Koronavirustartuntojen määrä kasvoi Euroopassa, EU perustaa erikois­työryhmän viruksen vastaiseen toimintaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Koronavirustartuntojen määrä kasvoi Euroopassa, EU perustaa erikois­työryhmän viruksen vastaiseen toimintaan

EU:n jäsenvaltioissa oli maanantaipäivään mennessä todettu 2 100 koronavirustartuntaa.

Pariisissa sijaitseva Louvren taidemuseo oli maanantaina kiinni toista päivää koronaviruksen vuoksi. Museon työntekijät eivät viruspelon takia uskaltaneet lähteä töihin. Kuva: Ludovic Marin / AFP

Julkaistu: 2.3. 6:01, Päivitetty 2.3. 22:52

EU:n tautienehkäisykeskus on nostanut koronaviruksen leviämisen riskiluokituksen kohtalainen–korkeaksi EU:n alueella.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina aluksi virheellisesti, että luokitus olisi nostettu korkeaksi.

Komission mukaan EU:n jäsenvaltioissa on maanantaipäivään mennessä todettu 2 100 koronavirustartuntaa.

Kiinan ulkopuolella virukseen on kuollut noin 150 ihmistä.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi maanantaina, että viimeksi kuluneen vuorokauden aikana uusia virustartuntoja on vahvistettu Kiinan ulkopuolisissa maissa lähes yhdeksän kertaa enemmän kuin Kiinassa.

WHO:n mukaan koronavirustartunnoista raportoineista 62 valtiosta 38:ssa tapauksia on ollut kymmenen tai vähemmän.

Reutersin mukaan virustartuntoja on tavattu Kiinan ulkopuolella yhteensä 8 800.

Tartunnan saaneita oli maanantaipäivään mennessä koko maailmassa noin 89 700 ja taudista jo parantuneita noin 44 900.

Koko maailmassa koronaviruksen seurauksena on kuollut yli 3 000 ihmistä. Suurin osa kuolemista on raportoitu Manner-Kiinasta.

Kiinassa uusien tartuntojen määrä pieneni maan viranomaisten mukaan maanantaina noin 200 tapaukseen, alimmilleen sitten tammikuun. Kiina on kertonut tähän mennessä noin 80 000 tartunnasta.

Ranskassa vahvistettiin maanantaina kolmas koronaviruksen aiheuttama kuolema, kertoo uutistoimisto AFP. Kyseessä oli noin 80-vuotias nainen, joka asui 70 kilometrin päässä Pariisista sijaitsevassa Crepy-en-Valois’n kaupungissa. Samassa kaupungissa oli työskennellyt myös viime viikolla virukseen kuollut 60-vuotias opettaja.

Ranskassa virustartunta on maanantain tietojen mukaan vahvistettu ainakin 130 ihmisellä. Maa on kieltänyt kaikki suuret yleisötapahtumat, ja useita kouluja on suljettu. Pariisissa sijaitseva Louvren taidemuseo oli maanantaina kiinni toista päivää, koska sen työntekijät eivät viruspelon takia uskaltaneet lähteä töihin.

Britanniassa tartunnan saaneiden määrä kasvoi maanantaina neljällä 40:ään ja Saksassa 28:lla 157:ään.

Maanantaina ensimmäisestä vahvistetusta tartunnasta alueellaan kertoi Latvia.

Euroopan pahimman tartuntakeskittymän Italian pääkaupungissa Roomassa kerrottiin sunnuntaina ja maanantaina kahdesta uudesta tartunnasta. Tartunnan ovat saaneet poliisi ja palomies. Aiemmin tartuntoja on todettu Roomassa kiinalaisella pariskunnalla ja Kiinan Wuhanista takaisin tulleella italialaisella. Kaikki kolme ovat jo toipuneet virustaudista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Italian Lombardian hallinto on päättänyt testauttaa kaikki työntekijänsä sen jälkeen, kun sen keskeisellä viranomaisella oli todettu tartunta.

Koko Italian alueella tartuntoja on vahvistettu lähes 1 700. Virukseen on kuollut 52 ihmistä, uutistoimisto AFP kertoi maanantai-iltana.

Reutersin mukaan 90 prosenttia Italian tartuntatapauksista on todettu Lombardiassa, Venetossa ja Emilia Romagnassa.

