Ruotsi on paratiisi sairastelevan lapsen vanhemmalle: viikko palkallista vapaata yhdellä klikkauksella - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kolumni

Ruotsi on paratiisi sairastelevan lapsen vanhemmalle: viikko palkallista vapaata yhdellä klikkauksella

Sairaan lapsen hoitotuki on ruotsalaisille niin rakas, että sen pohjalta on kehitetty kaksikin uutta sanaa, kirjoittaa HS:n Tukholman kirjeenvaihtaja Petja Pelli.

Helmikuu aiheuttaa monissa perheissä vaikeuksia, kun sairasta lasta ei voi viedä päiväkotiin. Kuva: Markus Jokela / HS

Julkaistu: 27.2. 2:00

Tukholma

Helmikuu on sairastelukuukausi. Mahatauteja, flunssia, influenssoja. Työmailla ja konttoreissa rivit harvenevat jo ilman koronavirustakin.

Erityisesti helmikuu koettelee lapsiperheitä. Kuumeista lasta ei päiväkotiin voi viedä.

Ruotsissa helmikuu sai tämän vuoksi jo vuosia sitten uuden nimen. Februarista tuli lapsiperheiden suussa vabruari.

Nimi tulee Ruotsin Kelan eli Försäkringskassanin maksamasta vård av barn -tuesta. Tuki lyhentyy muotoon VAB. VAB on ruotsalaisille niin rakas, että kuun nimen lisäksi siitä on johdettu myös verbi: att vabba.

Vabbaaminen on sitä kun jäädään Försäkringskassanin tuella töistä kotiin sairasta lasta hoitamaan.

Ja mikä tuki se onkaan!

Suomen ja Ruotsin tukijärjestelmä on monilta osin samantasoinen, mutta tässä Ruotsi voittaa anteliaisuudellaan.

Suomessa tilapäistä hoitovapaata voi ottaa neljä päivää. Kela ei maksa siitä tukia, eikä työnantajankaan tarvitse lain mukaan noilta päiviltä palkkaa maksaa. Käytännöt vaihtelevat aloittain. Esimerkiksi kunta-alalla palkkaa saa kolmen päivän ajan.

Ruotsissa sen sijaan Försäkringskassan maksaa noin 80 prosenttia palkasta kaikilta päiviltä, kun vanhempi hoitaa alle 12-vuotiasta sairasta lastaan. Omalla ilmoituksella voi olla poissa kokonaisen viikon. Vasta sen jälkeen tarvitaan lääkärintodistus.

 Vuonna 2018 Ruotsissa pidettiin 6,9 miljoonaa vab-päivää.

Kaiken kaikkiaan näitä vab-päiviä on käytettävissä yhdellä vanhemmalla vuoden aikana 120. Moni työnantaja vielä täydentää palkkaa sataan prosenttiin asti.

Ilmoittaminen on tehty niin helpoksi kuin nykyaikaisella tekniikalla suinkin on mahdollista.

Ruotsalainen toimittajakollegani näyttää Försäkringskassanin kännykkäsovellusta: Siellä näkyvät hänen molemmat lapsensa ja kalenteri. Hän vain klikkaa kalenterista päivän, jolloin on kotona, ja tuet lähtevät matkaan. Työnantaja ei voi vabbaamista kieltää.

Osittain juuri haun helpottumisen vuoksi ruotsalaisten vab-päivien määrä on kasvanut vuodesta 2013 lähtien. Toki myös lasten määrä on kasvanut. Vuonna 2018 Ruotsissa pidettiin 6,9 miljoonaa vab-päivää, joista maksettiin tukia 614 miljoonan euron verran. Keskimäärin äidit käyttivät päiviä vuoden aikana yhdeksän ja isät seitsemän.

Myös osittainen vabbaus on mahdollista. Hoitovapaaksi voi klikata 1/4 päivästä, puolet päivästä tai 3/4 päivästä. Nämä vaihtoehdot ovat yhä suositumpia, mistä on seurannut ruotsin kielen jatkokehittelyä. Vabbauksen sijaan on mahdollista myös vobata.

Vobba on yhdistelmä sanoista jobba ja vabba. Englanninkieliselle yleisölle suunnatun ruotsalaisen The Local -lehden mukaan tämän verbin määritelmä on ”tehdä töitä kotoa, vaikka oletkin ottanut palkallisen vapaapäivän hoitaaksesi sairasta lastasi”.

Vobata voi sekä laillisesti että laittomasti. On ihan laillista ja monessa tapauksessa järkevää hakea tukea puolelle päivälle ja tehdä toinen puolikas työpäivästä etätöitä.

Laitonta sen sijaan on nostaa samaan aikaan täyttä tukea ja täyttä palkkaa. Sitäkin tapahtuu. Tukihuijaukset ovat olleet Ruotsissa keskustelun aihe viime vuoden lopulta asti, kun hallituksen tilaama raportti arvioi joulukuussa, että vuodesta 2005 lähtien Ruotsissa on kaiken kaikkiaan maksettu väärin perustein myönnettyjä sosiaalitukia noin 30 miljardin euron arvosta.

VAB on helppoutensa vuoksi yksi suosituista huijausväylistä. On tullut ilmi tapauksia, joissa perheen hiihtolomaa on jatkettu vab-päivillä.

Nyt alkuvuodesta on nähty uutisia myös ”suurimmista vab-huijareista”. Ennätystä pitää hallussaan örebrolainen nainen, joka oli hakenut tukea yhden vuoden aikana 136 kertaa. Försäkringskassan vaatii häneltä takaisin noin 54 000:ta euroa.

Kommentti: Suomeen on tulossa isäkuukausia jopa pappalandia Ruotsia enemmän