Skotlanti lupaa ilmaiset kuukautissiteet ja tamponit kaikille ensimmäisenä maailmassa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Skotlanti lupaa ilmaiset kuukautissiteet ja tamponit kaikille ensimmäisenä maailmassa

Lakiesitys hyväksyttiin yksimielisesti. Aiemmin Skotlanti on jo myöntänyt ilmaiset kuukautistuotteet opiskelijoille.

Britanniassa monilla naisilla on vaikeuksia maksaa kuukautissuojia. Skotlanti on pyrkinyt helpottamaan tilannetta uusien lakien avulla. Kuva: Jane Barlow / Getty Images

Julkaistu: 27.2. 22:11

Skotlannista on tulossa todennäköisesti ensimmäinen alue, joka takaa ilmaiset kuukautissuojat ja tamponit kaikille niitä tarvitseville, kertoo CNN. Skotlannin parlamentti hyväksyi tiistaina lakiesityksen, jota kannatti 112 edustajaa, yksi oli poissa, eikä kukaan vastustanut.

Ilmaisten kuukautistuotteiden kustannukseksi on arvioitu 24 miljoonaa puntaa eli noin 28 miljoonaa euroa vuodessa.

Skotlanti on jo aiemmin edistänyt kuukautistarvikkeiden saatavuutta. Vuonna 2018 hallitus myönsi kaikille opiskelijoille ilmaiset tarvikkeet. Viime vuonna hallitus myönsi lisärahoituksen, jotta tuotteita saisi esimerkiksi kirjastoista.

Muutosten taustalla on kuukautisköyhyys, josta kyselyjen mukaan kärsivät monet britit. BBC:n mukaan kymmenen prosenttia naisista Britanniassa ei ole kyennyt maksamaan kuukautistarvikkeitaan. 15 prosentilla on ollut vaikeuksia tuotteiden hankkimisessa ja 19 prosenttia on vaihtanut epäsopivampaan tuotteeseen kustannusten takia.

BBC kertoo, että käytännön toteutusta ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta alustavissa ehdotuksissa tarvikkeita voisi saada terveyskeskuksista, apteekeista ja opiskelupaikoista. Lisäksi tavoitteena on, että tuotteet voisi esimerkiksi lähettää tai noutaa.

Seuraavaksi parlamentin jäsenet voivat ehdottaa muutoksia lain sisältöön, minkä jälkeen laille pitää antaa vielä lopullinen hyväksyntä.

Kuukautistuotteiden kustannuksista on keskusteltu myös muissa maissa. Viime vuonna EU-parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa jäsenmaita kehotetaan poistamaan tamponivero.

Esimerkiksi Saksa luopui verosta marraskuussa.

Suomessa kuukautistuotteet kuuluvat 24 prosentin arvonlisäverokantaan. Sen sijaan esimerkiksi lääkkeet kuuluvat alennettuun kymmenen prosentin verokantaan.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisella kotitaloudella kuluu keskimäärin 12 euroa kuukaudessa terveyssiteisiin ja -tamponeihin. Suomessa tamponiveroa ei ole kuitenkaan vielä alennettu tai poistettu.

Saksa lopettaa ”tamponiveron” ja siirtää kuukautissuojat alennettuun arvonlisäverokantaan

Keskustelu ”tamponiverosta” jatkuu: Vihreiden kansanedustaja jätti asiasta kirjallisen kysymyksen

Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

Seuraa uutisia tästä aiheesta