Maailman terveysjärjestö nosti korona­viruksen riski­luokituksen ”erittäin korkeaksi” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Maailman terveysjärjestö nosti korona­viruksen riski­luokituksen ”erittäin korkeaksi”

Iranissa terveysviranomaisten mukaan koronavirukseen on kuollut yli 30 ihmistä. Tartuntoja raportoitu lähes 400. Kuitenkin BBC:n sairaalalähteet kertovat, että virukseen kuolleita on ainakin 210. Terveysministeriön tiedottaja on kiistänyt BBC:n tiedot.

Turisti käytti hengityssuojainta Roomassa perjantaina. Rooman maaliskuun lopulle asti tehdyistä hotellivarauksista noin puolet on peruttu. Kuva: Zucchi/ZUMA

Julkaistu: 28.2. 9:12, Päivitetty 29.2. 6:39

Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut uudenlaisen koronaviruksen globaalia riskiluokitusta ”erittäin korkeaksi”.

Riskiluokituksen muutoksesta kertoi WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus perjantaina Genevessä Sveitsissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen arvioi WHO:n nostaneen riskiluokitusta siksi, että se näkee viruksen laajemman leviämisen olevan mahdollista.

”Tämä liittynee siihen, että tartuntaketjuja on todettu monessa maassa ja tilanne on viime päivinä muuttunut nopeasti.”

”Erittäin korkea” on korkein taso, jonka WHO voi määrittää sen riskiluokituksessa. WHO:n Mike Ryan sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan, ettei pandemian julistaminen ole järkevää ainakaan toistaiseksi, kun maat yrittävät yhä pysäyttää rajoittaa viruksen leviämistä.

”Jos sanomme, että kyseessä on pandemia, käytännössä hyväksymme, että jokainen ihminen maapallolla altistuu virukselle. Data ei tue sitä ainakaan vielä”, Ryan sanoi.

Virus on jatkanut leviämistään Euroopassa, ja ensimmäisistä koronatartunnoistaan ilmoittivat Euroopassa uutistoimistojen mukaan ainakin Liettua ja Valko-Venäjä. Ruotsissa tartuntoja on vahvistettu tähän mennessä seitsemän. Myös Islannissa on vahvistettu ensimmäinen tartunta.

Uutistoimisto AFP kertoo, että sairastunut on noin 40-vuotias mies, joka oli juuri palannut matkaltaan Pohjois-Italiasta.

Ruotsalainen sanomalehti Aftonbladet kertoi perjantaina, että Ruotsissa on testattu viikon aikana viitisensataa ihmistä koronaviruksen varalta. Dagens Nyheterin mukaan Skånen yliopistollisessa sairaalassa osa näytteistä on otettu siten, että testattavat ovat istuneet autoissaan näytteenoton aikana.

Näytteitä on otettu myös Malmössä, Lundissa ja Göteborgissa. Sahlgrenskan sairaala Göteborgissa pystytti perjantaina erityisen näytteenottoteltan infektioklinikan sisäänkäynnille tehostaakseen näytteiden ottoa.

Vertailun vuoksi Suomessa oli THL:n mukaan tehty 90 koronavirustestiä perjantaina puoleenpäivään mennessä.

Ruotsissa seitsemällä ihmisellä on todettu koronavirustartunta. Kaksi Ruotsin uusista tapauksista kävi ilmi, kun viranomaiset jäljittivät jo aiemmin positiivisen näytteen antaneen henkilön kontakteja. He olivat saaneet tartunnan henkilöstä, joka puolestaan oli saanut oman tartuntansa Italiassa, kertoo maan terveysviranomainen. Aftonbladet-lehden mukaan tartuttaja oli ollut kontaktissa noin 40 ihmiseen.

Kyseessä on lehden mukaan tiettävästi ensimmäinen kerta, kun nyt liikkeellä oleva koronavirus on tarttunut Ruotsin sisällä. Suomessa molemmat vahvistetut koronatartunnan saaneet ovat tulleet ulkomailta.

Tukholman ensimmäinen sairastunut on saanut tartuntansa Iranissa. Uppsalan tapauksessa tartunnan saanut oli matkustanut Saksassa, terveysviranomainen kertoo.

Torstaina ensimmäisestä koronatapauksestaan raportoinut Hollanti raportoi perjantaina toisesta tapauksesta.

