Taleban ilmoitti jatkavansa hyökkäyksiä Afganistanin hallintoa vastaan – Viime lauantaina ääri­liike väitti keskeyttävänsä iskut - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Taleban ilmoitti jatkavansa hyökkäyksiä Afganistanin hallintoa vastaan – Viime lauantaina ääri­liike väitti keskeyttävänsä iskut

Sopimuksessa Yhdysvallat lupasi vetää omat ja Nato-joukot pois Afganistanista yli 18 vuoden jälkeen. Vastineeksi Taleban lupasi muun muassa keskeyttää iskut ja aloittaa neuvottelut Afganistanin hallituksen kanssa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mark Esper, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Afganistanin presidentti Ashraf Ghani tiedotustilaisuudessa Kabulissa lauantaina. Yhdysvallat ilmoitti armeijansa jättävän Afganistanin. Ulkomaalaiset joukot vedetään maasta, jos islamistinen ääriliike Taleban ei riko sopimusta. Sopimus allekirjoitettiin lauantaina Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Kuva: MOHAMMAD ISMAIL / Reuters

Julkaistu: 2.3. 22:00

Ääriliike Taleban ilmoitti maanantaina aloittavansa uudelleen hyökkäykset Afganistanin hallinnon joukkoja vastaan. Ilmoitus tuli vain päivä sen jälkeen, kun Afganistanin presidentti Ashraf Ghani sanoi aikovansa jatkaa osittaista tulitaukoa hallinnon ja Talebanin välisiin neuvotteluihin asti. Neuvottelut oli tarkoitus käydä ensi viikolla. Samalla Ghani ilmoitti, ettei Afganistan ole sitoutunut Taleban-vankien vapauttamiseen.

”Väkivallan vähentäminen... on loppunut nyt ja meidän operaatiomme jatkuvat normaalisti”, Talebanin tiedottaja Zabihullah Mujahid kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvallat ja islamistinen ääriliike Taleban allekirjoittivat lauantaina sopimuksen, jossa luvattiin Yhdysvaltojen ja Naton joukkojen vetämistä pois Afganistanista 14 kuukauden sisällä.

Vastineeksi joukkojen poistumisesta Taleban lupasi keskeyttää iskut, aloittaa suorat neuvottelut Afganistanin hallituksen kanssa sekä estää jihadistiverkosto al-Qaidaa toimimasta Talebanin hallitsemalla alueella.

Sopimuksen mukaan 5 000 Taleban-vankia pitäisi vapauttaa siihen mennessä, kun maan sisäisten neuvottelujen pitäisi alkaa. Presidentti Ghani kuitenkin torjui sopimusehdon sanoen, että oikeus vapauttaa vankeja ei ole Yhdysvaltain viranomaisilla vaan Afganistanin hallituksella.

Toteutuessaan kyseessä olisi historiallinen sopimus, joka päättäisi amerikkalaisten joukkojen yli 18 vuotta jatkuneen läsnäolon Afganistanissa.

Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin vuonna 2001 sen jälkeen, kun Afganistanissa toimiva al-Qaida oli tehnyt terrori-iskuja Yhdysvaltoihin syyskuun 11. päivänä. Taleban-hallinto kaadettiin hyökkäyksessä, mutta sota on jatkunut tästä huolimatta.

Noin 2 600 yhdysvaltalaista sotilasta on kuollut sodassa. Rahaa sotaan ja Afganistanin tukemiseen on kulunut noin biljoona dollaria.

Afganistanissa on tällä hetkellä noin 17 000 sotilasta 39 maasta. Heistä yhdysvaltalaisia on 12 500. Nato-johtoisen operaation palveluksessa on noin 60 suomalaista.

Enimmillään Afganistanissa on ollut noin 130 000 ulkomaalaista sotilasta 50 maasta.

Afganistan ei ole sitoutunut Taleban-vankien vapauttamiseen, ilmoitti presidentti Ghani vain päivää USA:n ja Talebanin historiallisen sopimuksen jälkeen

USA ja Taleban allekirjoittivat historiallisen sopimuksen – USA ja Nato vetämässä joukkonsa Afganistanista 14 kuukauden kuluessa

Kommentti|Yhdysvaltain ja Talebanin rauhansopimukselta ei kannata odottaa mitään

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Ulkomaat

Luetuimmat

Uusimmat