Britannia lähtee kovalla omalla linjalla kauppaneuvotteluihin EU:n kanssa: Boris Johnsonin kiistanalaiset ohjeet julki - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Britannia lähtee kovalla omalla linjalla kauppaneuvotteluihin EU:n kanssa: Boris Johnsonin kiistanalaiset ohjeet julki

Britannia ei halua noudattaa enää jatkossa EU:n vähimmäissääntöjä. EU:lle tämä on taas kynnyskysymys.

Britannian pääministeri Boris Johnson. Kuva: Paul Ellis / REUTERS

Julkaistu: 27.2. 13:20, Päivitetty 27.2. 18:02

Lontoo

Britannian konservatiivihallitus julkisti torstaina päälinjansa, joilla se lähtee EU:n ja Britannian välisiin kauppaneuvotteluihin.

Britannian päätavoite on laaja vapaakauppasopimus, joka kattaisi kaiken kaupan.

”Tavoitteenamme on samantyyppinen sopimus kuin mitä EU on jo solminut viime vuosina Kanadan ja muiden ystävämaiden kanssa”, brittihallitus ilmoitti saatesanoissaan.

Britannia haluaa myös erillisen sopimuksen muun muassa kalastuksesta, yhteistyöstä rikosasioista, energiayhteistyöstä sekä lentoliikenteestä.

EU-alusten pääsystä Britannian kalavesille Britannia haluaa neuvotella jatkossa vuosittain. Tavoitteena olisi näin samantyylinen järjestelmä kuin mitä EU:lla on Norjan kanssa. Automaattista kalastusoikeutta EU:lla ei tule enää olemaan.

Britannia ei sen sijaan tavoittele erillistä sopimusta ulko-, turvallisuus- ja puolustusyhteistyöstä. Britannian mielestä kaikkea ei tarvitse niitata sopimusmuotoon.

Britannia ei halua jatkaa myöskään eurooppalaisen pidätysmääräyksen käyttöä rikollisten luovutuksessa. Sen sijaan tavoitteena on samantyylinen luovutusjärjestely kuin mitä EU soveltaa Norjan ja Islannin kanssa.

Neuvottelut EU:n ja Britannian uudesta suhteesta alkavat ensi viikolla, ja niistä odotetaan monimutkaisia ja vaikeita. EU-maat julkistivat omat neuvotteluohjeensa jo tiistaina.

Britannian pääministeri Boris Johnson on jo aiemmin ilmoittanut, että Britannia ei aio enää jatkossa alistua EU-sääntöihin.

Tämän toisti torstaina myös ministeri Michael Gove, joka esitteli neuvottelulinjauksia puolityhjälle alahuoneelle:

”Halumme parhaan mahdollisen kauppasopimuksen, mutta emme suvereniteettimme hinnalla.”

Britannia haluaa nyt täyden kontrollin omista laeistaan sekä poliittisesta toiminnastaan ja säännöistään.

EU-maat sen sijaan vaativat niin sanottuja tasavertaisia toimintaedellytyksiä eli reilua kilpailua. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Britannia sitoutuisi brexitin siirtymäajan jälkeenkin EU:n vähimmäistasoon kuluttaja-, ympäristö- ja työlainsäädännössä sekä valtiontuissa.

Vähimmäistasosta sovittiin jo viime lokakuussa, kun EU-maat ja Britannia antoivat poliittisen julistuksen tulevasta suhteestaan. Julistus on osa erosopimuspakettia, mutta se ei sido juridisesti.

Torstaisen brittilinjaus tulkitsee neuvottelutavoitteiden olevat sopusoinnussa syksyllä sovitun poliittisen julistuksen kanssa.

Johnsonin mukaan Britannia haluaa säilyttää mahdollisimman korkeat standardit. Britannia ei kuitenkaan hyväksy sitä, että EU:n tulevasta lainsäädännöstä tulee mittatikku, jota myös Britannian pitäisi noudattaa.

Brittihallitus aikoo arvioida alkukesästä, ovatko neuvottelut EU:n kanssa edenneet odotetusti. Jos näin ei ole, Britannia alkaa lisätä valmistelujaan sen varalle, että brexitin siirtymäkausi päättyy ilman kauppasopimusta.

Vastaavantyylisen varoituksen väliaika-arvioista antoi tiistaina EU-puolen pääneuvottelija Michel Barnier. Barnier aikoo seurata, kuinka Britannia on täyttänyt erosopimukseen liittyvät ehdot.

Konservatiivipuoluetta lähellä oleva The Telegraph -lehti raportoi jo keskiviikkoiltana, että Johnsonin mielestä poliittinen julistus joutaa mennä.

Yhtenä perusteluna on kansan tahto eli konservatiivipuolueen joulukuinen vaalivoitto. Tiukkaa brexit-linjaa vetävät konservatiivit saivat parlamenttivaaleissa alahuoneeseen 80 kansanedustajan enemmistön.

Brittihallitus katsoo myös, että sille kuuluu sama oikeus päättää omista laeistaan kuin muillekin kolmansille maille, jotka ovat EU:n läheisiä kauppakumppaneita.

”EU on kunnioittanut kauppasopimuksissa muidenkin suurten talouksien kuten Kanadan ja Japanin itsemääräämisoikeutta. Haluamme vain samaa”, Downing Streetin viestintä twiittasi jo tiistaina.

EU:n mielestä taas Britannia ei voi saada vapaakauppasopimusta samoilla ehdoilla kuin esimerkiksi Kanada.

Syynä on Britannian maantieteellinen sijainti aivan EU:n sisämarkkinoiden vieressä sekä EU:n ja Britannian välisen kaupan suuri volyymi. EU:n pääneuvottelija Barnier huomautti tiistaina, että EU:n kauppa Britannian kanssa on noin kymmenkertainen verrattuna Kanada-kauppaan.

EU pelkää, että täysin omilla säännöillään pelatessaan Britannia saisi kohtuutonta etua.

Britannia erosi EU:sta tammikuun 31. päivänä. Brexitin siirtymäaika jatkuu kuitenkin vuoden loppuun.

Siirtymäaikana Britannian säilyy EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa. Brexitiä ei näin huomaa vielä käytännössä.

Sopimus tulevasta kaupasta pitäisi saada kasaan syksyllä, jotta se ehditään saattaa voimaan vuoden loppuun mennessä. Sekä EU että Britannia tavoittelevat vapaakauppaa ilman tulleja ja kiintiöitä.

Kauppaneuvottelujen alkuun kuuluu paljon pullistelua, kun osapuolet yrittävät ottaa henkisen yliotteen toisistaan.

EU-mailta lähtölaukaus kauppaneuvotteluille Britannian kanssa: ”On pysyttävä valppaana”