Euroopan koronaviruksen keskus on edelleen Italia, jossa on La Repubblica -lehden mukaan toistaiseksi ainakin 21 kuollutta ja lähes 900 virustartunnan saanutta. Kuolemantapaukset ja valtaosa tartunnoista ovat tapahtuneet Pohjois-Italian Lombardiassa, Venetossa ja Emilia-Romagnassa, jotka myös Suomen ulkoministeriö mainitsee viimeksi keskiviikkona päivittämässään matkustustiedotteessa.

Koronavirusta varten pystytetty päivystysosasto Pieve Fissiragassa sairaalan yhteydessä Pohjois-Italiassa. Kuva: Claudio Furlan / ZUMA

Italia harkitsee muuttavansa käytäntöä, jonka mukaan tartunnoista tiedotetaan. Paniikin vähentämiseksi tarkoitus on julkistaa vain tapaukset, jossa potilaalla on positiivisen näytteen lisäksi selviä oireita.

Taustalla on suuri huoli matkailijoiden kaikkoamisesta kiihkeimmän turistikauden alkaessa. Statista-sivuston mukaan matkailu muodostaa noin 13 prosenttia Italian bruttokansantuotteesta.

Hotellivarausten määrä on romahtanut, ja ulkoministeri Luigi Di Maion mukaan ”väärät tiedot ulkomailla” tekevät Italialle enemmän hallaa kuin virus, kertoo uutistoimisto AFP.

”Jos koulutkin ovat auki ja lapset voivat mennä kouluun, voivat myös turistit ja liikematkustajat tulla”, Di Maio sanoi.

AFP:n mukaan Milanon hotellien varausaste on 20 prosenttia siinä missä se normaalisti pyörii tähän aikaan vuodesta 90 prosentin kieppeillä. Rooman maaliskuun lopulle asti tehdyistä hotellivarauksista noin puolet on peruttu.

Ainakin brittiläinen Easyjet-halpalentoyhtiö ja Lufthansan tytäryhtiö Brussels Airlines ovat vähentäneet Italian-lentojaan kysynnän vähennyttyä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Naiset tekivät ruokaostoksia Milanossa torstaina. Kuva: Yara Nardi / Reuters

Di Maion mukaan Italian suuret tartuntaluvut johtuvat pitkälti ahkerasta testaamisesta. Testejä on tehty toistaiseksi 11 000, Reuters kertoo.

Turistien turvallisuuden osoittamiseksi esimerkiksi Milanon suljettu tuomiokirkko avautuu maanantaina uudelleen verkosta lippunsa ostaneille matkailijoille. Kävijöitä päästetään kirkkoon vain vähän kerrallaan.

Osa Teneriffalla hotellissa eristyksissä olevista turisteista päästettiin perjantaina poistumaan.

Reutersin mukaan pois päästettiin ainakin 50 vierasta pienissä ryhmissä. Hotellissa on yhä eristyksissä lähes 700 vierasta. Torstaina hotellista päästettiin pois 130 vierasta.

Muualla maailmassa ensimmäiset tartunnat raportoitiin perjantaina Uudessa-Seelannissa ja Nigeriassa, jonka tapaus on ensimmäinen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Reuters kertoo. Nigerian ensimmäinen tartunnan saanut on italialainen, joka oli saapunut Nigeriaan Milanosta kolme päivää aikaisemmin.

Arabiemiraateissa hotellivieraita kahdesta Abu Dhabissa sijaitsevasta hotellista asetettiin karanteeniin sen jälkeen kun kahdella italialaisella oli todettu koronavirus, kertoi valtiollinen uutistoimisto WAM. Uutistoimisto Reutersin mukaan pyöräilykilpailu UAE Tour jouduttiin keskeyttämään tartuntojen paljastumisen vuoksi.

Italialaisten kanssa tekemisissä olleille tehdään testejä viruksen varalta, ja osa heistä on kotikaranteenissa.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan toinen hotelleista, Yasin saarella sijaitseva Marriott-ketjuun kuuluva W Abu Dhabi -hotelli, on vahvistanut, että hotelli on eristetty ja vieraita testataan viruksen varalta.

Meksikossa vahvistettiin perjantaina maan ensimmäiset koronavirustartunnat, AFP kertoo. Tartunnat vahvistettiin 35- ja 41-vuotiailla miehillä. Molemmat heistä olivat olleet samassa matkustajaryhmässä, joka oli ollut Pohjois-Italiassa.

