Turkkilainen viranomainen: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä – turkkilais­medioiden mukaan satoja ihmisiä pyrkinyt kohti rajaa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Turkkilainen viranomainen: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä – turkkilais­medioiden mukaan satoja ihmisiä pyrkinyt kohti rajaa

Rajamaakunta Idlibissä taistelut yltyivät, kun yli 30 turkkilaissotilasta kuoli Syyrian hallinnon ilmaiskussa.

Maan sisäisten pakolaisten leiri Syyrian Idlibissä torstaina.

Maan sisäisten pakolaisten leiri Syyrian Idlibissä torstaina. Kuva: UMIT BEKTAS / Reuters

Julkaistu: 27.2. 23:57, Päivitetty 28.2. 12:19

Turkki ei aio enää estää syyrialaisten tuloa rajan yli Eurooppaan, kertoi turkkilainen viranomaislähde uutistoimisto Reutersille torstai-iltana. Myös uutistoimisto AFP kertoi perjantaina, että nimettömänä pysyttelevä viranomaislähde on kertonut, ettei Turkki enää aio pitää rajaa suljettuna niiltä pakolaisilta, jotka pyrkivät Eurooppaan.

Reutersille puhuneen viranomaisen mukaan Turkin poliisille sekä raja- ja rannikkovartiostolle on annettu käsky lopettaa toimet syyrialaisten rajanylityksen estämiseksi. Tietoa ei ole vahvistettu, ja viranomainen kertoi asiasta Reutersille nimettömänä.

Viranomaislähteiden mukaan Kreikka on vahvistanut valvontaansa rajojen läheisyydessä.

Lue lisää: Turkki sanoi päästävänsä syyrialaissiirtolaiset EU:hun, Suomen sisäministeriön mukaan epätavallista liikettä rajalla ei ole havaittu

Turkkilaiset mediat kertoivat perjantaina aamulla, että satoja ihmisiä olisi suunnannut kohti Turkin Euroopan puoleisia rajoja. Tietoa ei ole virallisesti vahvistettu mistään lähteistä. Myös Reutersin mukaan ihmisryhmiä on kuitenkin nähty suuntaamassa kohti Kreikan ja Bulgarian rajoja.

Turkkilaisen uutistoimiston DHA:n mukaan lähes 300 ihmistä, jotka ovat useampaa eri kansalaisuutta, olisi saapunut Kreikan rajan tuntumassa sijaitsevalle Edirnen alueelle Turkissa. DHA:n mukaan ihmiset ovat kertoneet saapuneensa rajojen läheisyyteen siksi, että ovat kuulleet uutisesta lopettaa rajanylitysten estäminen. Tämän lisäksi joitakin ihmisiä on uutistoimiston mukaan saapunut rannikolle läntisessä Turkissa pyrkimyksenään päästä Lesboksen saarelle Kreikassa.

Samaan aikaan Turkilla on lähes miljoonan pakolaisen joukko toisen rajansa takana Syyrian Idlibissä, jossa taistelut kiihtyivät torstaina. Yli 30 Turkin sotilasta kuoli Syyrian hallituksen joukkojen ilmaiskuissa Idlibissä, Turkin rajan tuntumassa. Turkkilaisen Hatayn rajamaakunnan hallinnon mukaan kuolleita oli 33.

Turkki on aloittanut kostotoimet: ”Kaikkia tietämiämme [Syyrian] hallinnon kohteita tulitetaan edelleen sekä ilmasta että maasta”, sanoi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin viestintäjohtaja Fahrettin Altun.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi Twitterissä, että Naton neuvosto järjestää perjantaina Turkin pyynnöstä kiireellisen kokoontumisen keskustellakseen Syyrian tilanteesta. Brysselissä järjestettävä kokous kutsuttiin koolle artiklan 4 nojalla. Sen mukaan maat voivat pyytää tällaista kokoontumista kokiessaan uhkaa turvallisuudelleen tai alueelliselle koskemattomuudelleen.

