Koronavirus on voinut levitä Italiassa jo viikkoja ennen ensimmäisten tartuntojen havaitsemista, sanovat asiantuntijat - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Koronavirus on voinut levitä Italiassa jo viikkoja ennen ensimmäisten tartuntojen havaitsemista, sanovat asiantuntijat

Italialaistutkijan mukaan virustartuntojen määrän tasainen nousu ei välttämättä kerro viruksen leviämisestä vaan lisääntyneestä testaamisesta.

Torinolaisen sairaalalaboratorion työntekijä tutki koronavirusnäytteitä perjantaina. Kuva: Mauro Ujetto / NurPhoto

Julkaistu: 29.2. 14:05

Uudentyyppinen koronavirus on voinut levitä Italiassa huomaamatta jo viikkoja, kertovat viruksen etenemistä selvittäneet tutkijat uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Virus on levinnyt huomaamatta useita viikkoja ennen ensimmäisiä todettuja tapauksia, ehkä tammikuun puolivälistä lähtien”, kertoi biolääketieteellisen tutkimuslaitoksen johtaja Massimo Galli AFP:lle perjantaina.

Myös brittilehti The Guardian kirjoittaa tutkimuksesta. Lehden mukaan tutkimustulos huolestuttaa terveydenhuollon ammattilaisia, jotka ovat tähän mennessä suositelleet koronavirustestin tekemistä tilanteessa, jossa Italiasta aivan hiljattain palannut matkustaja saa oireita.

Arvostetussa yleislääketieteen lehdessä New England Journal of Medicinessä perjantaina julkaistun tutkimuksen mukaan covid-19:n yleisimpiä oireita ovat yskä, väsymys, limaneritys ja hengenahdistus. Tutkimuksen perusteella esimerkiksi nuha ei ole tyypillinen oire, vaikka sitäkin voi esiintyä.

Lieväoireisena koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti on kestänyt tyypillisesti pari viikkoa.

Triesten lentoaseman terveydenhoitohenkilökunta mittasi saapuvien lentomatkustajien ruumiinlämpöjä perjantaina. Kuva: Jacopo Landi / NurPhoto

Alun perin Kiinassa tammikuun alussa leviämään lähtenyttä koronavirusta yritetään nyt tutkia ympäri maailmaa, jotta epidemiaa ymmärrettäisiin paremmin.

Italialaistutkijat yrittävät löytää vastausta siihen, miksi virus on levinnyt Euroopan maista ärhäkimmin juuri Italiassa.

Maassa noin 820 ihmisellä on todettu koronavirustartunta. Tartunnan saaneista puolella on vain lieviä oireita tai ei olleenkaan oireita, kertoo italialaislehti La Repubblica. Lauantaina päivitettyjen tietojen mukaan he sairastavat kodeissaan.

345 ihmistä eli 42 prosenttia tartunnan saaneista oli sairaalassa, heistä 64 tehohoidossa. Viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on kuollut maassa 21 ihmistä, joista kaikkien on kerrottu olleen joko iäkkäitä tai aiempaa sairaustaustaa omaavia.

Tähän mennessä 46 ihmistä on parantunut taudista.

Todettujen tapausten määrä on noussut Italiassa tasaisesti joka päivä. Massimo Gallin mukaan se ei välttämättä kuitenkaan ole merkki viruksen leviämisestä. Hänen mukaansa useimmissa uusissa todetuissa tapauksissa ihmiset olivat jo saaneet tartunnan aiemmin, mutta heitä ei vain oltu testattu viruksen varalta.

Veneton maakunnassa sijaitsevan Vòn kylä on ollut eristettynä koronavirustartuntojen takia. Kuva: Claudio Furlan / LaPresse

Italialaiskylä testasi kaikki asukkaansa viruksen varalta

Italian koronavirusepidemian toinen ryväs havaittiin viime viikon perjantaina, kun Venetsian läheisyydessä sijaitsevassa Vòn kylässä todettiin kaksi tartuntaa. Veneton alueen kuvernööri Luca Zaia päätti kahden tapauksen jälkeen, että kaikki alueen asukkaat testataan tartunnan varalta, kertoo italialainen uutistoimisto Ansa.

Yhteensä 6 800 ihmistä testattiin koronaviruksen varalta, ja heistä 1,7 prosentilla todettiin tartunta. Zaia kertoi, että tällä hetkellä alueella on yhteensä 133 koronavirustartuntaa, joista 100 on kuvernöörin mukaan oireettomia.

Padovan yliopiston tutkijat saavat aineiston käyttöönsä epidemian tutkimista varten.

”Meitä kritisoitiin liian monen ihmisen testaamisesta, mutta nyt meillä on ainutlaatuinen aineisto”, Zaia sanoi.

”Tällä hetkellä tilanne Venetossa on täysin hallinnassa.”

Oslon yliopisto­sairaalassa jo kolmella työntekijällä todettu virustartunta, Ruotsissa yli 10 tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoito­piirissä todettu toinen koronavirus­tartunta