Australialainen mies sai potkut Hitler-videon takia, vei työriidan oikeuteen ja sai työpaikkansa takaisin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Australialainen mies sai potkut Hitler-videon takia, vei työriidan oikeuteen ja sai työpaikkansa takaisin

BP-yhtiön australialainen työntekijä voitti oikeuskäsittelyn, joka koski firman hänelle antamia potkuja.

Suositut Hitler-meemit perustuvat Perikato-elokuva kohtaukseen, jossa Bruno Ganz esittää raivostunutta Adolf Hitleriä.

Julkaistu: 28.2. 21:36

Australiassa työntekijä onnistui voittamaan työpaikkansa takaisin meemivideon takia syntyneessä työriidassa, kertoo BBC.

Palkkaneuvotteluihin pettynyt australialaismies julkaisi vuonna 2018 sosiaalisen median suljetussa ryhmässä parodiavideon vuoden 2004 Perikato-elokuvan kohtauksesta, jossa Adolf Hitleriä näyttelevä Bruno Granz kohtaa kenraalinsa bunkkerissa. Mies oli lisännyt repliikkeihin palkkaneuvotteluistaan kertovat tekstitykset.

Meemi oli BP-energiayhtiön liikaa ja se antoi potkut työntekijälle, koska yhtiö tulkitsi videon vertaavan yrityksen johtoa natseihin.

Mies vei tapauksen oikeuteen.

Oikeudessa videon julkaissut mies vetosi siihen, että videon ei ollut tarkoitus pilkata ketään, vaan olla humoristinen. Mies myös perusteli kantansa sillä, että video ei kohdistunut yksittäiseen johtajaan.

Mies hävisi oikeudessa, mutta ei kuitenkaan luovuttanut, vaan teki valituksen ja voitti toisen oikeuskäsittelyn.

Perjantaina tapausta käsitellyt tuomioistuin päätti, että miehen tulisi saada työpaikkansa takaisin, sillä oikeuden mukaan miehen irtisanominen satiirisen videon takia oli kohtuutonta. Oikeus perusteli päätöstään sillä, että elokuvan kohtausta on käytetty lukuisissa yhteyksissä kritisoimaan erilaisia tilanteita.

”Videon on tarkoitus verrata satiirisessa tarkoituksissa yrityksen asemaa palkkaneuvotteluissa syyskuussa 2018 tilanteeseen, jossa Hitler ja natsihallinto olivat huhtikuussa 1945", oikeus totesi päätöslauselmassaan.

Brittiläinen The Guardian kertoi, että myös Australian työntekijöiden oikeuksia valvova järjestö otti kantaa oikeuden päätökseen. Sen mukaan työntekijöillä tulisi säilyä oikeus esittää kritiikkiä työantajansa kohtaan vapaa-ajalla.

Miehen asianajaja kertoi tiedotusvälineille miehen olevan erittäin tyytyväinen päätökseen ja odottavan innolla paluuta työpaikalleen.

Perikato-elokuvan bunkkerikohtauksesta tehdyt parodiat ovat eläneet jo vuosia internetissä omana kulttuuri-ilmiönä. 2000- luvulla Hitler on raivonnut bunkkerissaan milloin mistäkin: Obaman vaalivoitosta iPadin rikkoutumiseen.

Elokuvan tuotantoyhtiö Constantin Films ei ole ollut kuitenkaan yhtä huvittunut elokuvan kohtauksen uusista versioista. Vuodesta 2010 elokuvayhtiö on tekijänoikeuksiin vedoten taistellut vitsikkäiden videoiden poistamiseksi verkossa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta