AFP: Siirtolaiset ja poliisi ottivat yhteen Turkin ja Kreikan rajalla – Erdoğan varoittaa Eurooppaa siirtolaisten saapumisesta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

AFP: Siirtolaiset ja poliisi ottivat yhteen Turkin ja Kreikan rajalla – Erdoğan varoittaa Eurooppaa siirtolaisten saapumisesta

Unkari ja Bulgaria ryhtyivät vahvistamaan rajaturvallisuutta, Turkin presidentti Erdoğan varoitti siirtolaisten saapumisesta.

Julkaistu: 29.2. 11:27, Päivitetty 29.2. 18:44

Tuhannet Turkin ja Kreikan väliselle rajalle juuttuneet siirtolaiset ottivat yhteen Kreikan poliisin kanssa lauantaina, kertoo uutistoimisto AFP. Kreikan poliisin kerrotaan ampuneen kyynelkaasua kohti siirtolaisia, jotka olivat saapuneet raja-asemalla Edirnen maakunnassa Turkin länsiosassa. Jotkut siirtolaiset vastasivat heittelemällä kiviä.

Samaan aikaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vahvisti, ettei Turkki enää aio estää siirtolaisia saapumasta Eurooppaan.

”Mitä teimme eilen? Me avasimme ovet”, Erdoğan sanoi Istanbulissa lauantaina uutistoimisto AFP:n mukaan. Hän jatkoi sanomalla, että 18 000 siirtolaista olisi jo kerääntynyt Turkin Euroopan-rajoille perjantain jälkeen ja että määrä saattaa nousta lauantain kuluessa 30 000:een.

Turkkilainen viranomaislähde ilmoitti jo perjantaina, että Turkki avaa rajat Eurooppaan, koska taistelut Syyriassa ovat kiihtyneet. Pakolaisia alkoi jo perjantaina siirtyä kohti Euroopan rajoja.

Turkki on perustellut rajojen avaamista sillä, ettei se pysty enää pidättelemään pakolaisvirtaa Syyrian kiristyneen tilanteen vuoksi. Torstaina 33 turkkilaista sotilasta kuoli pommituksissa Idlibin maakunnassa Syyriassa. Lue lisää Idlibin tilanteesta tästä.

Turkin ja Kreikan välisellä raja-asemalla Pazarkulessa Erdinen alueella oli runsaasti kreikkalaisia mellakkapoliiseja varautumassa siirtolaisten saapumiseen lauantaina.

Turkin ja Kreikan välisellä raja-asemalla Pazarkulessa Erdinen alueella oli runsaasti kreikkalaisia mellakkapoliiseja varautumassa siirtolaisten saapumiseen lauantaina. Kuva: Ozan Kose

Myös Unkari on ilmoittanut kiristävänsä valvontaa eteläisellä rajallaan. Päätös tehtiin sen jälkeen kun Turkin presidentti Erdoğan oli kertonut Unkarin pääministerille pääministeri Viktor Orbánille, ettei Turkki voi enää pidätellä pakolaisia maaperällään, uutistoimisto Reuters kertoo.

Unkarin hallituksen tiedotteen mukaan Erdoğan sanoi perjantaina Orbánille, että pakolaiset aiheuttavat Turkille suunnatonta painetta.

Puhelun jälkeen Orbán kutsui koolle turvallisuusministeristön. Sen tekemän päätöksen mukaan Unkarin ”pitää vahvistaa turvallisuutta rajoillaan ja kiinnittää erityistä huomiota Balkanin siirtolaisreitin tilanteeseen”.

EU:n mukaan Turkki ei ole antanut virallista ilmoitusta siitä, että rajapolitiikka muuttuisi.

Suora lähetys Turkin ja Kreikan rajalta Edirnestä, missä siirtolaiset yrittävät pyrkiä Turkista Kreikkaan:

Unkarin pääministeri Orbán on ollut yksi äänekkäimpiä maahanmuuton vastustajia Euroopan johtajien joukossa. Vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana Unkari sulki maansa etelärajan aidalla. Unkarin kautta kulki tuolloin satojatuhansia siirtolaisia, jotka saapuivat Balkanin kautta läntiseen Eurooppaan.

Turkin rajanaapurit Kreikka ja Bulgaria ovat ilmoittaneet, etteivät he päästä siirtolaisia rajan yli, mikäli heitä saapuu Turkista. Molemmat maat ovat EU:n jäseniä.

Kreikka ilmoitti lauantaina, että se oli estänyt 4 000 laitonta rajaylitystä vuorokauden sisällä.

”Hallitus tekee kaiken voitavan rajojen turvaamiseksi”, hallituksen tiedottaja Stelios Petsas sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Tällä ei ole mitään tekemistä Idlibin kanssa”, hän jatkoi viitaten Turkin selityksiin siitä, minkä vuoksi se ei enää estä siirtolaisia etenemästä kohti Eurooppaa.

Bulgaria ilmoitti eilen, että se vahvistaa valvontaa 300 kilometriä pitkällä Turkin-vastaisella rajalla. Bulgaria on valmis lähettämään tuhat sotilasta sekä sotilaskalustoa estämään siirtolaisia saapumasta.

Bulgarian sisäministeri sanoi kuitenkin perjantaina, ettei rajalla ollut näkynyt merkittävästi enemmän siirtolaisia.

”Tilanne Turkin alueella on huolestuttava. Mutta tällä hetkellä ei ole havaittu yrityksiä tulla rajan yli maahamme yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta”, sisäministeri Mladen Marinov sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Turkki ja EU solmivat pakolaissopimuksen sen jälkeen kun yli miljoona siirtolaista saapui Eurooppaan vuosina 2015–2016.

Sopimuksen myötä Turkin ja EU:n välinen raja suljettiin, ja EU antoi Turkille miljardeja euroja tukea pakolaistilanteen hallitsemiseksi.

Turkin puolella rajanylitystä odotti satoja siirtolaisia.

Turkin puolella rajanylitystä odotti satoja siirtolaisia. Kuva: Ozan Kose / AFP

HS-analyysi: Turkki painostaa EU:ta pakolaisilla, ja eurooppalaisten huoli kertoo tämän hetken poliittisesta ilmapiiristä

Turkkilainen viranomainen: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä – turkkilais­medioiden mukaan satoja ihmisiä pyrkinyt kohti rajaa

Turkki sanoi päästävänsä syyrialais­siirtolaiset EU:hun, Suomen sisä­ministeriön mukaan epätavallista liikettä rajalla ei ole havaittu