Kymmeniä loukkaantui Kreikan saarilla mielenosoituksissa, kun paikalliset asukkaat vastustivat pakolaiskeskuksen rakentamista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kymmeniä loukkaantui Kreikan saarilla mielenosoituksissa, kun paikalliset asukkaat vastustivat pakolaiskeskuksen rakentamista

Kreikka haluaa rakentaa turvapaikanhakijoille turvalliset tilapäiset majoitustilat, mutta paikalliset asukkaat vastustavat viranomaisten aikeita.

Lesboksen saaren asukkaat ja poliisi ottivat yhteen keskiviikkona lähellä aluetta, jonne on määrä rakentaa vastaanottotilat siirtolaisille. Kuva: COSTAS BALTAS / Reuters

Julkaistu: 26.2. 21:49

Kreikkalaisen Lesboksen saaren mellakkapoliisi käytti keskiviikkona kyynelkaasua hajottaakseen sadoista mielenosoittajista koostuvan joukon. Mielenosoittajat heittivät kiviä poliisia päin vastustaessaan pakolaiskeskuksen rakentamiselle saarella, kertoo muiden muassa Reuters.

Mielenosoittajat ottivat poliisin kanssa yhteen 26. helmikuuta lähellä Mantamadosin kaupunkia Lesboksen saarella. Kuva: Manolis Lagoutaris / AFP

Keskiviikkoiltana poliisi kertoi ainakin kymmenestä loukkaantuneesta mielenosoittajasta ja kymmenistä loukkaantuneista poliiseista.

Poliisin tiedottaja kertoi keskiviikkona, että joukko yritti lähestyä aluetta, jolla on määrä rakentaa tilapäismajoitus 7 000 turvapaikanhakijalle. Poliisi käytti kyynelkaasua, kun mielenosoittajat heittivät kiviä poliisia päin.

Lesboksen mielenilmaukset alkoivat tiistaina Mytilenen kaupungissa, jossa ihmisiä kokoontui vastustamaan hallituksen rakennusaikeita. The Guardian kertoi tiistaina, että asukkaat sytyttivät roska-astioita ja käyttivät ajoneuvoja ja roska-autoja tukkiakseen satamasta kulkevan tien ja estääkseen mellakkapoliisin ajoneuvojen ja kaivinkoneiden pääsyn saarelle.

Ihmiset osoittivat mieltään Mytilenen kaupungissa tiistaina. Kuva: COSTAS BALTAS

Maan hallitus päätti kaksi viikkoa sitten, että se nopeuttaa tilapäismajoituksen rakentamista helpottaakseen vakavasti ylikuormitettujen leirien tilapulaa viidellä kreikkalaisella saarella.

Maanantaina viranomaiset päättivät kaikessa hiljaisuudessa lähettää Lesbokselle ja Chiokselle rakennuskoneita ja satoja mellakkapoliiseja valvomaan rakennustyömaita.

Päätös raivostutti Egeanmerellä sijaitsevien saarien asukkaat. Yli tuhat ihmistä on vastustanut tilapäismajoituksen rakentamista Lesboksella.

Maan hallitus lähetti mellakkapoliiseja Lesbokselle vahtimaan uusien vastaanottotilojen rakentamista saarella. Kuva: Manolis Lagoutaris / AFP

Hallituksen tiedottaja Stelios Petsas pyysi tiistaina kansalaisilta ymmärrystä. Petsas sanoi, että hallituksen piti toimia koronaviruksen puhkeamisesta johtuvien riskien vuoksi. Hänen mukaansa nykyisissä ylikansoitetuissa leireissä ei voida tehdä terveystarkastuksia.

Poliisi käytti kyynelkaasua mellakoiden rauhoittamiseksi. Kuva: Manolis Lagoutaris / AFP

Myös Chioksen saarella poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen. Keskiviikkona 2 000 asukasta järjesti protestin, jonka aikana useita mielenosoittajia rynnisti saarella sijaitsevaan hotelliin, jossa poliisin lisävoimia on majoittunut. Hyökkäyksen seurauksena kahdeksan poliisia loukkaantui.

Kreikan viranomaiset perustelevat rakennuspäätöstään sillä, että kunnolliset tilat tarjoaisivat suojaa sekä siirtolaisille että paikallisasukkaille.

Saarien lisäksi Manner-Kreikassa on 30 leiriä. Sekä saarien että mantereen leirit ovat täynnä.

HS kertoi tässä jutussa tammikuussa Lesboksella sijaitsevan Morian leirin karuista oloista. Leiri on Euroopan suurin siirtolaisten keskittymä ja siellä on yli 17 000 ihmistä. Leirillä asuu myös 5 000 lasta, joista monet ilman vanhempia.

Paikalliset asukkaat sanovat pelkäävänsä, että väliaikaiseksi tarkoitetuista majoitustiloista tulee pysyviä. He ovat myös ilmaisseet huolensa saarista, joille on saapunut tuhansia siirtolaisia vuoden 2015 puhjenneen pakolaiskriisin jälkeen.

Morian leiri oli alunperin suunniteltu 3 000 turvapaikanhakijalle, mutta nyt leirillä asuu jo 17 000 ihmistä. Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Egeanmeren saaret ovat osa tuhansien Afrikasta ja Lähi-idästä pakenevien siirtolaisten käyttämää reittiä matkalla Eurooppaan.

Vuonna 2015 yli miljoona ihmistä pakeni Lähi-idästä ja sen ulkopuolelta Turkin kautta Kreikkaan ja muihin Eurooppaan maihin.

Morian leiri Lesboksen saarella helmikuussa. Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Pääkirjoitus|Italia ja Kreikka saavat taas edullista lainaa, koska maakohtaisia riskejä ei haluta nähdä

Seuraa uutisia tästä aiheesta