Oslon yliopisto­sairaalassa jo kolmella työntekijällä todettu virustartunta, Ruotsissa yli 10 tartuntaa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Oslon yliopisto­sairaalassa jo kolmella työntekijällä todettu virustartunta, Ruotsissa yli 10 tartuntaa

Norjassa ensimmäinen tartunnan saanut lääkäri on ollut tekemisissä sadan potilaan tai työntekijän kanssa. Myös Tanskassa sairaalan työntekijällä todettiin lauantaina tartunta.

Norjalaiset terveysviranomaiset Geir Bukholm ja Line Vold kertoivat medialle maan koronavirustilanteesta keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Norjalaiset terveysviranomaiset Geir Bukholm ja Line Vold kertoivat medialle maan koronavirustilanteesta keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Kuva: Terje Bendiksby / NTB SCANPIX

Julkaistu: 29.2. 5:19, Päivitetty 29.2. 20:19

Norjan pääkaupungissa Oslossa yliopistosairaalan työntekijällä on varmistunut jo kolmas koronavirustartunta, kertoo norjalaislehti Aftenposten. Viranomaiset kertoivat lauantaina, että kaksi uusinta tapausta ovat saattaneet saada tartunnan ensimmäiseltä työntekijältä, jonka sairastuminen varmistui perjantaina.

Ensimmäinen sairastunut työntekijä työskentelee sairaalan silmäklinikalla, ja hänen kerrotaan olleen tekemisissä yhteensä sadan potilaan tai työntekijän kanssa. Osa klinikasta suljettiin lauantaina. Viranomaiset ovat laittaneet 30 oireetonta työntekijää ja 20 klinikan potilasta karanteeniin.

Sairaala pyytää kaikkia niitä potilaita, jotka ovat käyneet silmäklinikalla viime viikon aikana, pysymään kotona pari päivää ja rajoittamaan kontaktejaan ulkopuolisiin.

Sairaala on testannut koronavirustartuntaa 28 ihmiseltä, joilla on ollut sairastumiseen viittaavia oireita. Tulokset valmistuvat sunnuntaina.

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus puhui tiedotustilaisuudessa Genevessä perjantaina.

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus puhui tiedotustilaisuudessa Genevessä perjantaina. Kuva: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Aftenposten-lehden tietojen mukaan ensimmäinen potilas olisi lääkäri. Tietoa ei ole vahvistettu sairaalasta, mutta sairastuneen työntekijän kerrotaan työskentelevän potilaiden parissa. Työntekijä on nyt kotona.

Monet silmäklinikan potilaista ovat iäkkäitä, ja virus on ainakin toistaiseksi ollut kohtalokkaampi iäkkäälle kuin nuorelle väestölle. Sairaala yrittää tavoittaa kaikki viikon aikana klinikalla käyneet ihmiset. Soittokierros oli lauantaina puolivälissä, ja noin 200 ihmistä oli tavoitettu.

Aftenpostenin mukaan lääkäri oli tullut takaisin Italian matkalta viime viikonloppuna ja työskennellyt maanantaina ja tiistaina, jolloin hän oli saanut lieviä oireita. Hän kysyi tuolloin, olisiko hänet syytä testata, mutta sai kielteisen vastauksen.

”Se saattoi johtua siitä, että oireet olivat niin lieviä, sanoi lääkintäjohtaja Hildre Myhren VG-lehdelle.

Aftenposten kertoo, että neljä sairastuneen kollegaa on saanut hengitystieoireita, ja heidät on testattu viruksen varalta.

Sairaala on avannut useita neuvontapuhelinnumeroita, joihin huolestuneet voivat halutessaan soittaa. Puhelinlinjat ovat kuitenkin menneet soitoista niin pahasti tukkoon, että monet ovat soittaneet sairaalan päivystykseen. Sairaala on joutunut pyytämään, että silmäklinikan potilaat eivät soittaisi päivystykseen.