35-vuotias mies ja hänen viisi perheenjäsentään ovat eristettynä sairaalahoidossa. 41-vuotias mies on eristettynä hotellissa.

Etelä-Koreassa tartuntojen määrä jatkaa kasvuaan: yksin perjantaina kerrottiin 571 uudesta tapauksesta. Koronaviruksen vuoksi muun muassa Hyundai on sulkenut yhden tehtaansa ja suosittu poikabändi BTS on peruuttanut konsertin, jonka oli määrä olla huhtikuussa.

Epidemian ytimessä oleva kirkko uhataan haastaa oikeuteen, koska se on vitkastellut jäsenluettelonsa julkaisemisessa. Etelä-Koreassa koronavirus on vaatinut 13 kuolonuhria.

Kiinassa uusia tartuntoja ilmoitetaan edelleen: torstain saldo oli 327 uutta tartuntaa ja 44 uutta kuolonuhria. Päivittäiset luvut ovat laskusuunnassa. Uutta huolta tuo se, että jotkut viruksen aiheuttamasta covid-19-taudista parantuneet ovat antaneet uusia positiivisia näytteitä. Guangdongin maakunnassa jopa 14 prosenttia parantuneista on palautettu sairaalaan tarkastettavaksi, Reuters kertoo paikallisen terveysviranomaisten tietoihin vedoten.

Uudelleen sairastuneet ihmiset eivät ilmeisesti kuitenkaan enää tartuta virusta edelleen toisiin ihmisiin.

Iranin terveysviranomaisten mukaan maassa on kuollut yli 30 koronaviruksen saanutta ihmistä, ja tartuntoja oli raportoitu perjantai-iltaan mennessä lähes 400.

Reuters kertoi perjantai-iltana BBC:n sairaalalähteitä siteeraten, että Iranissa kuolonuhreja on ainakin 210. Terveysministeriön tiedottaja on kiistänyt BBC:n tiedot.

Perjantaina ilmoitettuja varotoimia maailmalla

Venäjä estää Iranista ja Etelä-Koreasta tulevien ihmisten maahantulon. Iranilaisille ei myönnetä viisumeita. Venäläisten ei suositella matkustavan Italiaan, Iraniin tai Etelä-Koreaan.

Vietnam keskeytti eteläkorealaisten viisumivapauden ja edellyttää kaikilta Etelä-Koreasta tulevilta karanteenia.

Intia keskeytti viisumien myöntämisen eteläkorealaisille ja japanilaisille.

Libanon kieltää maahantulon epidemia-alueilta tulevilta ulkomaalaisilta. Rajoitukset koskevat Kiinaa, Irania, Italiaa ja Etelä-Koreaa.

Pakistan on keskeyttänyt kaikki Iranin-lennot ja sulkenut rajanylityspaikat. Pakistanista lennetään edelleen Kiinaan ja Afganistaniin.

Uusi-Seelanti rajoittaa Iranista saapuvien maahantuloa.

Korean Air Lines mittaa kaikkien Yhdysvaltoihin matkustavien ruumiinlämmön. Yli 37,5 asteen tuloksen saaneet käännytetään koneesta.

Valko-Venäjä tekee terveystarkastuksen kaikille Italiasta ja Etelä-Koreasta tuleville. Kiinan osalta tarkastuksia tehtiin jo aikaisemmin.

Kreikka on tiukentanut rajatarkastuksia.

Mongolian presidentti Battulga Khaltmaa on Kiinan-matkan jälkeisessä karanteenissa.

Sveitsi kieltää yli 1 000 ihmisen kokoontumiset maaliskuun puoliväliin asti. Geneven autonäyttely on peruttu.

Karibianmerellä joiltakin risteilylaivoilta on evätty pääsy satamiin. Keskiviikosta asti rantautumispaikkaa etsinyt Meraviglia pääsi myöhään torstaina maihin Meksikossa.

Osa vanhemmista hermostui, kun Japani määräsi koulut suljettaviksi maaliskuun puolivälissä alkavaan kevätlomaan asti. Myös yritykset miettivät, mitä tehdä, jos lasten vanhemmat joutuvat jäämään kotiin.

Kaikki Aasian Disneylandit on suljettu.

Hyundai Motor sulki tehtaansa Etelä-Koreassa työntekijän annettua positiivisen koronavirusnäytteen.

Lähteet: Reuters, AFP, Bloomberg  

Oikaisu 29.2. kello 6.40: Luigi Di Maio on Italian ulkoministeri, ei pääministeri.