryhmiä.

Hillitäkseen päätöksensä aiheuttamia levottomuuksia hallitus toi Kashmirin laaksoon kymmeniä tuhansia sotilaita, vaikka niitä oli siellä jo satojatuhansia, pidätti tuhansia kashmirilaisia, rajoitti liikkumista ja katkaisi internet- ja puhelinyhteydet. Rajoituksia on yhä voimassa.

Kashmirilaiset ovat kertoneet sotilaiden tekemien ratsioiden väkivallasta ja jopa kidutuksesta. Hallitus on kiistänyt väitteet.

Lue myös: Intian ulkoministeri vastaa HS:n haastattelussa uutisiin kashmirilaisten kiduttamisesta: ”Uskon, että kyse on suurelta osin suuresta liioittelusta”

Hindunationalismin nousu ei liity vain BJP:n nykyiseen valtakauteen. Kulloistakin hallitusta olennaisempi tekijä on tiukan hindumielinen ruohonjuuritason järjestö Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS).

RSS on tunnettu khakihousuihin ja valkoisiin paitoihin pukeutuneiden vapaaehtoistensa sotilaallisista marssiharjoituksista, mutta järjestön merkitys on pintaa syvemmällä. Se läpäisee suuren osan Intian yhteiskunnasta pyörittäen muun muassa kouluja, sairaaloita ja ammattiliittoja. Tähän jättiläisjärjestöön verrattavaa toimijaa on vaikea keksiä mistään muusta maasta.

RSS-hindujärjestön vapaaehtoiset osallistuivat marssille Ahmedabadin kaupungissa Gujaratin osavaltiossa Intiassa lokakuussa 2018. Kuva: Amit Dave / Reuters

Teekauppiaan poika Modi lähti RSS:n toimintaan kahdeksanvuotiaana ja ponnisti sen kautta politiikkaan.

RSS oli keskeinen tekijä tapahtumassa, joka edustaa ehkä Gujaratin mellakoitakin merkittävämpää taitekohtaa Intian uskonryhmien suhteiden rapautumisessa.

Vuonna 1992 RSS:n ja BJP:n yllyttämät hindut tuhosivat lähes 500 vuotta vanhan Baburin moskeijan Ayodhyan kaupungissa Uttar Pradeshin osavaltiossa. Moni hindu uskoo, että Vishnu-jumalan ilmentymä Rama syntyi Ayodhyassa ja että moskeijan paikalla oli alun perin hindutemppeli.

Moskeijan tuhoaminen lietsoi ympäri maata mellakoita, joissa kuoli arviolta parituhatta ihmistä, enimmäkseen muslimeja.

Väkivaltaisuudet eivät haitanneet BJP:n suosiota. Vuonna 1996 se nousi ensi kertaa valtaan.

Intian korkein oikeus hyväksyi hindutemppelin rakentamisen tuhotun moskeijan paikalle vuosikausien pohdinnan jälkeen viime marraskuussa.

Hindunationalistit myös kirjoittavat Intian historiaa uusiksi kuvaten Indusjoen laakson muinaisen kulttuurin hindulaisena. Valtavirran historiantutkimus ei tue hallituksen ajamaa näkemystä, jonka ilmiselvä tarkoitus on pönkittää tulkintaa Intiasta hinduille kuuluvana maana.

Lue myös: Intian hallitus satuilee muinaisen kulttuurin lentokoneista ja geenitekniikasta – hindunationalistit haastavat myös tiedeyhteisön tulkinnan intialaisten alkuperästä ja Euroopan kielten synnystä

Viime vuosina BJP:n johtamat osavaltiot ovat muuttaneet runsaasti muslimitaustaisia paikannimiä ”hindulaisemmiksi”. Monet näistä nimistä juontavat juurensa Baburin moskeijan tavoin islaminuskoisten suurmogulien kaudelle. Heidän valtakuntansa kattoi lähes koko Intian niemimaan 1600- ja 1700-luvulla, vaikka enemmistö alamaisista oli hinduja. Hindunationalistit kuvaavat mogulit vieraina valloittajina.

Erityisen paljon nimenmuutoksia on tehty parinsadan miljoonan asukkaan Uttar Pradeshissa. Osavaltiota johtaa BJP:n hindusaarnaaja ja askeetikko Yogi Adityanath, joka on julistanut varautumista uskonsotaan.

Helmikuun alussa hän kutsui uuden kansalaisuuslain vastustajia terroristeiksi, jotka yrittävät estää Intian nousun maailmanmahdiksi. Hän sanoi, että näille pitäisi ”syöttää luoteja”.

Hän on suosikkiehdokkaita Modin seuraajaksi Intian pääministerinä.

Laajin väkivalta-aalto vuosi­kymmeniin muutti Delhin kadut sota­tantereeksi: Hindujen ja muslimien yhteen­otoissa on kuollut yli 20 ihmistä

Intian hallitus valjasti Gandhin puolustamaan muslimeja syrjivää kansalaisuuslakia, vaikka mielen­osoittajien silmissä kansallis­sankari edusti kaikkea muuta

Intian ulkoministeri paljastaa Gandhin patsaan Helsingissä ja vastaa HS:n haastattelussa uutisiin kashmirilaisten kiduttamisesta: ”Uskon, että kyse on suurelta osin suuresta liioittelusta”

Mies Kashmirista saattaa jakaa sinunkin sanoma­lehtesi: Hän kertoo, miksi vanhoilla koti­kulmilla voisi puhjeta vaarallinen yhteenotto

Tiedätkö, mikä on Prayagraj? Ei moni muukaan, ja syy on Intian valta­puolueen, joka omii maan historiaa pyyhkimällä pois islamilaisia paikannimiä

Intian hallitus satuilee muinaisen kulttuurin lentokoneista ja geenitekniikasta – hindunationalistit haastavat myös tiedeyhteisön tulkinnan intialaisten alkuperästä ja Euroopan kielten synnystä

Seuraa uutisia tästä aiheesta