Norjan terveysviraston aluejohtaja Geir Bukholm sanoo Aftenpostenille, että tapaus on vakava. Virasto ei kuitenkaan todennäköisesti aio muuttaa terveydenhuollon ammattilaisille annettuja ohjeita.

”Mutta muistutamme heitä, että heidän tulisi pysyä kotona, mikäli heillä on oireita ja tulevat alueelta, jossa on tartuntariski”, Bukholm sanoo.

Potilasasiamies Anne-Lise Kristensen sanoo lehdelle, että tapaus herättää kysymyksiä siitä, ovatko terveysviraston ohjeistukset riittäviä.

”He [lääkärit] ovat kontaktissa potilaisiin, jotka ovat jo valmiiksi sairaita ja haavoittuvaisia. Tämä tapaus osoittaa, että herkille alueille matkustamisen jälkeisiä ohjeita tulisi arvioida uudelleen”, Kristensen sanoo.

Bergenin kaupungin viranomaiset kertoivat lauantaina neljästä uudesta koronavirustartunnasta. Kaikki sairastuneet olivat matkailleet Pohjois-Italiassa. Norjassa oli lauantaina varmistunut yhteensä 15 tartuntatapausta.

Myös Tanskassa Århusin yliopistosairaalan työntekijällä on todettu koronavirustartunta, kertoo tanskalainen uutistoimisto Ritzau.

Sairastunut tanskalaismies oli ollut tekemisissä italialaisen henkilön kanssa. He olivat tavanneet Saksan Münchenissä, missä sairaalan työntekijä oli saanut tartunnan, kerrottiin lehdistötilaisuudessa Århusissa aamupäivällä.

Sairaalan työntekijä on kolmas koronatartunnan saanut tanskalainen. Aiemmat tartunnat vahvistettiin Tanskassa eilen ja toissapäivänä.

Suomessa terveydenhuollon henkilöstölle on laadittu omat ohjeet tartuntojen ehkäisemiseksi. Ohjeet koskevat muun muassa käsihygieniaa ja suojautumista. Matkustamiseen erillisiä ohjeita ei kuitenkaan ole, kertoo johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

”Terveydenhuollossa toimitaan kuten muuallakin. Samat säännöt koskevat terveydenhuollon henkilöstöä kuin muitakin”, Salminen sanoo.

Maailman terveysjärjestö nosti koronaviruksen leviämisen riskiluokituksen ”erittäin korkeaksi”

Maailman terveysjärjestö WHO nosti perjantaina koronaviruksen leviämisen globaalia riskiluokitusta ”erittäin korkeaksi”.

Riskiluokituksen muutoksesta kertoi WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus perjantaina Genevessä Sveitsissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen arvioi WHO:n nostaneen riskiluokitusta siksi, että se näkee viruksen laajemman leviämisen olevan mahdollista.

”Tämä liittynee siihen, että tartuntaketjuja on todettu monessa maassa ja tilanne on viime päivinä muuttunut nopeasti.”

”Erittäin korkea” on korkein taso, jonka WHO voi määrittää sen riskiluokituksessa. WHO:n Mike Ryan sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan, ettei pandemian julistaminen ole järkevää ainakaan toistaiseksi, kun maat yrittävät yhä pysäyttää rajoittaa viruksen leviämistä.

”Jos sanomme, että kyseessä on pandemia, käytännössä hyväksymme, että jokainen ihminen maapallolla altistuu virukselle. Data ei tue sitä ainakaan vielä”, Ryan sanoi.

Ruotsissa 13 tartuntaa

Ruotsissa todettiin perjantaina yksi uusi koronavirustartunta. Yhteensä maassa on nyt 13 todettua tartuntatapausta.

Ruotsalainen sanomalehti Aftonbladet kertoi perjantaina, että Ruotsissa on testattu viikon aikana viitisensataa ihmistä koronaviruksen varalta. Dagens Nyheterin mukaan Skånen yliopistollisessa sairaalassa osa näytteistä on otettu siten, että testattavat ovat istuneet autoissaan näytteenoton aikana.