Turkki on lähettänyt tuhansia sotilaita ja sotakalustoa Idlibin alueelle taistelemaan Syyrian kapinallisten rinnalla Venäjän tukemia Syyrian joukkoja vastaan.

Perjantaina Turkki kertoi presidentin viestintäjohtajan Fahrettin Altunin välityksellä vaativansa sitä, ettei Idlibin yllä saisi enää lentää. Altunin mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi asettaa kielto alueella olevien siviilien suojelemiseksi.

Turkki tukee alueella useita kapinallisryhmiä. Venäjän tukemat Syyrian hallinnon joukot ovat puolestaan joulukuusta lähtien hyökänneet niitä vastaan Idlibin alueella. Väkivaltaisuudet Lounais-Syyriassa ovat pakottaneet lähes 950 000 ihmistä pakenemaan kodeistaan ja väliaikaisista turvapaikoistaan.

YK:n mukaan Syyrian ja Turkin rajaseudulle juuttuneiden pakolaisten määrä on yksi suurimmista koko yhdeksän vuotta kestäneen Syyrian sodan aikana. YK on arvioinut, että Idlibissä on käynnissä yksi Syyrian sisällissodan pahimmista kriiseistä. Myös muun muassa Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on varoittanut, että Idlibissä on suuren sodan vaara.

EU solmi Turkin kanssa maaliskuussa 2016 sopimuksen rajoittaakseen siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Turkin kautta Eurooppaan. Sopimuksen solmimisen jälkeen Eurooppaan tulleiden siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä väheni vuonna 2019 alle kymmeneen prosenttiin vuoden 2015 lukemista.

Turkin tuntumassa olevilla Kreikan saarilla pakolaiskeskukset ovat edelleen tupaten täynnä.

Lue myös: Idlibistä paenneet kertovat, millaista on elämä umpikujassa

Venäjä ja Turkki päättivät vuonna 2018 niin sanotun demilitarisoidun vyöhykkeen luomisesta Syyrian puolelle. Idlibissä sopimus on rikkoutunut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkojen ryhdyttyä Venäjän tuella valtaamaan kapinallisten viimeistä suurta linnaketta Idlibiä.

Iskut Turkin joukkoja vastaan ovat aiheuttaneet jännitteitä Turkin ja Venäjän välisiin suhteisiin. Yhdysvallat ilmoitti torstaina tukevansa Turkkia.

”Seisomme Nato-liittolaisemme Turkin rinnalla ja vaadimme Assadin hallintoa, Syyriaa ja Iranin tukemia joukkoja välittömästi lopettamaan halveksuttavan hyökkäyksensä”, Yhdysvaltain ulkoministerön edustaja sanoi lausunnossaan.

Taistelut alueella kiihtyivät torstaina sen jälkeen, kun Venäjän ja Turkin edustajat olivat tuloksetta keskustelleet tulitauon mahdollisuudesta. Venäjä moitti Turkkia ankarasti tulituen antamisesta Syyrian kapinallisjoukoille.

Pääkirjoitus|Syyrian Idlibiin on saatava nopeasti tulitauko, sillä alueesta on tullut siviileille kuolemanloukku

”Tuntuu, että kuolema tulee lähemmäs päivä päivältä” – Syyrian sodan viimeiseltä näyttämöltä paenneet kertovat, millaista on elämä umpikujassa

Ulkoministeri Haavisto Münchenin turvallisuuskonferenssissa: Syyrian Idlibissä on nyt suuren sodan vaara

YK: Syyriassa käynnissä maan sisällis­sodan yksi pahimmista kriiseistä, Idlibin kaupungista paennut lyhyessä ajassa yli 800 000 ihmistä

Presidentti Erdoğan: Turkki iskee Syyriaa vastaan ”kaikkialla”, jos Turkin sotilaita vahingoitetaan

Turkki uhkaa päästää pakolaiset Eurooppaan, jos sille ei anneta apua turvavyöhykkeeseen

Turkki sanoi päästävänsä syyrialais­siirtolaiset EU:hun, Suomen sisä­ministeriön mukaan epätavallista liikettä rajalla ei ole havaittu

Seuraa uutisia tästä aiheesta