Nemtsovin muistomarssi oli suurin opposition mielenosoitus Moskovassa sitten viime kesän - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Nemtsovin muistomarssi oli suurin opposition mielenosoitus Moskovassa sitten viime kesän

Järjestäjät olivat kutsuneet ihmisiä viisi vuotta sitten surmatun oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin muistomarssille vastustamaan presidentti Putinin ajamia perustuslain muutoksia.

Yli 22 000 ihmistä osallistui lauantaina Moskovassa oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin muistomarssille, jolla osoitettiin myös mieltä presidentti Vladimir Putinin ajamaa perustuslain muutosta vastaan. Kuva: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Julkaistu: 29.2. 15:47

Moskova

Yli 20 000 ihmistä kokoontui lauantaina Moskovan keskustassa marssille, joka järjestettiin viisi vuotta sitten surmatun oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin muistolle.

Vuotuinen muistomarssi on perinteisesti myös tärkeä opposition mielenosoitus. Tällä kertaa järjestäjät kutsuivat ihmisiä paikalle vastustamaan erityisesti presidentti Vladimir Putinin ajamia perustuslain muutoksia, joita oppositio pitää keinoina pitää valta Putinin käsissä myös tämän presidenttikauden päätyttyä.

Marssi oli opposition ensimmäinen iso mielenosoitus sitten Putinin ilmoituksen. Se oli myös suurin mielenosoitus viime kesän mielenosoitusaallon jälkeen. Kesän mielenosoitukset alkoivat, kun viranomaiset estivät lähes kaikkien opposition ehdokkaiden pääsyn ehdolle paikallisvaaleissa.

”Kreml seuraa, paljonko osallistujia Nemtsovin marssilla on”, järjestäjiin kuulunut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi sanoi kutsuessaan ihmisiä paikalle.

Mielenosoitusten osanottajamääriä seuraavan Valkoinen laskuri -järjestön mukaan lauantain mielenosoitukseen saapui 22 300 ihmistä. Viime vuonna osallistujia oli sen mukaan 10 800.

Mielenosoitus kulki Moskovan keskustan Bulevardikehää. Kuva: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Nemtsov toimi varapääministerinä 1990-luvulla ennen kuin Putin oli vallassa. Myöhemmin hänestä tuli yksi Putinin näkyvimmistä arvostelijoista ja Venäjän liberaalin opposition keulahahmoja. Hän arvosteli toistuvasti myös Tšetšeniaan rautaisella otteella hallitsevaa aluejohtaja Ramzan Kadyrovia.

Nemtsov ammuttiin kadulle Moskovan ydinkeskustassa myöhään illalla 27. helmikuuta 2015.

Murhasta on tuomittu viisi tšetšeenimiestä, minkä lisäksi yksi murhasta epäilty Tšetšenian erikoisjoukkojen upseeri on etsintäkuulutettuna. Nemtsovin perheen ja tukijoiden mukaan viranomaisilla ei kuitenkaan ole halua selvittää murhan oikeaa organisoijaa.

Lauantain marssi sujui rauhallisesti. Viranomaiset olivat antaneet sille luvan, joten kaikki osallistujat kulkivat poliisin metallinpaljastajien läpi.

”Venäjä ilman Putinia!” -huudot kaikuivat marssin aluksi.

Moskovan Bulevardikehää kulkeneen marssin kärjessä kulki Venäjän lipun kanssa oppositiopoliitikko ja Nemtsovin ystävä Ilja Jašin.

”Vaihdetaan vallanpitäjät, ei perustuslakia”, luki hänen takanaan kannetussa leveässä kyltissä.

”Ei ikuiselle Putinille!” ja ”Ei vallan anastamiselle” toisissa kylteissä luki.

Useissa kylteissä vaadittiin myös esimerkiksi poliittisten vankien vapauttamista.

Irina Sprigina sanoi HS:lle osallistuvansa marssille kolmatta kertaa.

”Nemtsov oli Venäjälle tärkeä”, Sprigina sanoi.

Hän oli kuitenkin osoittamassa mieltään myös Putinia vastaan.

”Hän on piinannut Venäjää jo 20 vuotta”, Sprigina sanoi.

Muistomarsseja järjestettiin myös monissa muissa Venäjän kaupungeissa.

Vallanpitäjät ovat ajamassa perustuslain muutokset läpi tänä keväänä. Kaikkia yksityiskohtia ei vielä tiedetä, mutta parlamentin alahuoneen duuman on määrä hyväksyä uusi perustuslaki jo ennen maaliskuun puoltaväliä.