Ukrainaa ei itse asiassa ole olemassa, järkeili Venäjän presidentinhallinnosta potkut saanut neuvonantaja - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kolumni

Ukrainaa ei itse asiassa ole olemassa, järkeili Venäjän presidentinhallinnosta potkut saanut neuvonantaja

Kremlin entisen neuvonantajan Ukraina-luento vaatii hieman selittämistä, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala.

Julkaistu: 29.2. 2:00, Päivitetty 29.2. 10:02
Kuvituskuva

Venäjän presidentin­hallinnosta äskettäin erotettu presidentin neuvon­antaja Vladislav Surkov on antanut ensimmäisen eronsa jälkeisen haastattelun ystävälleen Aleksei Tšesnakoville. Hän julkaisi haastattelun omalla Aktualnyje kommentarii -sivustollaan keskiviikkona.

Haastattelun mielen­kiintoisin osa koskee Ukrainaa, sillä Surkov vastasi Kremlin Ukrainan-politiikasta. Seuraavassa Surkovin näkemykset ja niiden selitykset.

”Ukrainaa ei ole. On ukrainalaisuutta. Toisin sanoen erityistä ymmärryksen muotoa. Hämmästyttävin tavoin ihailun ylimmille askelmille vietyä etnisyyden ihailua. Semmoista veristä kotiseutututkimusta. Valtion sijaan sekasortoa. Borssia, Banderaa, banduraa ja niin edelleen.”

Surkov viittaa länsiukrainalaiseen kapinapäällikköön Stepan Banderaan, jonka Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB salamurhasi Münchenissä 1959. Bandura on ukrainalainen, luutun tapainen kielisoitin.

”Mutta kansakuntaa ei ole. On brosyyri ’Samostijna Ukraina’, mutta Ukrainaa ei ole. Kysymys kuuluukin, eikö Ukrainaa enää ole vai eikö sitä vielä ole.”

Samostijna Ukraina eli Itsellinen Ukraina on Nikolai Mihnovskin Ukrainan vallankumouspuolueelle vuonna 1900 laatima julkilausuma, jossa julistettiin ukrainalaisten oikeus valtioon. Vasemmistopuolue hajosi vuonna 1905.

”Minä olen, yllätys yllätys, ukro-optimisti. Olen siis sitä mieltä, että Ukrainaa ei toistaiseksi ole. Ajan oloon sellainen kuitenkin tulee. Hoholit ovat reipasta porukkaa, kyllä ne sen tekevät.”

Hohol on venäläisten käyttämä ukrainalaisten haukkuma- tai hellittelynimi. Tyypillinen hohol on silavaa, valkosipulia ja pontikkaa särpivä maalaistollo eli muistuttaa henkisiltä ominaisuuksiltaan suomalaista tsuhnaa.

”Toisaalta, minkälainen Ukraina, minkälaiset rajat sillä on, ja ehkä myös, montako Ukrainaa lopulta muodostuu – nämä ovat avoimia kysymyksiä. Ja näiden kysymysten ratkaisuun Venäjä tavalla tai toisella joutuu osallistumaan.”

”Suhteet Ukrainaan eivät ole koskaan olleet kovin yksinkertaiset, eivät edes silloin, kun Ukraina kuului Venäjään. Ukraina on ollut aina niin tsaarin kuin Neuvostoliitonkin byrokraateille vaikea pala. Milloin atamaani Polubotok vedättää, milloin länsiväki loikkaa Hitlerin puolelle.”

Kasakkapäällikkö Pavlo Polubotok johti Dnieprin vasemman rannan kasakoita vuosina 1722–1724 ja teki yhteistyötä Venäjän kanssa, kunnes Pietari Suuri heitti hänet kähmintöjen vuoksi Pietarin–Paavalin linnoituksen tyrmään.

”Pakottaminen voimankäytöllä veljellisiin suhteisiin on ainoa menetelmä, joka on historiassa osoittautunut tehokkaaksi Ukrainan suunnalla. Enpä luule, että mitään muutakaan keksitään.”

Surkov ei ole enää Kremlissä töissä, mutta hänen kantansa näyttävät käyvän yksiin Vladimir Putinin näkemysten kanssa.

Viikko sitten Putin sanoi uutistoimisto Tassin haastattelussa, että Venäjän ja Ukrainan ”integraatiosta” syntyisi maailmanluokan mahtivalta ja juuri siksi Venäjän vastustajat tätä pelkäävät.

Putin ja Surkov jatkavat venäläistä kommentointiperinnettä, jonka Nikolai I aloitti vuonna 1831 ilmoittamalla, että ”Puolaa ei ole”.

Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Seuraa uutisia tästä aiheesta