USA ja Taleban allekirjoittivat historiallisen sopimuksen – USA ja Nato vetämässä joukkonsa Afganistanista 14 kuukauden kuluessa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

USA ja Taleban allekirjoittivat historiallisen sopimuksen – USA ja Nato vetämässä joukkonsa Afganistanista 14 kuukauden kuluessa

Sopimuksen syntyminen on merkittävä saavutus Donald Trumpin hallinnolle, mutta sen onnistumisen tiellä on vielä monta estettä.

Yhdysvaltalaiset joukot raivasivat pommi-iskun kohteeksi joutunutta panssariajoneuvoa Kandaharin maakunnassa elokuussa 2017.

Yhdysvaltalaiset joukot raivasivat pommi-iskun kohteeksi joutunutta panssariajoneuvoa Kandaharin maakunnassa elokuussa 2017. Kuva: Ahmad Nadeem / Reuters

Julkaistu: 29.2. 14:23, Päivitetty 29.2. 16:18

Yhdysvallat ja afganistanilainen Taleban-liike allekirjoittivat lauantaina historiallisen sopimuksen, jossa luvataan Yhdysvaltojen ja Naton joukkojen vetämistä pois Afganistanista 14 kuukauden sisällä, uutistoimistot kertovat.

Ulkomaalaiset joukot vedetään maasta, jos islamistinen ääriliike Taleban ei riko sitä. Sopimus allekirjoitettiin lauantaina Qatarin pääkaupungissa Dohassa.

Suunnitelman mukaan Yhdysvallat vetäisi ensin Afganistanista 8 600 hengen joukot 135 päivän sisällä. Tämän jälkeen joukot poistettaisiin kokonaan 14 kuukauden sisällä.

Jos sopimus toteutuu suunnitelman mukaisesti, sitä voi pitää historiallisena. Sen myötä amerikkalaisten joukkojen liki 18 vuotta Afganistanissa jatkunut läsnäolo päättyisi.

Vastineeksi joukkojen poistumisesta Taleban on luvannut keskeyttää iskut, aloittaa suorat neuvottelut Afganistanin hallituksen kanssa ja estää jihadistiverkosto al-Qaidaa toimimasta Talebanin hallitsemalla alueella.

Sopimuksen allekirjoittivat Yhdysvaltojen erityislähettiläs Zalmay Khalilzad ja Talebanin poliittinen johtaja, Abdul Ghani Baradar. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo osallistui tilaisuuteen.

Hän sanoi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, että Yhdysvallat on tuhonnut al-Qaidan Afganistanissa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Sopimuksessa sovittiin myös vankien vaihdosta, minkä on määrä tapahtua 10. maaliskuuta.

Sopimuksen syntymistä voi pitää merkittävänä saavutuksena presidentti Donald Trumpin hallinnolle. Onnistumisen tiellä on silti vielä monia esteitä.

Monet Afganistanin hallinnon edustajat sekä naapurimaiden johtajat ovat olleet huolissaan siitä, että Yhdysvallat jättää Afganistanin omilleen ja levottomuudet puhkeavat entistä pahempina.

Myös jotkut länsimaiset asiantuntijat ovat esittäneet varauksia sopimuksen onnistumisesta.

”Yhdysvaltain joukkojen täydellinen vetäytyminen lisää mahdollisuuksia, että Afganistanista tulee taas terroristien turvapaikka”, sanoi Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon asiantuntija Seth Jones Reutersille. Hän on työskennellyt aiemmin neuvonantajina Yhdysvaltain erikoisjoukoille Afganistanissa.

”Talebanilla on yhä läheiset suhteet al-Qaidaan”, Jones jatkoi.

Sopimuksen onnistuminen riippuu myös siitä, miten Afganistanin sisäiset rauhanneuvottelut sujuvat.

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper tapasi lauantaina Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin maan pääkaupungissa Kabulissa yhdessä Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

”Tämä on toiveikas hetki, mutta vasta alkua”, Esper sanoi Reutersille.

Hänen mukaansa Yhdysvallat aloittaa tietyin ehdoin joukkojen vähentämisen, jos Taleban pysyy sopimuksessa. Mutta jos islamistinen Taleban-liike lipsuu lupauksistaan, Yhdysvallat ei epäröi mitätöidä sopimusta.

Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin 2001 sen jälkeen Afganistanissa toimiva al-Qaida oli tehnyt terrori-iskuja Yhdysvaltoihin syyskuun 11. päivänä. Taleban-hallinto kaadettiin hyökkäyksessä, mutta sota on jatkunut tästä huolimatta.

Yli 2 400 yhdysvaltalaista sotilasta on kuollut sodassa.

Afganistanissa on tällä hetkellä noin 17 000 sotilasta 39 maasta. Heistä yhdysvaltalaisia on 12 000. Nato-johtoisen operaation palveluksessa on noin 60 suomalaista.

Enimmillään Afganistanissa on ollut noin 130 000 ulkomaalaista sotilasta 50 maasta.

Seuraa uutisia tästä aiheesta