Viron satamiin ja lentokentille tulossa kuumetta mittaavat laitteet - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Viron satamiin ja lentokentille tulossa kuumetta mittaavat laitteet

THL on aiemmin todennut, että lämpökameroista saatava hyöty on kyseenalainen.

Tallinnan lentoasema Virossa 27. kesäkuuta 2019. Kuva: Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Julkaistu: 29.2. 15:32, Päivitetty 29.2. 18:52

Viron sosiaaliministeriö on ehdottanut maan hallitukselle, että koronavirusriskin osalta kriittisimmistä maista tulevien matkustajien kehon lämpö mitataan satamissa ja lentokentillä. Asiasta kertoo muiden muassa Postimees-lehti.

Viro aikoo aloittaa laivamatkustajien kuumeen mittaamisen ensi viikolla, ehkä jo keskiviikkona, vahvistaa sataman turvallisuuspäällikkö Siiri Lõhmus. Lõhmuksen mukaan kuumeilevien laivamatkustajien liikkumista ei kuitenkaan rajoiteta, eikä heitä käännytetä takaisin lähtömaahan.

Rajavartijat jakavat virustaudin oireista kärsiville tulijoille hengityssuojaimia ja kutsuvat tarvittaessa paikalle ambulanssin, Postimees kertoo. Lisäksi jaossa on tiedotuslehtisiä muun muassa siitä, mitä tehdä, jos oireita ilmenee.

Kuumetta mittaavat kamerat on tarkoitus asentaa sataman terminaaleihin niin, että kaikki Viroon saapuvat matkustajat kävelevät mittauspisteen läpi. Lõhmus ei vielä lauantaina osannut tarkemmin sanoa, kuinka korkea ruumiinlämpö aiheuttaa satamassa pysäyttämisen, sillä siitä päättävät terveysviranomaiset. Sataman tavoitteena on, ettei lämmönmittauksista koidu viivytyksiä laivoista poistumiseen.

Viron yleisradion ERR:n lauantaisten tietojen mukaan Tallinnan satamaan saapuvien risteilyalusten osalta ei ainakaan toistaiseksi ole suunnitelmissa erityistoimia, mutta satama toimii tiiviissä yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa. Tallinnaan odotetaan ennätyksellisen vilkasta risteilykautta, joka alkaa huhtikuun lopussa. Turisteja odotetaan saapuvaksi 660 000 kaikkiaan 77:llä eri aluksella, ERR kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen on aiemmin kommentoinut HS:lle, että kehon lämmön mittaamisesta saatava hyöty on kyseenalainen.

”Valtaosa kaikista tapauksista, jotka saapuvien matkustajien kuumeseulonnoilla löydetään, on muuta kuin koronavirusta. Suurimmalla osalla oireet eivät myöskään ole ehtineet kehittyä, joten kuumeen mittaus ei tunnista tartunnan saanutta. Keino on näyttävä, mutta ikävä kyllä tehoton”, hän totesi tuolloin.

Salmisen mukaan tärkeintä on, että ihmiset osaavat itse tunnistaa oman riskinsä ja hakeutua hoitoon, jos oireita tulee.

Tallinnan lentoasema Tallinnassa torstaina 27. kesäkuuta 2019. Kuva: Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Koronavirus on voinut levitä Italiassa jo viikkoja ennen ensimmäisten tartuntojen havaitsemista, sanovat asiantuntijat

Oslon yliopisto­sairaalassa jo kolmella työntekijällä todettu virustartunta, Ruotsissa yli 10 tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoito­piirissä todettu toinen koronavirus­tartunta