Erdoğan vaati Venäjää vetäytymään syrjään Syyriassa Turkin joukkojen tieltä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Erdoğan vaati Venäjää vetäytymään syrjään Syyriassa Turkin joukkojen tieltä

Turkki jatkoi kostoiskujen tekoa Syyrian hallituksen kohteisiin, Syyria ja Venäjä pommittivat Idlibiä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui Istanbulissa lauantaina. Kuva: Turkin presidentin lehdistötoimisto

Julkaistu: 29.2. 15:29

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi lauantaina pyytäneensä Venäjää väistymään tieltä Syyriassa, jotta Turkki voisi kostaa Syyrian armeijan tekemän iskun.

33 turkkilaista sotilasta kuoli torstaina Syyrian armeijan pommituksissa Syyrian Idlibissä.

Syyria ja Venäjä ovat käynnistäneet hyökkäyksen viimeiselle kapinallisten hallitsemalle alueelle Syyrian luoteisosissa. Alueella on Turkin joukkoja, jotka tukevat Syyrian armeijaa vastaan taistelevia kapinallisia.

Venäjä on sanonut, että sen ilmavoimat ei ollut mukana, kun Syyrian armeija tappoi 33 turkkilaista sotilasta torstaina. Venäjän mukaan Turkin sotilaat olivat yhdessä jihadistijärjestö Hayat Tahrir al-Shamin joukkojen kanssa, kun isku tehtiin.

Erdoğan kertoi Istanbulissa pitämässään sanoneensa Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että Venäjän tulisi pysytellä syrjässä ja antaa Turkin ”tehdä sitä, mikä on väistämätöntä” Syyrian hallituksen suhteen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hän sanoi, ettei Turkilla ole aikeita poistua Syyriasta.

”Menimme sinne, koska Syyrian kansa kutsui”, Erdoğan sanoi.

Turkki ilmoitti myös tehneensä Syyriassa iskun kemiallisten aseiden laitokseen Aleppon eteläpuolella, kertoo uutistoimisto AFP.

Sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö (SOHR) kommentoi, että Turkki iski Aleppon lähellä olevaan sotilaslentokenttään, mutta järjestön mukaan siellä ei ole kemiallisia aseita.

Perjantai-iltana Turkki teki iskuja myös islamistijärjestö Hizbollahin tukikohtaan lähellä Saraqebin kaupunkia Idlibissä tappaen yhdeksän ihmistä. Hizbollah on Iranin tukema shiialainen asejärjestö, joka taistelee Syyrian hallituksen puolella.

SOHR:in mukaan yhteensä 48 ihmistä oli kuollut Turkin tekemissä iskuissa vuorokauden sisään.

Samaan aikaan Syyrian ja Venäjän hävittäjät jatkoivat ilmaiskujen tekemistä Saraqebin kaupungissa Idlibin maakunnassa, SOHR ilmoitti.

Kiihtyneet taistelut Idlibissä ovat kasvattaneet riskiä, että Nato-maa Turkki ja Venäjä ajautuvat suoriin yhteenottoihin. Venäjä ja Turkki ovat kuitenkin aikeissa neuvotella väkivaltaisuuksien liennyttämisestä.

Turkki on pitänyt Idlibin levottomuuksia perusteena sille, että se päästää Turkkiin paenneita pakolaisia siirtymään Eurooppaan, vaikka Turkilla ja EU:lla on sopimus pakolaisten tulon estämisestä. Turkissa on yli kolme miljoonaa Syyrian pakolaista.

Yhdysvallat ja YK ovat vaatineet, että taistelut Idlibissä keskeytettäisiin. Kiihtyneet taistelut ovat aiheuttaneet humanitaarisen kriisin, sillä Idlibiin on pakkautunut yli kolme miljoonaa ihmistä, joista iso osa on paennut sinne muualta Syyriasta.

Yhdysvallat ilmoitti lauantaina, että se pohtii keinoja auttaa Turkkia sen kohtaamaa ”aggressiota vastaan”, ulkoministeri Mike Pompeo sanoi tiedotteessa.

AFP: Siirtolaiset ja poliisi ottivat yhteen Turkin ja Kreikan rajalla – Erdoğan varoittaa Eurooppaa siirtolaisten saapumisesta

Turkkilainen viranomainen: Syyrialaisten tuloa Eurooppaan ei enää estetä – turkkilais­medioiden mukaan satoja ihmisiä pyrkinyt kohti rajaa

Mistä Idlibin taisteluissa on kyse? Turkki on jäämässä entistä enemmän yksin, ja sen sotilaat ovat ”tykin­ruokaa”, sanoo tutkija

Turkki sanoi päästävänsä syyrialais­siirtolaiset EU:hun, Suomen sisä­ministeriön mukaan epätavallista liikettä rajalla ei ole havaittu

HS-analyysi: Turkki painostaa EU:ta pakolaisilla, ja eurooppalaisten huoli kertoo tämän hetken poliittisesta ilmapiiristä

”Tuntuu, että kuolema tulee lähemmäs päivä päivältä” – Syyrian sodan viimeiseltä näyttämöltä paenneet kertovat, millaista on elämä umpikujassa

Seuraa uutisia tästä aiheesta