Trump syyttää demokraatteja koronaviruksen politisoimisesta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Yhdysvallat

Trump syyttää demokraatteja koronaviruksen politisoimisesta

Presidentti Trumpin mukaan Yhdysvaltojen hallinto on ”täysin valmistautunut” vastaamaan virukseen.

Presidentti Donald Trump esitteli listaa pandemioihin parhaiten varautuneista maista. Yhdysvaltojen varautumistasoksi tilastossa määritellään 83,5 ja listan alimpana olevan Suomen 68,7.

Presidentti Donald Trump esitteli listaa pandemioihin parhaiten varautuneista maista. Yhdysvaltojen varautumistasoksi tilastossa määritellään 83,5 ja listan alimpana olevan Suomen 68,7. Kuva: LEAH MILLIS / Reuters

Julkaistu: 29.2. 11:57, Päivitetty 4.3. 19:47

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syyttää demokraatteja koronaviruksen politisoimisesta, kertovat muun muassa New York Times ja NBC News. Kampanjatilaisuudessaan Etelä-Carolinassa lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa Trump syytti demokraatteja myös Valkoisen talon koronavirustoimien arvostelusta. Hän kuvasi demokraattien toimintaa ”uudeksi huijaukseksi”.

Presidenttikautensa aikana Trump on kutsunut huijaukseksi myös kongressin virkarikossyyteprosessia sekä erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkintaa Venäjän vaalivaikuttamisesta.

Trumpin mukaan Valkoisen talon koronavirustoimien arvostelemisesta on tullut demokraattipuolueen ainoa puheenaihe. Trump sanoi hallintonsa olevan ”täysin valmistautunut” vastaamaan virukseen. Demokraatit ovat moittineet Trumpin hallintoa muun muassa sekasortoisesta vastauksesta koronavirukseen.

Trumpin hallinto puolestaan on arvostellut mediaa koronauutisonnista. Perjantaina Valkoisen talon kansliapäällikkö Mick Mulvaney sanoi toimittajien uutisoivan runsaasti koronaviruksesta, koska ”he uskovat tämän kaatavan presidentin”.

”Siitä tässä on kysymys”, Mulvaney sanoi konservatiivien CPAC-konferenssissa Marylandissa.

Amerikkalaislehti New York Timesin mukaan Yhdysvalloissa on nyt vahvistettu 65 koronavirustapausta. Ennen tätä viikkoa kaikki tapaukset oli pystytty selittämään oleskelulla ulkomailla tai kontaktilla sairastuneeseen henkilöön.

Yhdysvalloissa on tähän mennessä kirjattu neljä koronavirustartuntaa, joiden alkuperä on tuntematon. Näistä tapauksista kolme todettiin perjantaina Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa maan länsirannikolla. Maan ensimmäinen alkuperältään tuntematon koronatartunta vahvistettiin aiemmin kuluvalla viikolla Kaliforniassa.

Alkuperältään tuntemattomat tartunnat ovat asiantuntijoiden mukaan merkki siitä, että virus saattaa nyt levitä Yhdysvalloissa.

Oikaisu 4.3. kello 19.44: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Trump olisi kutsunut koronavirusta demokraattien uudeksi huijaukseksi. Tosiasiassa Trump kuvasi demokraattien toimintaa uudeksi huijaukseksi.

Oslon yliopisto­sairaalassa jo kolmella työntekijällä todettu virustartunta, Ruotsissa yli 10 tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoito­piirissä todettu toinen koronavirus­tartunta

13 kuviota koronaviruksen hurjista markkinavaikutuksista: Säilykkeet, risteilyt, kulta ja Netflix reagoivat omilla tavoillaan