Espanjassa oli maanantaihin mennessä terveysviranomaisten mukaan noin 120 tartuntaa. Vielä sunnuntaina tapauksia oli todettu 81.

Ruotsi on keskeyttänyt kaikki Iranista ja Iraniin suuntautuvat suorat matkustajalennot. Ruotsi ilmoitti maanantaina nostavansa tartuntariskiluokitusta vähäisestä kohtalaiseksi. Maassa on todettu 15 koronavirustartuntaa.

Iranin tilanne huolestuttaa Euroopan maita, joista Britannia, Ranska ja Saksa tarjoavat maalle viiden miljoonan euron avustusta koronaviruksen vastaiseen taisteluun. WHO on lähettänyt asiantuntijoitaan Iraniin auttamaan tilanteesta selviämistä.

Iranissa on tähän mennessä vahvistettu 54 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, mikä on suurin määrä Kiinan ulkopuolella. Tartunnan saaneita Iranissa oli maanantain tietojen mukaan lähes tuhat.

Euroopan ulkopuolisista maista Tunisia kertoi maanantaina ensimmäisestä alueellaan havaitusta tartunnasta. Qatar vahvisti neljä uutta virustartuntaa.

Afrikassa Nigerian viranomaiset ovat ottaneet yhteyttä sataan ihmiseen, joiden arvioidaan olleen lähikontaktissa viruksen maahan tuoneeseen italialaiseen mieheen.

Yhdysvallat on kertonut valmistautuvansa uusiin tartuntoihin. Maanantaina Kingin piirikunnassa Seattlen osavaltiossa oli rekisteröity 18 sairastunutta, joista kuusi on kuollut. Yhdysvalloissa virustartuntoja on kaikkiaan noin 90.

Presidentti Donald Trump kertoi Reutersin mukaan maanantaina hallintonsa kehottaneen lääketeollisuutta kiirehtimään uuden rokotteen kehittämistä.

Etelä-Korea ilmoitti maanantaina lähes 600 uudesta tartunnassa, mikä nostaa maassa todettujen tapausten määrän jo yli 4 300:n. Kyseessä on suurin kansallisesti todettujen tartuntojen määrä Kiinan ulkopuolella. Etelä-Koreassa yhteensä 26 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Tartunnan saaneiden määrän odotetaan edelleen nousevan, sillä Etelä-Korea on kertonut testaavansa yli 260 000 Shincheonji-uskonlahkoon kuuluvaa ihmistä. Tartunnat ovat levinneet erityisesti lahkoon kuuluvien keskuudessa Daegun miljoonakaupungissa.

EU-komission puheenjohtaja von der Leyenin mukaan EU tehostaa toimiaan koronaviruksen torjumiseksi perustamalla uuden erikoisryhmän, jonka vastuulla on jo pitkälti käynnissä olevien toimien koordinointi.

Lääkäritaustainen von der Leyen kehottaa luottamaan asiantuntijatietoon, sillä on vielä paljon asioita, joita koronaviruksesta ei tiedetä. Hän muistuttaa, että virus leviää nopeasti ja sen aiheuttaman taudin vakavuuden on huomattu vaihtelevan oireettomasta erittäin vakavaan.

”Virus on täysin uusi, ja suosittelen, että kuuntelemme asiantuntijoiden enemmistöä”, von der Leyen sanoi tiedotustilaisuudessa.

WHO nosti jo perjantaina omaa globaalia riskiarviotaan. Riski leviämiselle on WHO:n mukaan hyvin korkea.

Oikaisu: AFP on korjannut aiempia tietojaan: EU:n tautienehkäisykeskuksen riskiluokitus koronaviruksen leviämisestä EU:n alueella on nyt kohtalainen–korkea, ei korkea.

Yhdysvalloissa Kirklandissa hoitokodissa oli sunnuntain aamuyöhön mennessä todettu jo ainakin kuusi koronavirustartuntaa. Kuva: DAVID RYDER / Reuters

Turismi romahti Thaimaassa, ja bangkokilaiset pelkäävät koronaviruksen leviämistä: ”Se on täällä kuin pommi”, paikallinen asukas kertoo HS:lle

Kättelylle on vaihtoehto, jossa taudit leviävät selvästi vähemmän – amerikkalaistutkijat vertasivat kolmen eri tervehdyksen aiheuttamaa tartuntavaaraa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat