Slovakialaistoimittajan murhan tilaajaksi epäilty liikemies tuomittiin 19 vuodeksi vankeuteen tv-kanavan huijausyrityksestä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Slovakialaistoimittajan murhan tilaajaksi epäilty liikemies tuomittiin 19 vuodeksi vankeuteen tv-kanavan huijausyrityksestä

Tuomio tuli vain päiviä ennen Slovakian parlamenttivaaleja, joiden toivotaan tuovan maalle uuden suunnan ilman korruptiota.

Raskaasti aseistautuneet poliisit toivat Marián Kočnerin oikeuteen tammikuussa. Kuva: Vaclav Salek / ZUMA

Julkaistu: 27.2. 20:52

Noin viikko sitten tuhannet slovakialaiset kokoontuivat Bratislavan keskustassa muistamaan toimittaja Ján Kuciakia ja hänen puolisoaan Martina Kušnírováa murhien toisena vuosipäivänä. Pariskunta ammuttiin kotonaan helmikuussa 2018.

Keskiviikkona murhien tilaajaksi epäilty miljonääri ja liikemies Marián Kočner tuomittiin 19 vuoden vankeusrangaistukseen toisessa oikeudenkäynnissä, kertovat uutistoimisto AFP ja Reuters. Kočnerin ja hänen rikoskumppaninsa Pavol Ruskon todettiin väärentäneen velkakirjoja 69 miljoonan euron edestä. Myös Rusko sai 19 vuoden tuomion.

Rahat oli tarkoitus huijata tv-kanava Markizalta, jonka johtaja Rusko oli ollut. Velkakirjat väärennettiin näyttämään siltä, että Rusko olisi allekirjoittanut ne ollessaan vielä yhtiön johtaja vuonna 2000. Hän on myös Slovakian entinen talousministeri.

Rusko ja Kočner kiistävät syytteet. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, ja molemmat aikovat valittaa päätöksestä.

Kuciak oli tutkinut maan poliitikkoihin kytkeytyvää korruptiota ja kirjoittanut myös Kočnerin liiketoimista. Murhista syytetään viittä henkilöä, joista yksi tuomittiin joulukuussa tunnustamisen jälkeen 15 vuoden vankeuteen. Hän oli toiminut murhatilauksen välikätenä.

Ihmiset muistivat Ján Kuciakia ja Martina Kušnírováa murhien ensimmäisenä muistopäivänä Bratislavassa vuonna 2019. Kuva: David W Cerny / Reuters

Neljän muun syytetyn tuomioista päätetään todennäköisesti huhtikuussa. Murhan toteuttanut mies on myös myöntänyt syyllisyytensä.

Kuciakin ja hänen puolisonsa murhat johtivat mielenosoituksiin ja poliittiseen kriisiin, minkä seurauksena pääministeri Robert Fico Smer-puolueesta erosi. Kočnerin puhelimesta löydetyt viestit paljastivat, että liikemiehellä oli tiiviit välit Ficon lisäksi useisiin muihin poliitikkoihin, kertoo verkkolehti Politico.

Slovakiassa äänestetään lauantaina parlamenttivaaleissa. Murhatutkinta paljasti laajalle levittäytyneen korruption, mikä on järkyttänyt slovakialaisia. Vaalien toivotaan tuovan maalle uutta suuntaa, mutta mielipidemittausten perusteella jo vuosikausia hallinnut keskustavasemmistolainen Smer on yhä suosituin, selviää Politicon tiedoista.

Korruptiota tutkinut toimittaja murhattiin Slovakiassa, yksi syytetyistä sai 15 vuoden vankeustuomion

Entinen sotilas tunnusti slovakialaisen toimittajan ja hänen puolisonsa murhat: ”Minä ammuin häntä rintaan”