Putin: Venäjä suunnitteli presidentin kaksoisolennon käyttöä 2000-luvun alussa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Putin: Venäjä suunnitteli presidentin kaksoisolennon käyttöä 2000-luvun alussa

Venäjän presidentti kertoi suunnitelmista uutistoimisto Tassin haastattelusarjassa.

Julkaistu: 27.2. 13:05, Päivitetty 28.2. 10:44

Venäjän presidentinhallinto suunnitteli Vladimir Putinin kaksoisolennon käyttöä 2000-luvun alussa. Putin kertoi asiasta uutistoimisto Tassin haastattelussa torstaina.

Presidentin mukaan hän kuitenkin torjui ajatuksen.

”Ajatus tuotiin esiin, mutta kieltäydyin kaksoisolennostani”, Putin sanoi toimittaja Andrei Vandenkolle tämän toimittamassa ”20 kysymystä Putinille” -haastattelusarjassa.

”Silloin olivat pahimmat ajat terrorisminvastaisessa taistelussa.”

Putinin mukaan kaksoisolentoa olisi käytetty julkisissa esiintymisissä ja paikoissa, joissa presidentin turvallisuus olisi ollut vaarassa. Kaksoisolentoa ei Putinin mukaan kuitenkaan koskaan värvätty.

Putin aloitti syksyllä 1999 toisen Tšetšenian sodan ollessaan vielä pääministeri. Hänen ensimmäistä presidenttikauttaan sävyttivät lukuisat terrori-iskut, kuten Dubrovka-teatterin panttivankikaappaus vuonna 2002 ja Beslanin koulun verilöyly vuonna 2004.

Kaksoisolento-väitteitä on esitetty tavan takaa. Kremlin tuolloinen turvallisuuspäällikkö ja Putinin pitkäaikainen kumppani Jevgeni Murov vastasi väitteisiin Tassin haastattelussa vuonna 2000, että puheet ovat ”myytti ja hölynpölyä”.

Murovin mukaan kaksoisolennon käyttäminen olisi merkinnyt, että Kremlin turvallisuusjärjestelyt ovat epäonnistuneet. Ilmeisesti Murov tai joku hänen alaisistaan on ajatuksen presidentille kuitenkin esittänyt.

Vandenkon haastattelusarja valtiollisen uutistoimiston sivuilla juhlistaa Putinin 20-vuotista valtakautta. Hänet valittiin Venäjän presidentiksi ensimmäisen kerran vaaleissa 26. maaliskuuta 2000.

Oikaisu 28.2. kello 10.40: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että toinen Tšetšenian sota olisi alkanut vuonna 2000. Sota alkoi 1999.

Seuraa uutisia tästä aiheesta