Näytteitä on otettu myös Malmössä, Lundissa ja Göteborgissa. Sahlgrenskan sairaala Göteborgissa pystytti perjantaina erityisen näytteenottoteltan infektioklinikan sisäänkäynnille tehostaakseen näytteiden ottoa.

Vertailun vuoksi Suomessa oli THL:n mukaan tehty 90 koronavirustestiä perjantaina puoleenpäivään mennessä.

Koronavirus on koetellut Euroopassa eniten Italiaa. Maassa oli lauantai-iltaan mennessä raportoitu 1 128 koronavirustartuntaa ja 29 kuolemaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Positiivisen testituloksen antaneiden määrä kasvoi vuorokauden aikana 240:llä.

Italia on vedonnut turisteihin, jotta he eivät peruisi maahan suunnittelemiaan matkoja koronaviruspelon vuoksi. Ulkoministeri Luigi Di Maion mielestä maailmalla leviävät väärät huhut tekevät enemmän vahinkoa kuin itse virus.

Ulkoministeri perustelee tautitapausten verrattain suurta määrää sillä, että maa on tehnyt joukkotestauksia. Näissä on Di Maion mukaan tullut ilmi tartuntoja, jotka eivät ole aiheuttaneet sairastumista.

Di Maion mielestä Italia toimii ”luotettavasti ja läpinäkyvästi” ja matkailijat rankaisevat maata epäreilusti.

Ranska rajoittaa kokoontumisia

Ranskassa perutaan kaikki suljetuissa tiloissa pidettävät yli 5 000 ihmisen kokoontumiset koronavirusvaaran vuoksi, kertoo maan terveysministeri. Lisäksi perutaan puolimaraton, joka oli määrä juosta sunnuntaina Pariisissa. Pääkaupungissa käynnissä olevan suuren maatalousnäyttelyn viimeinen päivä sunnuntaina on niin ikään peruttu.

Ranskasta oli lauantai-iltaan mennessä vahvistettu sata virustartuntaa.

Teneriffan koronahotelli raotti karanteenia

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kanariansaarilla Teneriffalla viruksen vuoksi eristetystä hotellista päästettiin perjantaina pois ainakin 50 ihmistä pienissä ryhmissä. Karanteeniin jäi vielä 700 matkailijaa. Hotellissa on ollut karanteenissa myös parikymmentä suomalaista.

Hotellista päästettiin lähtemään torstaina 130 ihmistä. Lounais-Teneriffan Adejessa sijaitseva hotelli asetettiin karanteeniin sen jälkeen, kun sieltä löytyi ensimmäinen tautitapaus.

Virus jatkaa leviämistä Aasiassa

Kiina kertoi lauantaina 47 uudesta koronviruskuolemasta. Kahta kuollutta lukuun ottamatta kaikki kuolemantapaukset olivat Hubein maakunnasta, josta viruksen uskotaan alun perin lähteneen leviämään.

Kaiken kaikkiaan 2 835 ihmisen kerrotaan kuolleen Kiinassa virukseen. Uusia tartuntatapauksia oli perjantain jälkeen ilmaantunut 427, mikä nosti tartuntojen määrän 79 251:een.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi aiemmin tällä viikolla, että Kiinan ulkopuolella ilmenee nyt päivittäin enemmän tartuntoja kuin sen rajojen sisäpuolella.

Etelä-Korea kertoi lauantaina 219 uudesta koronavirustartunnasta, mikä nostaa tartuntojen kokonaismäärän 3 150:een, kertoo uutistoimisto Reuters. Maassa tautiin on kuollut 16 ihmistä.

Peräti 80 prosenttia Etelä-Korean varmistetuista koronavirustartunnoista liittyy Shincheonji-uskonlahkoon.

Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

Voisiko koronavirus tarttua vierustoverilta 10 minuutin metromatkalla? Professori kertoo, miten lähikontakti määritellään

Suurin osa Etelä-Korean koronatartunnoista liittyy salaperäiseen uskonlahkoon, joka tuli viimein perjantaina julkisuuteen

Seuraa uutisia tästä aiheesta