Kun Youtube-tähti Juri Dud puhuu hivistä tai Stalinista, muukin Venäjä puhuu – Youtube hermostuttaa Venäjällä jo vallanpitäjiäkin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kun Youtube-tähti Juri Dud puhuu hivistä tai Stalinista, muukin Venäjä puhuu – Youtube hermostuttaa Venäjällä jo vallanpitäjiäkin

Youtubeen siirtyneen ammattitoimittaja Juri Dudin pari viikkoa sitten julkaisemaa videota hivistä on katsottu jo yli 15,5 miljoonaa kertaa. Monet muutkin hänen videonsa keräävät 10–20 miljoonaa näyttöä.

Suosittua Youtube-kanavaa pyörittävä venäläistoimittaja Juri Dud televisiokanava MTV Russian 20-vuotisjuhlissa syyskuussa 2018. Kuva: Sergei Bobylev / TASS

Julkaistu: 28.2. 2:00, Päivitetty 28.2. 8:03

Moskova

Venäjällä on pari viikkoa puhuttu paljon hi-viruksesta.

Samalla hiviin liittyviä Google-hakuja on tehty 14 kertaa tavallista enemmän. Useissa kaupungeissa hiv-testeihin tulleiden määrä on moninkertaistunut. Kotitestauspakkaukset ovat loppuneet apteekeista.

Vallanpitäjienkin edustajat ovat kommentoineet hiviä, vaikka he yleensä pysyvät asiasta hiljaa.

Tähän kaikkeen on yksi syy: Venäjän tunnetuimpiin kuuluva Youtube-tähti Juri Dud teki kanavalleen videon Venäjän hiv-epidemiasta. Se julkaistiin toissa viikon tiistaina. Sen jälkeen sitä on katsottu jo yli 15,5 miljoonaa kertaa.

Internetin asema on vahvistunut Venäjällä nopeasti. Viime vuonna sitä käytti jo 79,8 prosenttia aikuisväestöstä.

Erityisen näkyvä rooli on videopalvelu Youtubella. Se on Venäjän kolmen suosituimman sivuston joukossa Google- ja Yandex-hakukoneiden kanssa, yleensä kolmantena mutta joinain kuukausina toisena. Se on myös Venäjän toiseksi suosituin mobiilisovellus Whatsappin jälkeen.

Sen kirkkaimpia tähtiä on Juri Dud. Hänen kanavallaan on lähes 6,9 miljoonaa tilaajaa ja määrä kasvaa koko ajan. Videot keräävät järjestään miljoonia katselukertoja, monet 10–20 miljoonaa, ja nousevat usein yleiseen keskusteluun.

Dud, 33, on Moskovan valtionyliopistosta valmistunut ammattitoimittaja, joka toimi pitkään suuren Sports.ru-urheilu-uutissivuston päätoimittajana.

Youtube-kanavansa hän avasi helmikuussa 2017. Siitä tuli nopeasti suosittu, kolmessa ja puolessa kuukaudessa tilaajia oli jo 800 000.

Dud ei tosin ole tavanomainen videobloggari. Hänellä on ennemminkin haastatteluohjelma, jota esitetään Youtubessa. Se on ammattimaisesti tehty ja kuvattu nopeine leikkauksineen, efekteineen ja logoineen.

T-paitaan, revittyihin farkkuihin ja tennareihin pukeutunut Dud haastattelee vieraakseen saapuneita julkkiksia, muusikoita, poliitikkoja ja vallanpitäjien lähellä olevia, usein kysymyksiä älypuhelimeltaan lukien.

Monet kysymykset ja osa vieraista ovat sellaisia, joita vallanpitäjien kontrolloimilla isoilla televisiokanavilla ei nähdä.

Juri Dud (oik.) aikakauslehti GQ:n Venäjän-version gaalassa syyskuussa 2019. Kuva: Sergei Bobylev / Tass

Dud ei juuri anna haastatteluja. Hänhän voi sanoa haluamansa omalla kanavallaan, jonka useimmat videot keräävät enemmän katsojia kuin television uutislähetykset.

Sen hän kuitenkin on kertonut, että pitää itseään etupäässä toimittajana ja itsenäisyyttään tärkeänä.

”Venäjällä televisio on selvästi kuollut lopullisesti. On kuitenkin todella paljon fiksuja ihmisiä, jotka haluavat katsoa vapaampaa ja vähemmän rajoitettua sisältöä”, Dud arveli suosionsa syyksi aikakauslehti GQ:n videohaastattelussa.

Hänen mukaansa videot myös erottuvat sekä sisällöltään että ulkoasultaan, koska ne ovat ammattilaisten tekemiä. Sekin auttaa, että Youtube suositteli hänen videoitaan aiemmin samoista teemoista kiinnostuneille.

Dud kuvailee itseään liberaaliksi, jolla on kolme poliittista vaatimusta: rehelliset vaalit, riippumaton oikeuslaitos ja vallanpitäjien vaihtuvuus. Hän sanoo pitävänsä Venäjää eurooppalaisena maana, jossa demokratia on täysin mahdollinen.

Hän ei kuitenkaan pidä itseään osana Moskovan liberaaleja, eikä hän ole säästynyt heidän kritiikiltään. Monet heistä arvostelevat hänen haastattelujaan pehmeiksi. Heidän mukaansa hän jättää joskus kysymättä ilmiselviä ja tärkeitä kysymyksiä.

Haastatteluja enemmän huomiota ovat kuitenkin saaneet Dudin pitkät videot, joita hän kutsuu dokumenteiksi. Niistä viimeisin on hiv-video, joka kestää 108 minuuttia.

Se ei ole ainoa laajaa keskustelua herättänyt dokumentti. Viime keväänä Dud julkaisi 137 minuuttia kestäneen videon Kolyma – pelkomme isänmaa, joka kertoi neuvostodiktaattori Josif Stalinin vainoista ja niiden yhä jatkuvista vaikutuksista.

Mielipidemittauksesta oli selvinnyt, että lähes puolet 18–24-vuotiaista venäläisistä – eli Dudin tärkeästä kohderyhmästä – ei ollut kuullut Stalinin vainoista. Dud sanoi halunneensa muistuttaa heitä menneisyydestä, mutta myös selvittää, miksi hänen vanhempiensa sukupolvi kehottaa yhä ”pitämään pään alhaalla”.

Kolymaa on katsottu jo 19 miljoonaa kertaa.

Dudin hiv-video kertoo sekin vähän puhutusta isosta aiheesta. Monet asiantuntijat ovat jo pitkään kuvailleet Venäjän hiv-tilannetta epidemiaksi.

Yli miljoonalla venäläisellä on hiv. Väestöön suhteutettuna määrä on kymmenkertainen Suomen tartuntamäärään verrattuna ja kansainvälistä huippuluokkaa. Lisäksi asiantuntijoiden mukaan jopa puoli miljoonaa ihmistä voi kantaa sitä tietämättään.

Asiantuntijat ja aktivistit myös sanovat, että tilannetta pahentaa puhe perinteisistä arvoista. Kouluissa ei anneta ehkäisyvalistusta, eikä suonensisäisten huumeiden käyttäjille tarjota korvaushoitoa.

Dudin videolla puhutaan paljon suojautumisesta, mutta iso aihe on hiv-potilaiden kokema syrjintä. Siksi videolla puhutaan myös siitä, miten hiv ei tartu.

Monille venäläisille tämä kaikki on uutta.

Dud ei toki ole ainoa suosittu videobloggaaja. Venäjällä on yli 500 sellaista Youtube-kanavaa, joilla on yli miljoona tilaajaa. Yli 100 000 tilaajan kanavia on lähes 6 000.

Suosituimmat keskittyvät lasten viihteeseen. Joillakin niistä on lähes 50 miljoonaa tilaajaa.

Useimmat kanavat on epäpoliittisempia kuin Dud, mutta osa selvästi poliittisempia. Esimerkiksi Venäjän näkyvimmällä oppositiopoliitikolla Aleksei Navalnyillä on kaksi Youtube-kanavaa, joilla on yhteensä 4,6 miljoonaa tilaajaa.

Navalnyille ja hänen järjestölleen Youtube onkin tärkeä kanava julkistaa korruptioselvityksiään. Hänen tunnetuin videonsa on vuonna 2017 julkaistu Hän ei ole teille mikään Dimon, jolla Navalnyi syytti silloista pääministeriä Dmitri Medvedeviä laajasta korruptiosta.

Video johti mielenosoituksiin, joihin osallistui paljon nuoria. Viranomaiset painostavat jo ainakin 33 miljoonaa katselukertaa keränneen videon poistamista, mihin Navalnyi ei ole suostunut.

Televisio on ollut Venäjällä pitkään tärkein uutislähde. Venäjän presidentti Vladimir Putin ottikin valtakunnalliset televisiokanavat haltuunsa pian noustuaan valtaan parikymmentä vuotta sitten.

Televisio on toki edelleen tärkeä viestin, mutta sen merkitys on laskenut. Alle 24-vuotiaista enemmistölle internet on jo tärkein uutislähde.

Olennaista on kuitenkin se, että myös luottamus televisioon on heikentynyt selvästi. Mielipidemittauslaitos Levada-keskuksen mukaan televisioon luottaa uutislähteenä nykyisin noin 55 prosenttia venäläisistä, kun vuosikymmen sitten luku oli 80 prosenttia.

Ei siis ihme, että vallanpitäjät pyrkivät selvästi kiristämään otettaan internetistä, joka oli pitkään Venäjällä hyvin vapaa. Se on edelleen verrattain vapaa.

Venäjän vallanpitäjät havahtuivat internetin uhkaan kunnolla loppuvuodesta 2011, kun Moskovassa puhkesi mielenosoituksia duumanvaalien vilppiä vastaan. Samaan aikaan Lähi-idässä eteni niin sanottu arabikevät, jossa sosiaalisella medialla oli iso rooli.

Sen jälkeen vallanpitäjät ovat koko ajan tiukentaneet otettaan internetistä.

Venäjä ei ole kuitenkaan saanut yrityksistään huolimatta suurimpia kansainvälisiä toimijoita siirtämään servereitään Venäjälle. Sen sijaan internetin infrastruktuurin vallanpitäjät ovat saaneet valvontaansa.

Samalla on säädetty laveita lakeja, joiden perusteella yksittäisiä käyttäjiä on rangaistu. Sillä on ollut pelotteluvaikutus, kun kukaan ei tiedä, mistä voi joutua vaikeuksiin. Tosin kovat otteet ovat herättäneet myös närää.

Kiinalaistyylisen ”suuren palomuurin” rakentaminen olisi Venäjälle hankalaa. Tavoitteena näyttääkin olevan ennemminkin tehdä kupla, sanoo Venäjän internetkontrollia tutkinut tietokirjailija Andrei Soldatov.

”Rauhallisena aikana pyritään tarjoamaan venäläisiä vaihtoehtoja, kriisissä voidaan sitten ottaa kovemmat keinot käyttöön”, Soldatov sanoo.

Youtuben suosiosta huolimatta valtaosa venäläisistä käyttää venäläisiä palveluita, joten niiden kontrollia on lisätty. Samalla on kehitetty houkuttelevia palveluita.

Laki niin sanotusta suvereenista interenetistä kuuluu kovempiin otteisiin. Sen nojalla venäläisten internetpalveluntarjoajien on otettava käyttöön viranomaisen toimittamat laitteistot, joiden kautta liikenne kulkee. Se mahdollistaa esimerkiksi jonkin maakunnan eristämisen internetistä.

Vallanpitäjät myös yrittävät toimia aiempaa enemmän netin säännöillä. Esimerkiksi suosittuja vloggaajia on yritetty houkutella ”partnereiksi”.

Dud puolestaan on jo sen verran suosittu, että silloin tällöin hänen kylkeensä on hyvä liimautua. Duuma ilmoitti katsovansa Dudin hiv-videon, Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi nähneensä sen ja pitäneensä sitä hyvänä.

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Aleksei Kudrin puolestaan kehui sitä Twitterissä ”tärkeäksi” ja huomautti hivin olevan Venäjälle paljon isompi uhka kuin koronaviruksen.

Tosin tällä kertaa eliitin kommentointia todennäköisesti lämmitti se, että Putin oli jo viime vuoden lopulla antanut määräyksen tehostaa toimia hiviä vastaan. Tieto tuli julkisuuteen Kommersantin uutisesta, Dudin videon jälkeen.

Juri Dud, 33

Venäläinen toimittaja, jolla on suosittu Youtube-kanava.

Haastattelee kanavallaan julkisuuden henkilöitä, myös vallanpitäjiin kriittisesti suhtautuvia.

Eniten huomiota ovat saaneet pitkät dokumenttivideot.

Venäjä testaa, voiko se irrottautua kansainvälisestä internetistä

Venäjä on jo pystyttämässä ”suvereenia internetiä” Nokian entisen Venäjän-johtajan johdolla